Kış Sebzeleri Ekim Zamanları

Kış Sebzeleri Ekim Zamanları

Ekim 3, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Ekim ayında değişen mevsimle birlikte bahçelerimiz de yazdan kışa geçiyor. Köyde kış gelince bahçelerde domates, salatalık, biber gibi yaz sebzeleri yerini lahana, bakla, bezelye, pazı gibi bol yeşilli kış sebzeleri bırakıyor. Kış sebzeleri ekim zamanları ay olarak her bölgeye göre ve bulunduğunuz rakıma göre değişse de, mevsim olarak yakıcı sıcakların bitiminden dondurucu soğukların başlangıcına kadar gibi bir genelleme yapabiliriz 🙂 Çünkü bol yeşilli kış sebze fidelerinizin fazla sıcakta yaprakları sararabileceği gibi, gece sıcaklıklarının çok düştüğü koşullarda da donmaları ya da yeterince gelişip büyüyememeleri söz konusu olabilir.

Kış Sebzeleri Yaz Sebzelerine Göre Daha Az Bakım Gerektirir

Kış bahçelerinin en büyük kolaylığı düzenli sulama yapmaya gerek kalmamasıdır. Ayrıca börtü böcek de artık toprak altına yuvalarına çekildiği için çok daha az bahçe zararlısıyla mücadele edeceksiniz demektir. Kış mevsiminde sebzelerinize en fazla zarar verecek olanlar bahçe zararlıları kabuklu salyangozlar ve sümüklü böceklerdir. Doğal mücadele yöntemleriyle ilgili yazımızda onları uzaklaştıracak pratik formüller bulabilirsiniz.

Kış sebzeleri
Kış bahçenizde yeşilin arasına renk katmak isterseniz mor lahana ekebilirsiniz.

Yaz döneminde olduğu gibi sık çapalama, yabani ot temizleme işlemleri de kışın bahçelerde daha az yaptığınız işlemlerden. Bu dönemde sıcaklık azaldığı için yabani ot gelişimi yavaşlar ve otlarla yorucu mücadeleye de gerek kalmaz 🙂

Kış Sebzeleri Nelerdir? Kışın Bahçeye Hangi Sebzeler Ekilir?

Kışın toprak üstünde yetişen başlıca sebzeler pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, bezelye, bakla, ıspanak, pazı, karalahana, kıvırcıktır. Bunun yanı sıra toprak altında havuç, kereviz, turp, kuru soğan, sarımsak yetiştirebilirsiniz. Maydanoz, dereotu, nane gibi lezzetli otların da her mevsim bahçelerinizde ekimini yapabilirsiniz. Bir bahçeniz yoksa balkon veya terasta da daha az miktarlarda geniş saksılarda kış sebzeleri yetiştirebilirsiniz.

Yaz sebzelerinde olduğu gibi kışın da bazı sebzeleri fide halinde bazılarını tohum olarak ekmeniz daha sağlıklı oluyor. Organik fide yetiştiriciliği yazımızda fide yetiştirmenin pratik yöntemlerini bulabilirsiniz. Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kıvırcık, marulu önce fide yapıp, bu mevsimde bahçelere taşımak çok daha verimli bir hasat elde etmenizi sağlar. Bezelye, bakla, kereviz, turp, soğan, sarımsak ve havuç için tohumdan ekim yapılır. Organik havuç yetiştiriciliği ile ilgili yazımızda, havuç yetiştirmek ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz. Bir sonraki dönem için hasat zamanı tohum çıkarmak isterseniz bu konudaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.Bu dönem boyunca kış sebzelerinin her biriyle ilgili pratik yetiştirme tekniklerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

0Shares