En Başarılı CEO’lar ve Hayatları
Haziran 26, 2020Günümüzde dünyanın en değerli markaları bize farklı sektörde çok sayıda hizmet veriyor. En bilinen restaurantlarda yemek yiyoruz, en ünlü markalardan kıyafet alıyoruz ve en popüler markaların bilgisayar, akıllı telefon ve diğer elektronik aletlerini kullanıyoruz. Peki bu markalar nasıl bu kadar başarılı olabiliyor da bizi cezbedebiliyor hiç düşündünüz mü? Tabii ki bu popüler markaların arkasında en başarılı CEO’lar ve hayatları var.
Kimileri zorlu hayat şartlarına karşı geçmişinde mücadele vererek bu konuma erişirken kimileri henüz eğitim hayatında aklına gelen parlak bir fikir sayesinde müthiş bir buluşa imza atarak başarılı olabiliyor. Yani başarı sizin elde edemeyeceğiniz bir şey değildir.
Yazının başından beri sürekli CEO diyoruz. Kısaca CEO nedir diyecek olursak; büyük işletmelerin, fabrikaların başındaki yönetici yani en yetkili kişidir. CEO (Chief Executive Officer), yönetim kurulu ile yaptığı toplantılarda onlardan aldığı bilgiler doğrultusunda markayı ya da şirketi daha iyi ve başarılı bir seviyeye ulaştırmak adına strateji uygular. Aynı zamanda CEO, bugünden yarın ne olacağını tahmin edecek kadar ileri görüşlü ve tecrübeli kişidir.
Bir iş kurmak istiyorsunuz diyelim. Maddi bir birikime ihtiyacınız olabilir de olmayabilir de. Bazen gördüğünüz herhangi bir şey, doğa olayı ya da nesne ile aklınıza fikir ya da fikirler getirir ve onlardan proje geliştirmenize ön ayak olur. İşinizi kurduğunuzda evet CEO olabilirsiniz. Ama başarılı bir CEO olmak için kendinizi ve markanızı tanıtmanız gerekir. Her sektörde mutlaka rekabet vardır. Rekabetten sıyrılarak parmak gösterilen bir marka ya da işletme olmak sizin elinizde. Hayalleriniz ve ideallerinizin peşinden giderseniz siz de aranan isim olabilirsiniz. En başarılı CEO’lar da pes etmeden ideallerinin izinden giderek marka haline geldi. Gelin biraz da onların başarısı ve hayatına göz atalım.
En Başarılı CEO’lar ve Hayatları : Steve Jobs
Teknoloji devi Apple’ın başarılı CEO’su Steve Jobs, 24 Şubat 1955 yılında San Francisco’da doğdu. Biyolojik ailesi tarafından Paul ve Clara Jobs çiftine evlatlık olarak verilen Steve Jobs, okul saatleri haricinde Hewlett-Packard şirketinde derslere girdi. Kısa süre içinde yaz stajına kabul edilen Steve Jobs, Hewlett-Packard’da adaşı Steve Wozniak ile çalıştı. Liseyi bitirdikten sonra Portland’da Reed College’da eğitim görmeye devam eden Jobs, okulu bırakmak zorunda kaldı.
Bir süre sonra California’ya geri döndü ve Hindistan gezisine para biriktirmek için oyun ve donanım üreten bir firmada arkadaşı Steve Wozniak ile başladı. Steve Jobs, bilgisayar konusunda katıldığı kulüplerden yeterli derecede bilgi edindikten sonra Wozniak ile birlikte evinin garajında Apple I adındaki bilgisayarı tasarladı. Bilgisayarın üretildiği zamanlarda sipariş usulü çalışan iki kafadara Ronald Wayne de dahil oldu ve 1976 yılında resmen Apple kurulmuş oldu. Apple I, ilk defa Personal Computing Festival’da sergilendi. Bilgisayarın ikinci neslini üretmek için yatırımcı gerekti. Apple şirketi kısa zamanda Mike Markkula’yı yatırımcı olarak bünyesine kattı.
İkinci nesil Apple bilgisayar, üretildikten sonra West Coast Computer fuarında ilgi odağı oldu. 1984 yılında ilk kişisel bilgisayar Macintosh’u tanıtan Steve Jobs, bu bilgisayarın satışındaki yetersizlik sebebiyle daha önce görevlendirdiği CEO John Sculley tarafından kovuldu. NeXT Computer adında bir şirket daha kuran Jobs daha sonra Pixar’ı satın aldı. Bu dönemde Toy Story, A Bug’s Life, Monsters, Cars, Wall-E, Up gibi pek çok projeye imza attı ve 1996 yılında tekrar Apple şirketine CEO olarak geri döndü. Yeniden dönüşünün ardından hayatının son nefesine kadar çalışmaktan bıkmadı ve iMac, iPad, iPhone, iTunes gibi platformları bizlerle buluşturdu. Karaciğer rahatsızlığı olan Steve Jobs, Ağustos 2011’de görevini Tim Cook’a devretti ve 5 Ekim 2011’de ise hayata gözlerini yumdu.
Bill Gates
Seattle’ın en başarılı avukatlarından biri olarak 1935 yılında hayata merhaba dedi Bill Gates. Lakeside School’da eğitim gördüğü sırada bilgisayarla tanıştı ve tutkuyla bağlandı. Bilgisayar onun için diğer derslerinden daha önemliydi. İlk defa General Electric adında bir program yazan Bill Gates, arkadaşı Paul Allen’le Seattle’daki trafik akışını hesaplayan Traf-O-Data programını geliştirdi ve para ödülünün sahibi oldu.
IBM’in yeni bilgisayarlarındaki yazılım sorunu Bill Gates için bir fırsattı. Bir yazılım altyapısı satın alarak o altyapıyı güçlendirdi ve MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) haline getirerek IBM’e sattı. O dönemde Microsoft kurulmuştu ve MS-DOS yazılımı Microsoft’un başarısı oldu. Bunun sonrasında bilgisayar şirketlerinin kendi yazılımını üretmektense MS-DOS yazılımını tercih etti ve Microsoft’un satışları adeta patladı. Uzun yıllar Microsoft’un başarısında önemli rol oynayan Bill Gates, 2008 yılında Microsoft’un CEO’luğunu Satya Nadella’ya devrederek eşiyle birlikte The Bill and Melinda Gates Foundation adında sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren bir şirket kurdu ve halen birçok alanda projeler üretmeye ve sorunlara çözüm aramaya devam ediyor.
Jeff Bezos
Amazon’u dev bir e-ticaret merkezi haline getiren Jeff Bezos, en başarılı CEO’lar arasında yer alıyor. 1964 yılında New Mexico’da doğan girişimci için dünyanın en zengin insanı deniyor. Jeff Bezos günlük hayatında da verimliliği kendine ilke haline getirmiş durumda. Amazon’un kurucusu Bezos, sağlıklı yaşamına önem veriyor ve ailesiyle vakit geçirebilmek adına sabahları hiçbir şekilde toplantı yapmıyor. Belki de başarısı ailesiyle birlikte vakit geçirmeye önem vermesi ve verimli olmayı prensip hale getirmesinden geliyor.
Jeff Bezos’la ilgili şaşırtıcı bilgiler de var. Örneğin toplantı yaparken masada herkesi doyuracak kadar pizza olmasını istiyor. Kahvaltıda ahtapot yemeyi seviyor. Amazon hakkında merak ettiklerinizi daha önce yazdığımız detaylı yazıda bulabilirsiniz.
Larry Ellison
Dünyanın en ünlü veritabanı şirketi ORACLE’ın kurucusu Larry Elison, 1944 yılında New York’un Manhattan eyaletinde doğdu. Tam adı Lawrence Joseph Ellison olan Oracle kurucusu, 9 aylıkken geçirdiği zatürre sonrasında teyzesi ve dayısının yanına Chicago’ya gönderildi.
South Shore High School’u bitirdikten sonra University of Illinoid at Urbana-Champaign’de Bilgisayar Tasarımcılığı bölümünü okuduğu dönemde teyzesi vefat edince okuldan ayrılmak durumunda kaldı. 1964-1966 yılları arasında yeniden Chicago Üniversitesi’nde okudu fakat bir süre sonra devam okula devam edemedi.
1966 yılında Silikon Vadisi’nin yakınındaki Kaliforniya’nın Berkeley eyaletine taşındı. Teknolojinin hızla gelişmeye başlamasıyla birlikte Larry Ellison kendini bilgisayar ve programlama üzerine geliştirdi. Bu dönemde CIA ile bağlantısı olan ve Oracle isminde bir veritabanı geliştirme kontratı bulunan Ampex şirketinde çalıştı. IBM’de çalışmaya başlayan Ellison, bir bilgisayar bilimcisinin makalesinden oldukça etkilendi ve 1977’de ortaklarıyla birlikte Software Development Labaratories adında bir şirket kurdu. Şirket kurulduktan iki sene sonra isim değişikliğiyle şirketin ismi Relational oldu. 1982 yılında Larry Ellison ve ortakları ikinci defa isim değiştirerek ORACLE isminde karar kıldı. CIA’e geliştirdiği bir proje sayesinde iş hayatına atılan Larry Ellison, 2004 yılında PeopleSoft ve 2009’da ise Sun Microsystems şirketlerini Oracle’a kazandırdı.
1997 yılında Steve Jobs onu Apple yönetimine katmak istedi ancak reddetti. 2010 yılında ise ORACLE’ın yönetimini Mark Hurd ve Safra Catz’e devretti. Larry Ellison artık özel hayatın ağırlık vermeye ve dinlenmeye başladı. 2012 yılında Hawaii’deki Lanai Adası’nın büyük çoğunluğunu satın aldı. 2014 yılında ORACLE’ın CEO görevinden ayrıldı.
Paradan ziyade sosyal sorumluluğa ve yardımlaşmaya önem veren Larry Ellison birçok ülkede yardıma muhtaç kişilere yardım ediyor. Ayrıca günümüzde Kızılay gibi kuruluşlara maddi yardım yaptığı biliniyor.
Elon Musk
12 yaşından beri uzay meraklısı olan ve Space-X gibi kurduğu şirketlerle gücüne güç katan Elon Musk, Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın oğludur. Bryanston High School’da öğrenimine iki sene devam ettikten sonra Pretoria Boys High School’a geçti ve öğrenimini tamamladı. Ardından Güney Afrika’da askerlik yapmak istemediği için 17 yaşındayken evden ayrıldı.
1992 yılında Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl okudu ve ardından The Wharton School of the University of Pennsylvania’da ekonomi lisans eğitimini tamamladı. Bunun yanı sıra yine aynı üniversitede School of Arts and Science’da Fizik bölümünü yan dal olarak bitirdi. Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi üzerine doktora yapmak için Silikon Vadisi’ne gitti. Fakat doktorayı tamamlamadı. 1995 yılında Stanford’da tekrar doktoraya başlayan Elon Musk, kardeşi Kimbal Musk ile birlikte Zip2 adını verdikleri bir proje gerçekleştirdi ve bu proje 1999 yılında Compaq tarafından satın alındı.
İnsanlığın geliştirmeyi amaç edinen Elon Musk, 2002 yılında uzayı keşfetmek amacıyla üçüncü şirketi Space Exploration Technologies yani hepimizin bildiği Space-X’i kurdu. Roket teknolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren Space-X’in fırlatma aracı olarak Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri bulunuyor. Ayrıca ilk uzay aracı ise Dragon’dur. Geçtiğimiz günlerde Space-X’in uzay aracı Dragon ile ilk defa insanlı uçuş gerçekleştirilmiştir. Dragon ile gerçekleştirilen uzay yolculuğunun detayını “Uzaya Yolculuk Space-X ile gerçek oluyor “ yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Elon Musk yaptığı çalışmaları şu sözlerle ifade ediyor: “Bir asteroid veya büyük bir volkan bizi yok edebilir, hiç tahmin edemeyeceğimiz risklerle karşı karşıyayız: bir virüs, yanlışlıkla oluşturulan bir karadelik, küresel ısınma ya da sonumuzu getirecek henüz bulunmamış bir teknoloji. İnsan ırkı milyonlarca yıldır evrimleşmekte. Fakat son 50 yılda kendimizi tüketmek için bir potansiyel haline geldik. Ya hayatı genişletmek zorunda kalacağız ya da soyumuz tükenecek.”
En başarılı CEO’lar ve hayatları işte bu şekilde. Hepsinin aklına gelen dahiyane fikir onların başarılı olmasını sağladı. Ancak onlar maddiyatı önemsemek yerine insanlığa faydalı olabilecek çalışmalara yöneldi. CEO ya da girişimci olmak bir şirkete sahip olunduğunda çok paranızın olması demek değildir. Önemli olan insanlığa ne kadar faydalı olduğunuzdur.