Yeni Seat Arona Test Sürüş Yorumu
Nisan 12, 2020Koronavirüs karantina öncesi son otomobil test konuğumuz Yeni Seat Arona ile tekrar karşınızdayız. Umuyoruz ki koronavirüse karşı kendinizi yeterince koruma altına almışsınızdır. Bir an önce bitmesini beklediğimiz bu salgın sürecinde sizlere yeni otomobilleri tanıtmak için yaptığımız test sürüşlerini çok özledik. Salgın biter bitmez yeni otomobil test yorumlarını tekrar siz değerli otomobil severler ve Digital Yazarlar takipçileri için tekrar yazıyor olacağız. Evet, gelelim şimdi Seat Arona ile ilgili test yorumumuza…
Aslen İspanyol üretici ama günümüzde Volkswagen’in bünyesinde yer alan Seat yeni Arona ile Ateca’dan sonra etkili bir giriş yaptı. Seat’ın binek otomobil modellerinden olan Ibiza’nın platformunda üretilen Seat Arona’nın Ateca ile benzerliğinin olduğunu da söylemek mümkün. B segmentinde boy gösteren Yeni Seat Arona ,sınıfdaşı olan Peugeot 2008, Nissan Juke gibi SUV’lerle birlikte otomobil sektöründe yer alıyor.
İspanyol üretici Seat’ın araçlarına verdiği isimlerin genelde İspanya şehirleri olduğundan Seat Arona 2019 da ismini İspanya’nın Arona şehrinden alıyor. Motor kaputunun altında yer alan Alman üretici Volkswagen’e ait 3 silindirli 1.0 EcoTSI motorunun entegre edildiği SUV’nin üretimine 2017 yılında başlandı. Daha sonra Seat Arona 2018 başı gibi ülkemize getirilerek satışa sunuldu. Genel bir bilgi sonrasında Seat Arona’yı sizlere tanıtmaya dış tasarımıyla devam edelim.
Yeni Seat Arona Dış Tasarım
Ibiza’dan sadece 8 santim daha uzun olan Seat yeni Arona 4138 mm uzunluğa, 1780 mm genişliğe, 1552 mm yüksekliğe ve 2566 mm dingil mesafesine sahip sevimli bir crossover. Tasarımsal olarak da Volkswagen’den izler taşıyan Seat Arona’da dinamizm ve sportifliğin harmanlandığını söyleyebiliriz.
Ön tasarıma baktığımızda LED far grubu ve duruş olarak Seat Arona agresif bir tutum sergiliyor. Aynı zamanda LED farlarının arasına konumlandırılmış geniş havalandırma ızgarası ve Seat’ın logosu ile birlikte bu kombinasyonun altında yer alan kare şeklindeki sensör de ilgi çeken önemli bir detay. Hatta kare şeklindeki sensörün biraz da F1 araçlarının arkasındaki yanıp sönen sensöre benzetebilmek mümkün. Tabii ki motor kaputundan başlayarak üste ve yanlara doğru ilerleyen kas yapısı aslında görünümden daha fazlasını ortaya koyuyor.
Yan tasarıma geçtiğimizde ise ön tasarımdan gelen kas yapısı arkaya doğru devam ettiğini görüyoruz. Tavan kısmının gövde renginden farklı olarak siyah renk oluşu Seat Arona’nın havasını değiştiriyor. Aynı zamanda tavanın dört şerit oluşu ve C sütunu kısmında yer alan X işaretindeki Seat’a özgü detay direk göze çarpıyor.
Arka görünümde bizi ikili LED far grubu, arka farların üst kısmında spoiler görünümünü veren bir çıkıntı ve ön görünümdeki gibi Seat logosu karşılıyor. Bunun yanı sıra krom arka tampon da aracın SUV görünümünü her yönüyle ortaya koyuyor.
Dış tasarım olarak Seat arona yorum olarak anlatıldığı gibi işçiliğin ve tasarımın ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor.
Yeni Seat Arona İç Tasarım
Seat Arona iç tasarım olarak geniş yaşam alanı sunuyor. Ön tarafta ele tam olarak oturan ve rahat kullanılabilen direksiyon tasarımı ve ön konsola entegre edilmiş kullanımı kolay 6” dokunmatik ekran bizi karşılıyor. Sade tasarıma sahip iç mekan, göze hoş gelmesinin yanı sıra gözü hiçbir şekilde yormuyor. Belirgin puntolarla öne çıkan kadran değerleri, özellikle gece sürüşlerinde hoş duruyor.
Volkswagen modellerinden (Bkz. Yeni Volkswagen Passat B8) alışık olduğumuz dijital gösterge paneli ise araç ile ilgili neredeyse her detayı gözler önüne seriyor. Aynı zamanda iç mekan aydınlatması gece sürüşlerinde özellikle ön plana çıkarken gözü hiçbir şekilde yormuyor. DSG şanzımanlı vitesin arka kısmında yer alan araç çalıştırma düğmesi, anahtarın koyulduğu bölge ve özel eşyaların koyulduğu diğer kısımlar Volkswagen modellerinin iç dizaynına atıfta bulunuyor.
Arka tarafa geçtiğimizde ise Seat Arona’nın geniş hacme sahip olmasından dolayı arka koltuklara üç kişi çok rahat bir şekilde oturabiliyor. Arka koltuğa oturduğunuzda 1.90 gibi uzun boylu kişiler için bile baş ve diz mesafesi oldukça yeterli geliyor. Bir başka önemli detay ise motordan hem ön hem arka tarafa neredeyse normal kullanıma hiç ses gelmiyor. Seat’ın iç yalıtım olarak da başarıyı yakaladığını söylemek mümkün. Son olarak Seat Arona 2018 400 litrelik bagaj hacmi ile beklentileri yeterince karşılıyor.
Seat Arona Teknik Özellikler
Xcellence donanımlı test aracımız Yeni Seat Arona 0’dan 100’e 11 saniyede çıkabiliyor. 115 HP gücündeki 1.0 litrelik 3 silindirli ECOTSI motoru 200 Nm tork üretiyor. Seat Arona 1.0 ECOTSI XCellence modelinin iç ve dış donanımdan güvenliğe kadar bütün teknik özellikleri şunlardır:
- Dönüşe Duyarlı Ön Sis Farları / LED Gündüz Sürüş Farı / LED Arka Stop Lambaları
- Gövde Rengi Kapı Kolları & Tavan Rengi Elektrikli / Isıtmalı / Katlanabilir Yan Aynalar
- Ön & Arka Park Sensörü
- Krom Tavan Rayları & Krom Yan Cam Çerçevesi
- Renkli Tavan Seçenekleri ( Siyah – Gri – Turuncu – Gövde Rengi)
- 6,5” Dokunmatik Renkli Ekranlı Radyo / Aux-In, USB ve SD Kart Girişi
- 4 Hoparlör + 2 Tweeter Ses Sistemi ve Bluetooth
- Geri Görüş Kamerası ve Park Asistanı
- KESSY Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi
- Otomatik Yanan Kısa Farlar
- Eve Geliş (Coming Home)ve Evden Çıkış (Leaving Home) Fonksiyonu
- Xcellence Döşeme
- Ani Frenlemelerde Otomatik Yanan Flaşörler
- Lastik Basınç Uyarısı / Yokuş Kalkış Destek Sistemi (Hill Hold)
- Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit Sistemi
- Kör Nokta Tespit Sistemi & Arka Çapraz Trafik Uyarısı (Opsiyonel)
- 8” Dokunmatik Renkli Ekran ve Kablosuz Şarj Ünitesi (Opsiyonel)
- SEAT Sürüş Profili (Eko, Konfor, Spor, Kişisel) (Opsiyonel)
gibi daha fazla özellikler yer alıyor. Seat Arona fiyat olarak bu teknik özellikler ve motor seçeneklerine göre değişkenlik gösteriyor. Seat Arona fiyat listesi ve daha fazla teknik özelliklere ulaşabilmek istiyorsanız SEAT web sitesini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.
Seat Arona Sürüş
Seat Arona ile 2 gün boyunca muhteşem anlar yaşadık. Meğer 115 HP 1.0 litrelik ECOTSI motorunun altında bir canavar varmış. Özellikle kalkışlarda 200 Nm torkun uyguladığı güç ile Yeni Seat Arona atik bir şekilde kalkarak seri vites geçişleriyle birlikte muhteşem bir ivmeyle hızlanıyor. Kalkıştan sonra hızlanma anında motordan çıkan ses tüyleri diken diken ediyor. Direksiyon simidinin ele oturan şekilde tasarlanmış olması araca hakimiyeti üst planda tutuyor. En sert virajlarda bile kolayca yola tutunabilen yeni Arona, beklentileri fazlasıyla karşılıyor.
Yakıt tüketimi olarak da oldukça ekonomik olan Seat Arona fabrika verilerine göre şehiriçi kullanımda 5,7 lt bazında iken şehir dışı kullanımlarda ise 4,5 lt yakıt tüketiyor. Tabii yakıt tüketimini fabrika verileriyle aynı düzeyde beklemek mümkün değil çünkü fabrika verileri her zaman normal kullanıma göre değerleri belirtiyor. Biz test aracımızda genel olarak 7,9 litrelik bir yakıt tüketimi gördük. Seat Arona yorum olarak genel beklentileri karşılayabilen orta sınıf fakat konforlu bir araç. Benzinli olmasının yanında yakıt tüketiminin oldukça ekonomik olması açısından tercih edilebilen bir otomobil.
Yeni Seat Arona ile ilgili anlatacaklarımız bu kadar. Seat Leon test sürüşü ve diğer markaların araçlarını test ettiğimiz yazıları okumak isterseniz otomobil kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı ve güzel günlere “merhaba” demek dileğiyle. Takipte kalın.