Online İçerik Yazarlığı: İnternet Çağının Yeni Mesleği
Mayıs 23, 2019Dijital meslekler yazımızda da bahsettiğimiz yeni çağın hızla popüler olan mesleklerinden biridir online içerik yazarlığı. İnternet artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Sadece sosyal medya anlamında değil, artık her işimizi internet üzerinden yapıyoruz. Tabii ki bu durum yeni nesil mesleklerin de ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bunlardan bir tanesi de online içerik yazarlığı. Peki nedir bu Online İçerik Yazarlığı?
Online İçerik Yazarlığı Nedir?
İçerik Yazarlığı için çalışma alanınız internet dünyası 🙂 Her türlü bilginin toplandığı internet dünyasında belirli bir şirket için ya da bir internet veya blog sitesi için bilgi ve tecrübeleri doğrultusunda doğru bilgilerden oluşan, özgün ve nitelikli içerikler üreten yazarlara verilen isimdir. İçerik yazarlarının ihtiyacı çalışmasına göre uygun özelliklere sahip bir bilgisayar ve internet bağlantısıdır. Geriye kalan şey kelimeler ile oyun oynamak, hayal gücünüzü kullanmak ve SEO kurallarına uygun içerikler üretmektir.
Online İçerik Yazarlığı için günümüzdeki mesai saatleri içerisinde rutin bir şekilde çalışmanıza gerek yok. Bir nevi serbest meslek diyebiliriz. Çalışma saatlerinizi ve çalışma mekanızı siz belirliyorsunuz. İsterseniz evinizde, bir kafede, deniz kenarında, bir ağacın altında çalışabilirsiniz. İçerik yazarı olmanız, çalışma ortamı ve saatleri anlamında size her türlü imkanı sunuyor. Ama tabii ki bu oh ne güzel oturduğun yerden para kazan gibi bir anlama da gelmiyor 🙂 İş disiplini açısından diğer çalışma sistemlerinden bir farkı yok. Yani, gün içerisinde iş yoğunluğunuza göre en az 4-5 saat bir mesai ayırmanız gerekiyor.
Online İçerik Yazarlığı İçin SEO Kuralları
İnternet dünyasının kod adı SEO 🙂 SEO, Türkçe olarak kısaca Arama Motoru Optimizasyonudur. Eğer bir web siteniz var ise yazdığınız içeriklerin Google arama motorunda üst sıralamalarda görünmesi ve içeriklerinizin kalitesini artırma işlemidir. Daha farklı bir ifade ile internet üzerinde oluşturduğunuz içeriklerin ne olduğunu arama motoruna anlatma şeklinizdir. Çünkü içerikleriniz öncelikle arama motoru denetimlerinden geçer ve internet dünyasında ona göre yer bulur. Her şeyin bir kuralı olduğu gibi dijital içerik üretmenin de metin içeriği yazmanın da kuralı vardır. SEO kuralları ise şunlardır:
- İçeriklerinizi arama motoruna anlatmak için, anahtar kelimeler kullanmak. Yani benim yazım bu konuyla ilgili demek. Doğru anahtar kelimeler kullanmak da önemli tabii ki 🙂
- İçeriklerinizin özgün olması SEO kurallarının en önemli kurallarındandır. Kopya olan bir içerik Google’ın gözünde kötü bir içeriktir.
- İçeriklerinizde başlık kullanmanız önemlidir. Başlıklarınızın yazınızla birebir örtüşmesi önemlidir.
- İçeriğinizin kopya olmaması kadar önemli bir diğer detay da doğru bilgilerden oluşmasıdır.
İçerik Yazarlığı İçin Gereken Özellikler
- Araştırmayı ve okumayı sevmek
- Dil bilgisi ve imla kurallarına hakim olmak
- Hayal gücünün geniş olması
- Kelimeler ile oynayabilmek, standart tanımlamaların ötesinde farklı yorumlar katabilmek. Bu içeriğinizi özgün yapar.
- İlgi duyulan alanlardaki gelişmeleri yakından takip etmek
Bu özelliklere yeterince sahip olan ve İçerik Yazarlığı ile ilgili eğitimini alan her kişi Online içerik yazarı olabilir.
Online İçerik Yazarlığı Eğitimi Alanlar Nerelerde Çalışabilir?
- İçerik üreticisi olan dijital içerik ajansları
- E-ticaret siteleri
- Dijital ve Sosyal Medya Ajansları
Online İçerik Yazarı Olabilmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Nasıl ki araba kullanabilmek için ehliyete ihtiyacınız varsa herhangi bir işi doğru yapabilmeniz için de o işin nasıl yapıldığına dair profesyonel bir online eğitim almalısınız. Alacağınız eğitimde online içerik yazarlığı nedir, nasıl kaliteli ve doğru online içerik üretebilirsiniz tüm detaylarıyla öğrenmiş olacaksınız.
Eğitimin ardından başarılı olup sertifikanızı aldıktan sonra ise ikinci adım, mümkün olduğunca içerik üretmektir. Yani ehliyeti aldınız, arabayı nasıl kullanacağınızı öğrendiniz, sıra geldi araba kullanmaya:) Pratik yaptıkça gelişecek, eksiklerinizi görecek ve sonunda iyi bir içerik yazarı olacaksınız.
Digital çağın mesleklerinden içerik yazarlığı eğer size göre bir meslekse en kısa zamanda eğitimle yeni mesleğinize ilk adımı atabilirsiniz 🙂