Köyde Bahar Hazırlıkları Başlıyor…
Mart 29, 2019Kışın çilesinden çıkıp, doğayla birlikte uyanan, tazelenen ruhumuzla beraber bahçeyle ve toprakla haşır neşir olma zamanımız geldi. Köyde bahar demek bahçelere çıkmak yavaş yavaş düzenlemeler yapmak ve yazın doğanın, yeşilin tadını doyasıya çıkarmaya hazırlık demek.
Köyde Baharın Güzellikleri
Cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte, yılın bu zamanlarında sümbül kokusu sarar etrafı. Kıştan ektiğiniz sümbül çiçekleri, tüm güzelliği ve kokusuyla mart ayında bahçelerin başrolünde gösterir kendini. Balçık çamur görünümünden sıyrılan toprak yeşerir, ballıbabalar ve papatyalar da doğanın takıp takıştırdığı bahar süsleridir.
Meyve ağaçlarını da unutmamak lazım. Köyde Bahar geldi mi sizi ilk karşılayan erik ağaçlarıdır. Şubat ayında falan arada mevsim biraz iyi gitse ilk aldananlar da onlardır. Aman çiçeklenmesin yalancı bahara da, donmasın sonra zamansız açan çiçekleri diye dertlenebiliyorsunuz buralarda. Dertler derya yani 🙂 Yanlış zamanda çiçek açması demek, meyve veremeyecek olması demek. Doğanın hayata dair müthiş bir anlatım dili var. Her şeyin zamanında olması gerektiğini ibretlik bir anlatım şekli değil mi?
Neyse konudan çok uzaklaşıp felsefi boyutlara geçmeden köyde bahar ve güzelliklerine hemen geri dönüyorum 🙂 Erikten şeftaliye, kayısıdan armuda bahçenizde ne varsa hepsi baharla birlikte çiçeklenmeye başlar. Her bir meyve çiçeğinin birbirinden güzel kokusu vardır. Ben bunu köyde bahar gelince öğrendim. Meyve ağaçlarının çiçeklerinin bu kadar farklı ve güzel koktuğunu bilmezdim. Eh doğa bu kadar birbirinden güzel renge ve kokuya bürünmüşken bol köpüklü bir kahve alıp seyrine ve keyfine dalmamak mümkün mü? Biraz keyif yapalım ki, yapılması gereken arka arkaya gelecek işler için de yüksek motivasyon olsun.
Köyde Bahar Hazırlıkları Nelerdir?
Mart ayı ortalarından itibaren canlanan doğa ile birlikte kafanızda köyde bahar hazırlığı için iş planı oluşmaya da başlıyor ister istemez. Doğal yaşamı seçmişseniz ve bir bahçeniz varsa bunun keyfini sürmek için bir karınca edasıyla çalışmak zorundasınız. Ama hemen gözünüz korkmasın, bedenen yorucu olsa da sağlıklı yaşam için hem en doğalından sporunuzu yapmış oluyorsunuz, hem de bütün stresinizi toprağa bırakıyorsunuz :)Mart ayında neler yapılıyor hemen bir iş planı çıkaralım.
– Köyde Bahar ile meyve ağaçlarınızın toprağının havalanma zamanı geldi. Yani bir kürek yardımı ile etrafındaki toprak kabartılacak, otları temizlenecek. Sonrasında ağaçların dipten yarı gövdesine kadar sulandırılmış kireç ile boyanması lazım. Baharda uyanan doğa ile kendini toprağın üstüne atan karınca kararınca börtü böceğin yani bahçe zararlıları denilen yaramazların ağaçlarınıza tırmanmaması için böyle doğal bir önlem alıyoruz.
-Aynı şekilde bahçenizdeki gül, leylak gibi çiçeklerinizin de diplerinin kabartılması ve topraklarının havalandırılması gerekiyor. Yaz çiçekleri yazımızda çiçekler ile ilgili daha detaylı bilgilere göz atabilirsiniz.
-Bahçenizdeki tüm ağaçlar ve bitkiler için gübreleme zamanı. Kabartılıp havalandıran topraklarına şimdi de biraz gübre ekliyoruz ki beslensinler. Onların tek besin kaynağı bu 🙂 12 yıl içinde bahçemizde her türlü gübreyi denedik. İnek, koyun, at ve mantar gübresi. Gübre deyip geçmeyin 🙂
– Köyde Bahar gelince sebze meyve ekimi yapılacak alanda da toprağınızın havalandırılması gerek. Burada yardımınıza çapalama yapanlar yetişiyor. Ekim yapılacak alanın otları temizleniyor, toprağınız çapalanıyor ve gübre ile karıştırılıp Nisan yağmurlarıyla beslenip canlanmaya bırakılıyor.
-Biz de bu arada ekeceğimiz sebze fidelerini hazırlamaya başlıyoruz.
Baharda Ne Ekerseniz Yazın Onu Biçersiniz
Domates, biber, patlıcan, havuç, maydanoz, dereotu, nane, patates, karpuz, kavun, salatalık, fasulye, mısır, çilek, kabak… Tabii bir de bunların çeşitleri var ki akıllara zarar. Bir taze fasulye ekeyim diyorsunuz size 20 çeşit fasulye sayıyorlar 🙂 Burada biraz tahmini seçimler yapıyorsunuz. Ancak ürün aldıkça bir sonraki yıla tecrübe sahibi oluyorsunuz. Sebze meyve yetiştiriciliği yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Ya da biber deyip geçmeyin, köy biberi, kırmızı biber, dolmalık biber, acı biber bitmiyor. Domates deseniz öyle pembe domates, Çanakkale domatesi, salçalık domates, yuvarlak ince kabuklu domates… Bir fenalık geliyor önce, ne ekeceğim ben diye 🙂 Dolayısıyla önce hangi çeşitten ekelim onu belirlemek lazım. Zaman içinde damak zevkinize göre karar vermek konusunda bir sorun kalmıyor.
Peki hazır fide alıp direk toprağa mı ekelim, yoksa tohumdan fideye bu işi de kendimiz mi yapalım? Ben yazayım, siz karar verin 🙂
Tohum mu Alalım Fide mi Alalım?
Pazarlarda satılan hazır fidelerden alıp ekim yapmayı tercih edebilirsiniz. Ama çok veren domates, 1’e 10 veren salatalık gibi söylemlere dikkat. Çünkü bu fideler doğal olmuyor, suni gübre ile güçlendiriliyor. Ama organik fide temin etmeniz de mümkün. İnternet üzerinden ya da köyünüzden fide yapanlardan bulabiliyorsunuz. Benim tercihim biraz zahmetli olsa da kendi fidelerimi kendim yapmak. Çünkü dışarıdan getirttiğiniz fidelerin sizin mevsim koşullarınıza ve toprağınıza uyumu sorun olabiliyor. Yeterli verim alamayabiliyorsunuz. Ya da dolmalık biber diye aldığınız bir fide, acı sivri biber çıkabiliyor ve iade şansınız olmuyor. Fideler meyve verene kadar ayırt etme şansınız çok yok 🙂
İlk başlangıçta organik tohum getirterek fidelerinizi yaparsanız, bundan sonrasında kendiniz de tohum alarak devam ediyorsunuz ve fide masrafınız da dışarıdan almaya göre maliyet açısından önemli ölçüde azalıyor. Organik tohum için www.yerlitohum.com tavsiye edebileceğim bir yer. Bunun dışında da organik sebze tohumu diye araştırırsanız size uyan bir yer mutlaka bulursunuz.
Köyde bahar hazırlıkları ilk aşamada böyle. Şimdi sıra fide yapmaya geldi. Fideleri nasıl yapacağız? Neyi ne kadar ekmemiz lazım? Tüm bunların cevapları ve fide ekiminin incelikleri organik fide yazımızda 🙂