Emojiler: Digital Dünyanın Renkli İletişimi

Emojiler: Digital Dünyanın Renkli İletişimi

Mart 21, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Şöyle bir düşünelim; yüz yüze iletişimde karşımızdaki kişiye hiçbir jest ve mimik kullanmadan, ifadesiz bir yüzle sadece konuşarak anlatmak istediğimiz şeyi ne kadar etkili ve doğru anlatabiliriz? En basit bir günaydın derken bile yüzümüzde bir gülümseme ifadesi olması müthiş bir fark yaratmaz mı? Robotlar üzerinde yapılan çalışmaları düşünün. İnsana benzetmek için en çok üzerinde çalışılan konu, yüz ifadeleridir. Emojiler de ilk olarak burada ortaya çıkıyor.

Yazarak iletişimin konuşmanın önüne geçtiği günümüz digital çağında da duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken jest ve mimiklerin yerini dolduracak, tamamlayacak bir şeylere ihtiyaç vardı. Digital dünyanın jest ve mimikleri olarak doğan emojiler, en basit tanımıyla noktalama işaretleri ile yüz ifadelerini tanımlama olarak ortaya çıkmıştır. Teknoloji konusunda dünyada ilk sıralarda yer alan Japonya’da 1998-1999 yıllarında Shigetaka Kuita tarafından yaratılan emojiler, iletişimde yarattığı olumlu etkilerle tüm dünyada hızla kabul görmüş; noktalama işaretlerinden grafiklere taşınmış, yüz ifadelerinden nesnelere, hayvanlara, yiyeceklere kadar genişlemiş ve digital dünyanın ortak bir dili haline gelmiştir.

2015 yılında Oxford Dictionary tarafından yılın kelimesi seçilen emojiler, 17 Temmuz Dünya Emoji Günü olarak her yıl farklı etkinliklerle kutlanarak, önemli günler arasında da kendine yer edindi. Bu yıl 17 Temmuz’da favori emojimle internet dünyasında kutlamalara ben de katılacağım 🙂

Uzun Lafın Kısası Emojiler

Avusturalya’da emojiler hakkında araştırmalar yapan Doktor Owen Churces , “Kişiler, gerçek ifadelerini sanal alemde en iyi Emoji üzerinden yansıttığı için emojiler bu kadar başarılı” diyor. Aynı zamanda bir o kadar da basit ve anlaşılır bir ifade biçimi.

Her yaştan insanın rahatlıkla kullanabildiği emojilerin en çok kullanılanı gözünden yaşlar gelene kadar gülen ifade. Gerçi annemin favori emojisi uyuyan surat 🙂 Gün içerisindeki şekerlemelerini bölmemem için uyku öncesi bana uyuyan bir emoji gönderip, ben uyku moduna geçiyorum, ararsın duymam merak etme, ya da en iyisi sen beni hiç arama demenin kibar ve kısa yolunu bir emoji ile anlatıyor. Ne yalan söyleyeyim oldukça etkili oluyor 🙂 Ya da sipariş vereceği zaman, ekmek, süt, domates gibi ihtiyaca göre sadece emojiler gönderiyor 🙂 Yani emojiler, uzun bir cümlenin yerine rahatlıkla kullanılabiliyor. Sadece duyguları ifade etmenin ötesinde, anlatmak istediğiniz her hangi bir şeye netlik de kazandırıyor. Kısa ve net. Annemin örneğinde olduğu gibi 🙂

Yapılan araştırmalara göre gerçek mimikler ile emojiler beyinde aynı etkiyi yaratıyor.

Emojiler Her Yerde

Digital dünyada bir iletişim aracı olan emojiler, yarattıkları bu net etkiler ile büyük markaların ve reklam dünyasının da favorileri arasına girdi. Büyük markalar kendi emojilerini bile yaratmaya başladılar. Turkcell’in kampanyalarında kullandığı emocanlar ilk akla gelen örneklerden. Gerçekten de çok sevimliler ve insanın yüzünü gülümsetiyorlar 🙂 Bir başka marka Dimes, sosyal medyada başlattığı bir kampanyada, kullanıcılarla birebir iletişim kurarken emojileri kullanmış ve adının tüketicilerin hafızasında yer etmesinde etkili bir kampanya yürütmüştür. Tek bir smile ifadesi bile, samimiyet ifade etmek için kişiler üzerinde müthiş bir etki yaratmış, kampanya için tamamlayıcı bir unsur oluşturmuştur. Bir başka marka Domino’s, mesajla sipariş verme sisteminde pizza dilimi emojisi kullanmış ve yine büyük ses getiren sonuçlar almıştır.

Emojilerin kullanım alanları da gittikçe artıyor. Alman bir firma tarafından markalaştırılan emoji,  ayakkabı, çanta, telefon kılıfları, tişörtler gibi daha birçok günlük kullanım eşyaları üzerinde de kendini gösteriyor. Emojinin yeni dönem projelerinden birisi de Fooji. Twitter  üzerinden çalışan sistem o anki ruh halinize göre gönderdiğiniz emojiyi analiz edip, size ona uygun bir yemek gönderiyor. Emoji ve yapay zeka bir araya gelirse!

Buna şok olmuş ifadeli bir emoji ile yorum yapmak istiyorum. Emojiler nereye gidiyor?

Sizin Favori Emojiniz Hangisi?

İletişime yepyeni bir boyut kazandıran emojiler, bu kadar yoğun kullanım sonucunda pek çok konuda bir data haline geldi. Twitter’daki emojileri takip eden emojitracker.com’a göre, Türkiye’de en çok kullanılan yüz ifadesi gülümseyen yüz. Dünya genelinde ise gözlerinden yaşlar gelene kadar gülen ifade.Biraz daha gülmeye ihtiyacımız var sanırım. Araplar en çok mavi kalp emojisini kullanıyorlarmış. Emoji kullanımları aylara göre de değişkenlik gösteriyor. Kırmızı kalp ve kalpli gözler tabii ki Şubat ayının favori emojileri 🙂  Şu ana kadar en çok hangi emojiyi kullandığıma çok dikkat etmemiştim. Sık kullanılanlar da gördüğüm kadarıyla gözlerinden yaşlar gelene kadar gülen emoji listemin ilk sırasında.

Sizin favori emojiniz hangisi bilemem ama, dilerim bol gülümsemeli ve bol kalpli emojiler her zaman favoriniz olsun.

0Shares