Otomobillerde Tork Nedir?
Temmuz 5, 2020Otomobillerde tork gücü önemli bir yere sahiptir. Araç alım satımı sırasında otomobil torku beygir gücüyle çok fazla karıştırılsa da torkla beygir gücünün birbirinden farklıdır. Otomobiller için torku ve ne işe yaradığına geçmeden önce tork kavramını genel geçer şekilde tanımlayalım.
Tork, döndürme kuvveti demektir. Yani aracın motorundaki krank milinin 1 dakika içerisinde ne kadar döndüğüdür. Bir başka deyişle, araç motorundaki beygir gücünün debriyaj, şanzıman, diferansiyel gibi ekipmanlarla tekerleklerden yere aktarılan güçtür. Aracın hızı ve motorunun çekiş gücü tork ile doğrudan bağlantılıdır. Çekiş gücü iyi olan bir otomobilin tork gücü iyidir. Örneğin tork gücü yüksek olan bir araçta çok sık vites değiştirmeyiz. Ya da yokuş yukarı çıkarken çekişin güçlü olması otomobilimizin rahat bir şekilde yokuşu çıkabilmesini sağlar. Spor otomobil kullanırken gaza bastığınızda neden olduğunuz yere yapıştığınızı biliyor muydunuz? Sebebi elbette tork. Yani motor devrinin birden bire artması demek daha doğru olur basit bir ifadeyle.
Otomobil tork gücü değeri nasıl öğrenilir dediğimizde bunu araç alım satım sırasında öğrenebiliriz. Sıfır araç alımlarında kataloglarda belirli devirlerde tork gücü değeri belirtilir. Ancak tork değerini teoride bilmenin yanı sıra tork gücünün nasıl farkına varabiliriz bu da önemlidir. Bunun için aslında hangi devirlerde kullandığımıza dikkat etmek gerekir. Benzinli araçlarda genelde 2000-3500 devir bandında kullanım görülürken dizel araçlarda ise 1500-3000 devir aralığında kullanım söz konusudur. Önemli olan araçlarımızın kullandığımız devirlerde ne kadar tork vermesidir.
Otomobillerde Tork Gücü ile Beygir Gücü Arasındaki Fark
Otomobillerde tork gücü ile beygir gücü arasındaki fark aracın tork gücü ile daha seri hızlanması, beygir gücüyle de maksimum hıza ulaşmasıdır. Çekici ve kamyonların yükü kolaylıkla çekebilmesi ya da istenilen yere götürebilmesi torkunun yüksek olmasından kaynaklanır. Torkun artması demek gücün artması demektir.
Otomobillerde tork gücü yüksek olduğunda eğer beygir gücü düşük ise aracın çok fazla hızlanmasını bekleyemeyiz. Maksimum torku hissedebilmek için belli bir devirde olmak gerekir. Tabii ki beygir gücü düşük olan bir otomobilde maksimum torka ulaşmak için motor devrini arttırdığımızda aşırı yakıt tüketimi gerçekleşir.
Bunun sonucunda beygir ve torku şöyle bir benzetmeyle açıklayabiliriz. Beygir gücü at sayısı, tork ise atların kuvveti demektir. Atların çok olması hızı arttırır. Atlar ne kadar kuvvetli ise çekiş gücü o kadar yüksek olur.
Dizel Otomobillerde Neden Tork Gücü Daha Yüksek?
Dizel ve benzinli otomobillerde tork gücü değeri birbirinden farklıdır. Tork değerinin farklı olması motorlardaki piston kolunun uzunluğuyla da ilişkilidir. Motorun devri arttığında piston kolu krank miline kuvvet uygular. Eğer piston kolu uzun ise krank miline daha fazla kuvvet uygulanır. Bu sayede dizel motorların torku daha yüksektir diyebiliriz. Dizel araçların yakıt tüketiminin ekonomik olması da aynı zamanda torkunun yüksek olmasından dolayıdır.
Yüksek devirlerde tork, sürtünmeden doğan kayıp ve volümetrik verimin düşmesinden dolayı düşer. Dizel araçlarda bu durum çok sık görülür. Çünkü dizel motorlarda yanma patlama şeklinde görüldüğünden yüksek devirleri görebilmek pek mümkün değildir. Benzinli motorlarda ateşleme bujilerle yapıldığından dolayı sıkıştırma oranı daha azdır. Böylelikle yüksek devirlere ulaşmak daha kolaydır. Elbette yüksek devir demek hız ve adrenalin demek 🙂
Torku Yüksek Arabalar
En iyi spor otomobil markaları torku en yüksek ve çekiş gücü iyi olan otomobiller yapmayı seviyor. Haliyle performanslarıyla hız tutkunlarının aklını almayı kolaylıkla başarıyor. İşte torku yüksek en iyi 5 araba şu şekilde:
- Audi Q7 – 1000 nm Dizel
- Porsche 911 Turbo S – 750 nm Benzin
- Bentley Continental GT V8 – 600 nm Benzin
- Volkswagen Passat – 500 nm Dizel
- Volvo S90 – 480 nm Dizel
Otomobillerde tork nedir, beygir gücü ile arasındaki fark nelerdir onu açıklamaya çalıştık. Otomobil kavramlarını açıklamaya ve otomobillerle ilgili yazılar yazmaya devam edeceğiz. Bir başka otomobil yazısında görüşmek üzere. Takipte kalın.