Yeni BMW 1 Serisi Test İncelemesi

Yeni BMW 1 Serisi Test İncelemesi

Kasım 13, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

BMW’nin tarihi geçmişinde üçüncü nesliyle sportiflikte zirve yapan, Yeni Mercedes A Serisi ile aynı segment içerisinde yer alan ve segmentinin en geniş hacimli otomobili olan Yeni BMW 1 Serisi sonunda Türkiye’de satışa sunuldu. Önceki versiyonlarında arkadan çekişli olan Yeni BMW 1 Serisi önden çekişli olarak gün yüzüne çıktı. BMW’nin artık tasarıma yönelmesinden dolayı 1 serisi, tasarım detayları ve yarı otonom sürüş teknolojileriyle birlikte kullanıcıları kendine hayran bırakıyor.  Heyecanla beklediğimiz Yeni BMW 1 Serisi’ni dış tasarımdan iç tasarıma ve sürüş teknolojisine kadar inceledik.

Yeni BMW 1 Serisi Dış Tasarım

Yeni BMW 1 Serisi ön görünüm
Yeni BMW 1 Serisi’nde artık böbrek şeklindeki ön ızgara tek parça ve daha gösterişli.

BMW’nin sembolü haline gelen ve Yeni BMW 3 Serisi ile birlikte tasarımsal olarak değişime giden böbrek görünümlü ön ızgarası Yeni BMW 1 Serisi’nde artık tek parça ve biraz daha heybetli görünüyor. Yeni 1 Serisinde motor kaputunun üstündeki çizgiler, sanki fitness yapan birinin kaslarını göstermek için sergilediği duruşu ifade ediyor. Önden arkaya doğru yükselen omuz çizgisiyle birlikte 17” jantlar ve runflat lastiklerin yanı sıra otomobildeki muhteşem hatlar oldukça dikkat çekiyor.

Yeni BMW 1 Serisi arka görünüş
Yeni BMW 1 Serisi arka görünümü…

Arka tasarımda ise ön tasarımdaki kaslı yapı çamurluklara yansıyor. İki parçalı ve geniş duran arka stop lambalar fiziki görünümdeki etkileyiciliği korurken, ince ince işlenmiş minik detaylar ise tasarımın harikalığını destekliyor. Opsiyonel olarak sunulan tam LED arka stop lambaları tercih edildiğinde ise L forma sahip stop lambalardan çıkan ışık hüzmesi özellikle geceleri göz alıyor ve bakışlar yeni 1 serisinin üzerinde oluyor. Bunun yanı sıra egzoz çıkışları ile BMW 1 Serisi adeta tasarımsal olarak bir bütün haline geliyor.

Yeni BMW 1 Serisi’nin Ergonomik İç Tasarımı

Yeni BMW 1 Serisi iç görünüm
Yeni BMW 1 Serisi iç tasarım olarak en geniş hacimli otomobil.

BMW, yeni 1 serisi ile birlikte iç tasarımdaki kalitede çıtayı yükseltiyor. İç tasarımda ön konsol görünümü Yeni 3 Serisi’nin ikizi gibi duruyor. BMW’nin özgün işletim sistemiyle çalışan 10.25 inç görünümündeki dijital ekran, sürüş sırasında rahatlıkla kontrol edilebiliyor ve otomobilinizle ilgili bilgiler anında elinizin altında oluyor. Bu dijital ekran ses veya el hareketlerini algılayarak sizin kontrolünüze göre hareket ediyor. BMW, artık Bluetooth bağlantılı eğlence sistemini entegre ediyor. Ayrıca radyo kısmında tuşlar dokunmatik olarak yer alıyor. BMW, yeni 1 serisinde korsan yayıncılığın önüne geçmek amacıyla trafik bilgilerini kapatmanıza imkân sunuyor. Yeni BMW 1 Serisi’nde hayalet olmayan fakat tamamen dijital görünüme sahip olan göstergeler yer alıyor.

Yeni 1 Serisi iç görünüm
Otomobilde her şey elinizin altında!

Sport Line donanımlarında standart gelen baldır destekli spor koltuklar bulunuyor. Spor koltuklarda sadece sürücü kısmı elektrikli ve hafızalı olarak yer alıyor. Sürüşe geçmeden önce sürücü istediği oturma düzenini ayarlıyor ve 1 ya da 2 numaraya set ediyor. Böylelikle her sürücü set ettiği numaraya bastığında ayarlamış olduğu sürüş düzenine kendiliğinden geçiyor.  Standart olarak gelen bir diğer özellik ise cam tavandır. Cam tavanın ön kısmı açılabiliyor ya da çatı pozisyonunda açılabiliyor.

Bunun yanı sıra 6 farklı renk seçeneğine sahip ön ve arka ambiyans aydınlatmaları BMW’nin ikonik simgelerinden biri haline gelmesinin yanı sıra gece sürüşlerinde iç dizayna farklı bir hava katıyor.

Orta konsolda yer alan ve multimedyanın kontrolünün sağlandığı touchpad, kullanıcılar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda direksiyon üzerinde kontrol panelleri bulunuyor. BMW 1 Serisi, touchpadi, direksiyon paneli ve ön konsoldaki dokunmatik ekranıyla her şeyi çok rahatlıkla ulaşıp kontrol etme imkânı sağlıyor. Vites konumunun hemen arkasında Yeni BMW 1 Serisi’ne ait üç farklı sürüş modlarını içeren düğmeler yer alıyor.

Arka kısma geçtiğimizde, koltukların konforlu olmasının yanı sıra yeni 1 serisinin önden arkaya olan eğimli tasarımından dolayı arka koltuklarda oturmak uzun boylular için biraz sınırda ve zor olabiliyor. Çünkü panoramik cam tavan için bulunan elektrikli perdenin katlandığı kısım arka tarafta olduğundan o kısım biraz uzun boylular için zorlayıcı oluyor.

BMW 1 Serisi’nde Güvenlik Sistemleri de Ön Plana Çıkıyor

Modern sürüşte otomobilde kullanılan son teknolojiler Yeni BMW 1 Serisi’nde fark yaratıyor. Standart donanım olarak sunulan güvenlik sistemi sürücüyü her türlü tehlikeye karşı uyardığı gibi araç içi ve dışı tehlikeyi önlüyor. Ayrıca şerit takip sistemi, sinyal vermeden şerit değiştirildiğinde direksiyona müdahale ediyor ve aracı tekrar şeride sokuyor. Şehir içinde fren destekli çarpışma sistemi 70 km’ye kadar kullanılabiliyor. Fakat 70 km’nin üstünde sesli ve görsel müdahaleler bulunuyor.

Bunun yanı sıra arka ve yanlarda geri görüş kamerası mevcut yeni 1 serisinde. Ayrıca geri giderken de çarpışma engelleyici sistem var. Bu çarpışma engelleyici sistem aynı zamanda kazıklama fren sistemi olarak da tanımlanıyor. Geri geri hızlı bir şekilde giderken sensörler sayesinde Yeni BMW 1 Serisi arkadaki engeli görüyor ve yakın bir mesafede hem sesli olarak uyarıyor hem de çok şiddetli fren yaparak aracı durduruyor. Test sırasında denediğimiz kazıklama fren sistemi oldukça etkileyici bir deneyimdi.

Yeni BMW 1 Serisi’nde Sürüş Asistanları  

Sürüş asistanlarını kontrol etmek için ön konsoldaki dörtlüleri yakmaya yarayan düğmenin hemen üst kısmında daire içinde arabayı gösteren bir düğmeye basılması gerekiyor. Bu düğme eğer yeşil yanıyorsa bunun anlamı tüm güvenlik ve sürüş sistemleri devrede demek oluyor. Sürüş asistanları kişiselleştirilebiliyor. “ Individual Configuration ” kısmına girildiğinde örneğin şerit takip sisteminde direksiyon müdahalesi kapatılıp açılabilmesinin yanı sıra sürüş asistanlarından herhangi birisi etkinleştirilip devre dışı bırakılabiliyor. Böyle durumda düğmenin rengi turuncuya dönüyor. Bunun anlamı da sürüş asistanlarını kendinize göre ayarladınız demek oluyor. Bu düğmeye tekrar basıldığında düğmenin rengi yeşile dönüyor. Sürüş asistanlarını devre dışı bırakmak için düğmeye beş saniye basılı tutmak yetiyor.

Auto Hold denilen bir sistem sayesinde herhangi bir sebepten dolayı frene basılıp durulduğunda otomobil kendisi duruyor. Sürücü gaza basana kadar ise Yeni 1 Serisi freni bırakmıyor. Ayrıca otomobil, el frenini kendi indirip kaldırabiliyor. Ek olarak, sürüş asistanlarının devrede olabilmesi için hem sürücünün hem de arka koltuk da dahil olmak üzere diğer yolcuların emniyet kemerlerinin mutlaka takılı olması gerekiyor.

Geri Gidiş Asistanı İlk Defa Yeni 1 Serisi’nde…

Geri gidiş asistanı, Yeni BMW 1 Serisi’ndeki en büyük yenilik. Geri gidiş asistanı sayesinde otomobil, son 50 metreyi kendi kendine gidebiliyor. Geri gidiş asistanı ile Yeni 1 Serisi, 35 km hıza kadar ileri yönlü sürüş manevralarını hafızasına kaydediyor ve sonrasında vites R konumuna alındığında geri görüş kamerası sayesinde fren ve gaz kontrolünü sürücüde bırakarak sadece direksiyonu kendi kontrolüne alıyor ve 50 metreye kadar geri gidebiliyor. Geri görüş asistanı AVM otoparklarında, dar sokaklarda ve geçitlerde büyük kolaylık sağlıyor.

Eller Serbest Park Asistanı ile Daha Kolay Park Ediliyor

Yeni 1 Serisi, sürücü yerine kendi kendini hem yatay hem dikey olarak park edebiliyor. Ayrıca öyle her park yerini beğenmiyor. Otomobil, park bilgilerini sensörler aracılığıyla otoparktaki diğer otomobillerden alıyor ve kendisini onlara göre park ediyor. Beğenmediğinde ise park yerinden çıkıyor ve tekrar bütün komutlar onda olacak şekilde park işlemini gerçekleştiriyor.

Yeni 1 Serisi sürüş parkuru
Sürüş parkurunda denediğimiz yarı otonom özellikleriyle 1 Serisi, bizden tam not aldı.

İstenilen park yerine yaklaşılmadan hız azaltılıp park sensörleri devreye alındığında Yeni 1 Serisi, park etmek için kendine yer arıyor. Kendine uygun bir park yeri bulduğunda ekrana park edilebilecek alanı yansıtıyor. Daha sonra sürücü park edilecek alanı seçiyor ve ne yönde park bulduysa otomobil, sürücü o yöne doğru sinyal verip freni serbest bıraktığında park işlemini başlatıyor. Otomobil, kendi kendine park ettiğinde ise el frenini çekip vitesi P konumuna alarak park işlemini sonlandırıyor.

Bütün sistemlerin çalışabilmesi için aracın temiz olması gerekiyor. Bunun sebebi, Yeni BMW 1 Serisi’nin her şeyi park sensöründen algılıyor olmasıdır. Böylelikle sensörler temiz olduğunda herhangi bir engelle karşılaşılmıyor.

Yeni BMW 1 Serisi test aracımız 7 ileri çift kavramalı Steptronik şanzımana sahip 1.5 litre 3 silindir 140 BG motora sahip 1.18i Sportline donanımıdır. Ortalama yakıt tüketimi 5.9 l/ 100 km civarındadır. Her araçta olduğu gibi yakıt tüketimi sürüşe göre değişkenlik gösterir.

BMW Öztorun Plaza yetkililerine birlikte gerçekleştirdiğimiz test sürüşü, ilgileri ve detaylı anlatımları için teşekkür ederiz. Yeni BMW 1 Serisi ile siz de keyifli bir test sürüşü yaparak otomobili detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Dilerseniz otomobil kategorimizi ziyaret ederek Yeni BMW 5 serisi, BMW X1 ve diğer otomobillerin test sürüş yorumunu da okuyabilirsiniz. Yeni testlerde görüşmek dileğiyle, takipte kalın.

Digital Yazarlar – İki Yol Arkadaşı

0Shares