Balkonda ve Bahçede Pazı Nasıl Yetiştirilir?

Balkonda ve Bahçede Pazı Nasıl Yetiştirilir?

Kasım 7, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Ispanakgillerden kış bahçelerinin yeşili pazı nasıl yetiştirilir Toprak koşullarını iyi ayarladığınız zaman pazı yetiştirmek son derece kolay. Bahçenizde hatta balkonunuzda dahi doğal yöntemlerle pazı yetiştirebilir kış boyunca keyifle yiyebilirsiniz. En sağlıklı yöntem fide yapmak yerine tohumdan direk toprağa ekim yapmaktır. Daha çok kış sebzeleri grubuna giren pazıyı sonbahar döneminde ekebildiğiniz gibi ilkbahar döneminde de ekebilirsiniz. Çok sıcak ve çok soğukları sevmeyen pazı iklime bağlı olarak ilk hasattan itibaren size ortalama 3 ay boyunca ürün verir. Bahçede ya da balkonda pazı nasıl yetiştirilir yazının devamında tüm detaylarıyla sizi bekliyor.

Pazı Nasıl Yetiştirilir : Toprak Hazırlığı

Sebze meyve yetiştiriciliği için önemli olan her şeyi kuralına göre yapmaktır. Pazı her türlü toprakta yetişebilir. Havuç gibi kumlu ya da killi olmasından çok etkilenmez. Ancak yüksek besin değerine ihtiyaç duyar. Pazı ekeceğiniz alanı bel yardımıyla derince kazmalı alt üst etmelisiniz. Organik hayvan gübresi veya zengin içerikli kompost ile toprağınızı karıştırarak 2 haftalık bir süre boyunca dinlenmeye bırakın. Bu süre içerisinde toprağınız tava gelecek yani pütürsüz olacaktır. Pazı yetiştirmek için toprağınıza uygulayacağınız bir diğer işlem çapalamadır. 2 hafta sonunda toprağı çapalayıp bir tırmık yardımıyla düzelterek pazı ekimi için hazır hale getirmiş olursunuz. Eğer odun külü bulabilme imkânınız varsa toprağa biraz da odun külü karıştırmanızı tavsiye ederim. Böylelikle toprak pirelerinden pazılarınızı korumak için en baştan önlem almış olursunuz. Köyde kış bize bu konuda avantaj sağlıyor. Eğer odun külü bulamazsanız zararlılarla mücadele için neler yapmanız gerektiğini yazının ilerleyen bölümlerinde okuyabilirsiniz.

Eğer balkonda pazı yetiştirecekseniz, ortalama 40 cm derinliğinde geniş plastik saksılara ihtiyacınız var. Torf ve toprak karışımından oluşturacağınız pazı toprağını saksılarınıza koyup balkonunuzun güneş gören bir alanında pazı tohumlarını ekebilirsiniz. Gelelim tohum ekimine 🙂

Pazı Nasıl Yetiştirilir : Tohum Ekimi

pazı tohumlarının toprak yüzeyine çıkması
Pazı tohumlarının çimlenip toprak yüzeyinde çıktıktan sonraki hali

Pazı tohumlarını ekmek havuç ya da marul gibi zorlayıcı değil. Hemen hemen bir mercimek büyüklüğünde olan pazı tohumları ele geldiği için rahatlıkla ekim yapabilmenize olanak sağlıyor. Toprağa ekim yapmadan bir gece önce lahana da olduğu gibi nemli bir tülbent içerisinde bekletmeniz daha çabuk çimlenmelerine yardımcı olur. Toprağa ekim için hazır olan tohumlarımızı nasıl ekmeliyiz? Öncelikle toprak üzerinde sıra araları 30 cm olacak şekilde ve 1-2 cm derinliğinde ince sıralar açmalıyız. Bu işlemin ardından toprağı yağmurlama yöntemi ile hafifçe nemlendiriyoruz. Ardından ince çizgiler halinde açtığımız sıralara aralarında 3 cm mesafe bırakarak 1’er adet pazı tohumu koyuyoruz ve hafifçe bastırıyoruz. Toprakla tohumun teması için yaptığımız bu işlemde tohumu toprağın içine gömecek şekilde bastırmamaya dikkat edin. Sadece toprakla bütünleşmiş olması yeterlidir. Ardından tohumların üzerini 1 cm kadar torf ile kapatıp, yağmurlama ile ilk can sularınız veriyoruz.

Tohumların toprak yüzeyine çıkmasını çabuklaştırmak ve aynı zamanda pazı tohumlarının kuşlara yem olmaması için, ekim yaptıktan sonra şeffaf ince naylon ile ekim alanınızın üzerini kapatmanızı tavsiye ederim. İlk ekim yaptığım zamanlar kuşlara kaptırdığım tohumlar sebebiyle çıkmayan maydanoz, ıspanak ve pazılarım oldu maalesef. Sabah erken saatlerde gelip tohumları afiyetle yediklerini keşfettiğimde bu yöntemi kullanmaya başladım ve kesinlikle kullanmanızı öneririm 🙂 Pazı tohumları toprak yüzeyine çıkana kadar püskürtme yöntemiyle sulama yapıp toprağı nemli tutmayı unutmayın. Tohumlar çimlenip toprak üstüne çıktığında naylon örtüyü kaldırabilirsiniz.

Pazı Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ekim işlemini başarıyla tamamladıktan sonra gelelim pazı nasıl yetiştirilir sorusunun cevabına.

  • Pazıyı ekeceğiniz yer sonbahar veya ilkbahar ekimine göre değişir. Sonbahar ekimi yapıyorsanız bahçenizin en güneşli alanını seçmelisiniz. Böylece çok fazla gübrelemeye gerek kalmadan pazılarınız gelişip büyüyecektir.
  • İlkbahar ekiminde ise yarı gölge bir alan seçmeniz gerekir. Zira fazla kavurucu sıcak pazılarınızın sararıp solmasına sebep olur.
  • Pazılarınız toprak üstünde 4-5 cm boya geldiğinde ilk çapalama işlemini yapmalısınız. Çapalama ile toprağı havalandırıp yabani otlardan temizlemeniz pazıların gelişmesi açısından önemlidir.
  • Sulama yöntemi olarak yağmurlama sistemini kullanmalısınız. Pazı yaprakları sudan hoşlanır, kök bölgesinden sulama yapmanız çürümelere sebep olabilir. Bu sebeple yağmurlama sulama pazılar için idealdir.
  • Pazılar 10 cm boya geldiklerinde kompost ya da gübre şerbeti ile ikinci kez besin desteği sağlamanız daha uzun süre ürün almanız açısından önemlidir.
  • Boyları 20 cm’ye ulaştığında ilk hasatı yapabilirsiniz. Pazı yapraklarını köke zarar vermeden toprağın üst kısmından keserek hasat yapmalısınız.
  • İlk hasattan sonra tekrar gübre şerbeti ya da kompost ile besleme yapabilirsiniz. Böylelikle ortalama 3 ay boyunca size ürün vermeye devam edeceklerdir.

Pazı Yetiştiriciliğinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele

pazı zararlıları ile mücadele
Pazılara en çok dadanan yeşil kurtlar için doğal yöntemlerle mücadele edebilirsiniz?

Pazılar için yapraklarda oluşabilecek hastalıklar fazla sulama sebebiyle oluşabilecek kökte çürümeler olabilir. Bu sebeple sulamaya dikkat etmeniz çok balçık bir toprak değil nemli seviyede tutacağınız şekilde 2-3 günde bir sulama yapmanız yeterlidir.

Yapraklarda oluşabilecek mantari hastalıklar içinse ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanarak doğal yöntemlerle mücadele edebilirsiniz. Ev yapımı bitki ilaçlarını kullanmadan önce hastalıklı tüm yaprakları temizlemeniz sonra kalan sağlıklı yapraklara ilaçlama yapmanız gerekir.

Yaz dönemi ve kış dönemi dadanan bahçe zararlıları içerisinde kabuklu salyangozlar ve yeşil kurtlar pazılara bayılıyorlar diyebiliriz. Bir de toprak pireleri var. Toprak pirelerini uzak tutmanın en doğal yollarından biri odun külüdür. Ancak yine doğal içerikli arap sabunu, karbonat ve su karışımı ile de zararlılar için etkili bir mücadele yapabilirsiniz. Bahçe zararlıları için uygulayacağınız farklı ev yapımı reçeteler için yine ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz. Sizler için doğal yaşam koşullarında pazı nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını kendi uyguladığımız yöntemlerle cevaplandırdık. Hepinize sağlıklı ve bol hasatlar 🙂

Digital Yazarlar – İki Yol Arkadaşı

2Shares