Organik Havuç Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Temmuz 23, 2019Temmuz ayı ile birlikte köy hayatında havuç ekimine başlıyoruz. Organik havuç yetiştiriciliği hakkında bahçe ya da balkonda en kolay yöntemler neler? Çok soğuk kış ayları hariç, dilediğiniz dönemde havuç ekimi yapabiliyorsunuz. Bunun yanında illa ki bir bahçeniz olması şart değil. Balkonda da gayet güzel havuçlar yetiştirebilirsiniz. Üstelik önce fide yapmanıza da gerek yok. Direk tohumdan toprağa ekim yapıyorsunuz. O zaman bahçede, balkonda organik havuç yetiştiriciliği ile ilgili püf noktalarına geçelim 🙂
Organik Havuç Yetiştiriciliği Tohumdan Bahçeye
Tohumdan fide yetiştirirken uyguladığımız yöntemi direk toprağa uyguluyoruz. Yapmamız gereken ilk iş toprağımızı hazırlamak. Havuç, patates gibi toprak altında yetişeceğinden gevşek bir toprağa ihtiyacımız var. Küçük bir hobi bahçeniz varsa, 1 metre karelik bir alan size bir çuval havuç verecektir. O yüzden çalışma alanımız küçük, hiç yorulmadan bu işlemleri yapabilirsiniz.
Öncelikle toprağımızı bel yardımıyla derince kazıp altını üstüne getiriyoruz. Killi ve sıkı bir toprağa sahipsek toprağı kum ile karıştırıp gevşetiyoruz. İkinci olarak organik gübre ya da kompost kullanarak toprağı hem besleyip hem de iyice gevşemesini sağlıyoruz. Böylece doğal yaşam kurallarına özgü organik havuç yetiştirmenin ilk adımını atıyoruz. Kum ve gübrenin toprakla iyice karışması önemli. Bu sebeple yine bel yardımıyla toprak, kum ve gübreyi iyice karıştırıyoruz. 1 hafta kadar akşamları yağmurlama usulü toprağımızı nemlendiriyoruz. Bir hafta sonunda beslenen toprağımız iyice ufalanır hale geldiğinde ekime hazır demektir.
Şimdi toprağımızı ekim öncesi çapalayıp, tırmıklayarak düz bir zemin elde ediyoruz. Tohumları serpme de atabiliyorsunuz. Havuç yetiştiriciliği seyreltme işlemi yaparken bu biraz can sıkıcı bir hal alabilir 🙂 Bu sebeple toprak üzerinde araları ortalama 8 cm olan ve 1 cm derinliğinde sıralar oluşturuyoruz. Bu sıralara minik havuç tohumlarını mümkün olduğu kadar 2’şer cm aralıklarla serpiyoruz. Üzerini kompostla kapatıp, hafif bastırıyoruz. Yağmurlama şeklinde toprağı nemlendirip bırakıyoruz. Ekim işlemimiz tamam 🙂
Saksıda Havuç Nasıl Yetiştirilir?
Balkonda sebze yetiştirmek son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı. Hal böyle olunca çilek, patates, domates derken hemen hemen her sebze meyve için balkon usulü pratik yöntemler de ortaya çıkıyor. Saksıda havuç yetiştirme için en önemli kural derin saksılar kullanmanız. Ortalama bir havucun boyu 25 cm gibi düşünürsek, saksınızın derinliğini 50 cm den aşağı olmamalı. Büyük damacanalar kullanabilirsiniz veya kalın çuvallara dahi ekim yapabilirsiniz. Toprak özelliği ve ekim şekli aynı bahçedeki sistem gibi. Sadece burada tohumları serpme yöntemiyle saksılara koymak daha pratik. Ancak çok yoğun bir şekilde tohum atmamaya dikkat etmelisiniz.
Organik Havuç Yetiştirme İçin İpuçları
Havuç tohumları küçük olduğu için tek tek ekim zor gelip, serpme işlemini seçerseniz sonraki aşamalarda biraz daha zorlanabilirsiniz. Özellikle tohumlar filizlenip toprak üstüne çıkmaya başladığında öbekler halinde çıkan fideleri seyrelmek zor olabilir. Bu durum pazı yetiştirirken de karşınıza çıkabilir. Bu sebeple ekim işleminde biraz zahmeti göze alırsanız çok daha rahat edersiniz.
Fideleriniz toprak üzerine çıktıktan sonra çok fazla işlem uygulamıyoruz. Haftada bir yağmurlama usulü sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Organik havuç yetiştiriciliği için yabani otları mümkün olduğunda çok köklenmeden temizlemeye özen gösterin. Havuçlarınız toprak altında büyüyeceğinden ot kökleri ile yer mücadelesi yapmak zorunda kalmadan rahat rahat büyüyebilirler böylelikle 🙂
Havuçlarınız kolay kolay hastalığa yakalanmaz. Toprak altında büyüyen havuçlarınızdan birkaç tanesini bahçe zararlıları kapabilir en fazla 🙂 Ama endişeniz olmasın, birkaç havucu onlarla paylaşmaktan bir zarar gelmez. Yine de havuçlarınızın olduğu ortamdan bahçe zararlılarını uzaklaştırmak için acı pul biberli su hazırlayıp ekili alana püskürtme yapabilirsiniz.
Havuç Yetiştirme ve Hasat Zamanı
Havuçlar toprak altında yetiştiği için olup olmadığını nasıl anlayacağız? Havuç yaprakları üst yüzeyde 20-25 cm boyutlarına gelip kalınlaşmaya başladığında havuçlarınız oluyor demektir. Toprağı havuç kökünden hafif eşelediğiniz zaman ürünlerinizin çapını görebilirsiniz. Havuç yaprak ve sapları kalınlaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. Ortalama 2 ay sonunda havuçlarınız olmuş demektir. Hasat sırasında tıpkı organik patates yetiştiriciliğinde olduğu gibi zedelemeden narin bir hasat yapmanız gerekiyor. En kenardan başlayarak geniş uçlu çatal bel yardımıyla havuçlarınızı toprak yüzeyine çıkarabilirsiniz.
Organik havuç yetiştiriciliği için hasat sonrası yapmanız gereken diğer işlemlerse, öncelikle topraktan çıkardığınız havuçları bir bez üzerinde gölge bir yerde 1 gün dinlendirin. Havuçlarınızın yeşil saplarını tıpkı maydanoz gibi salata ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Harika bir aroması var. Hatta dondurucunuzda muhafaza ederek kış boyunca da havuç yapraklarından lezzet konusunda faydalanabilirsiniz 🙂
Havalandırdığınız havuçları saklamak kısmı biraz zahmetli olabiliyor. Çünkü hepsini soyup, ister doğrayıp, ister rende yapıp dondurucunuza atabilirsiniz. Bu arada ellerinize dikkat edin. Eğer eldiven kullanmazsanız yaklaşık 2 gün turuncu ellerle dolaşmak zorunda kalabiliyorsunuz. Tecrübeyle sabit 🙂 Bereketli hasatlar.