Elon Musk Neuralink Projesi Gerçek Oluyor
Temmuz 10, 2020 0 Yazar: digitalyazarlarElon Musk bu yıl hayata geçirdiği projeleri ile gündemden düşmüyor. Önce SpaceX Dragon ile başarılı bir uçuş gerçekleştirildi. Ardından Starlink uydularının görsel şöleni. Şimdi ise Elon Musk Neuralink projesi ile ilgili 28 Ağustos 2020 tarihinde yeniden gündeme ve geleceğe damga vurmayı planlıyor.
2016 yılında kurduğu Neuralink şirketi ile insan beyni ve bilgisayarları bir arada kullanılabilir bir noktaya getirmeyi hedefleyen çılgın girişimci Musk bunu neden yapıyor? Elon Musk Neuralink ile öncelikle parkinson, şizofreni, hafıza kaybı, otizm, epilepsi, travmaya bağlı veya doğuştan olan felçli ve engelli hastalar için çözüm olabilmeyi hedefliyor. Ancak tek hedefi bu değil.
Özellikle yapay zekayla ilgili çalışmalar sonucunda ortaya çıkan insansı robotlar için geleceğe dair kaygı dolu açıklamalarıyla bilinen Musk bu proje ile yapay zeka ve insan beyninin bir arada çalışacağı bir süper beyin hedefliyor. Bu sayede yapay zekanın da daha kontrol edilebilir olacağını ise şu sözleriyle açıklıyor.
Elon Musk Neuralink ile Neyi Hedefliyor?
Beyin dalgalarını makine yardımıyla kontrol edilebilir düzeye getirmek adına yıllardır yapılan farklı çalışmalar bulunuyor. Örneğin geçirdiği bir travma sonrası kolunu kaybeden bir insana beyne dışarıdan yerleştirilen bir çip ve ile takılan robotik kolu hareket ettirebilmesiyle ilgili başarılı bir çalışma yapılmıştı. Musk ilk olarak Neuralink ile hastalıklar ile mücadeleyi hedeflese de asıl amacı yapay zeka AI üzerinde bir kontrol oluşturabilmek.
Daha net bir ifadeyle bu teknolojiyi ilerleterek insan beyni ve yapay zeka arasında simbiyotik bir bağ kurarak, insanüstü bir bilinç yaratmak hedefleniyor. Peki simbiyotik bağ nedir? İnsanların veya varlıkların birbirinden faydalanacak şekilde bağ kurarak çalışmasıdır. Elon Musk Neuralink ile yakın bir gelecekte insan ve yapay zekanın iki ayrı taraf olmasının önüne geçmek ile bir arada daha üst bir zeka yaratabilmeleri üzerinde çalışıyor.
Bu zamana dek önce fareler ardından maymunlar üzerinde yaptıkları çalışmalarda başarılı sonuçlar aldıklarını ve artık insanlar üzerinde uygulamaların başlayabileceğini belirten şirketin bu konudaki açıklamalarını Ağustos ayında hep birlikte göreceğiz.
Neuralink Nedir? Nasıl Çalışır?
Neuralink nedir dediğimizde ne basit tanımıyla insan zekası ile yapay zekanın birleştirilmesidir şeklinde ifade edebiliriz. Beyin ve makine arasında üst düzey arayüz geliştirmek üzere kurulan Neuralink firması çalışmalarına dair zaman zaman gelişmeleri paylaşmış ancak çalışma mantığını birebir açıklamamıştır. Bu zamana değin yaptığı açıklamalar doğrultusunda neuralink nasıl çalışır? Sorusunun yanıtını vermeye çalışalım.
Şu anda bilgisayarlar ve akıllı cihazlar ile olan iletişimimizi düşünelim. Bunun için klavye ve sesli komutlar kullanıyoruz. Neuralink teknolojisi ile bu arayüzleri bambaşka boyuta taşıyarak aracıyı ortadan kaldırıp direk beyin ile karşılıklı bir iletişim ve etkileşimi hedefliyor.
Musk’ın çalışmasının bu alanda çalışan diğer şirketlerden en büyük farkı ise makine ve insan arasındaki bağlantı için kullandığı yöntem. En başarılı CEO’lar arasında yer alan Elon Musk Neuralink ile şu an için bilinen çalışmalarda beyne yerleştirilen implantların hem cerrahi operasyon hem de kullanım sürecindeki zorluklara karşı farklı bir yöntem kullanıyor.
Musk’ın çipleri insan saç telinden dahi ince iplikler olarak tanımlanıyor. Diğer implantlara göre beyne zarar vermek olasılığının çok daha düşük olduğu belirtilen bu ipliklerin insana monte edilmesi için de cerrahi robotlar iş başında. Üstelik bu işlem lokal anestezi ile yapılabiliyor. İpliklerden oluşan cihaz ortalama 3 bin adet elektrottan oluşuyor. Bu sayede beynin önemli bir kısmı takibe alınabiliyor. Cihaz takılan kişi bir bluetooth kulaklık ile kablosuz olarak implantları kontrol edebiliyor.
Elon Musk Neuralink ile Neleri Değiştirecek?
Elon Musk Neuralink ile istenilen başarıyı elde ederse insanüstü bir beyin ile neler yapılabilecek?
Fiziki ve nörolojik olarak insanlar için engel teşkil eden pek çok hastalığa çözüm için yeni bir yöntem doğmuş olacak. İnsanların öğrenme hızı artacak. Öyle ki yeni bir dil öğrenmek bile çok kısa sürelerde mümkün olabilecek.
Telepatik internet ile insanlar akıllı cihazlarını düşünce gücüyle yönetebilecek. Şu an için 5G teknolojisi ile basit örneklerini yaşadığımız nesnelerin interneti bambaşka bir boyut kazanacak. Sadece nesneler arası değil nesneler ve insanlar arasında da düşünsel bir bağ oluşacak. Özellikle Elon Musk projeleri içerisinde yer alan Starlinkle internet hızının ulaşabileceği boyutlar düşünüldüğünde bu iki teknolojinin yaratacağı işlem hızı inanılmaz boyutlara ulaşabilir.
Bu proje psikolojik travmalar için de kullanılabilecek. Travmaya bağlı hatıraların silinmesi ve yeni hatıralar eklenmesi gibi şu an için ürkütücü gelebilen çalışmalar da yapılabilecek. Tabii bu durum insanın yaşanmışlıklarını değiştirmek anlamına geliyor. Bu konunda elbette çeşitli kaygılar var.
Ancak özellikle dijital çağda her teknoloji iyi amaçla kullanıldığı sürece insana hizmet eden ve insanlığı ileriye taşımak üzerine yapılan çalışmalardır. Tıpkı Musk’ın ve onun gibi düşünen kesimlerin yapay zekanın kötü amaçla kullanımı veya kontrolden çıkmasının yaratabileceği sonuçların oluşturabileceği insanlık için tehditler gelecekte bu projede de geçerli olabilir.
Elon Musk Neuralink, insan zekası ve makine zekası işbirliğiyle ortaya çıkacağı varsayılan büyük zekanın gelecekte nasıl bir dünya yaratacağı ise henüz öngörülemeyen boyutta. 28 Ağustos 2020 tarihinde Musk’ın yapacağı açıklamalara göre bu konuda çok daha yeni ve net fikirler ortaya çıkacak gibi gözüküyor.
Musk ilk olarak Neuralink ile hastalıklar ile mücadeleyi hedeflese de asıl amacı yapay zeka AI üzerinde bir kontrol oluşturabilmek.
Neuralink nedir dediğimizde ne basit tanımıyla insan zekası ile yapay zekanın birleştirilmesidir şeklinde ifade edebiliriz.
Elon Musk Neuralink ile öncelikle parkinson, şizofreni, hafıza kaybı, otizm, epilepsi, travmaya bağlı veya doğuştan olan felçli ve engelli hastalar için çözüm olabilmeyi hedefliyor.