Dünya Engelliler Haftası Herkes İçin Farkındalık Yaratır
Mayıs 11, 2019Dünya Engelliler Haftası bir kutlama değil, toplum için bir farkındalık haftasıdır. Dünya sadece engelsiz insanlar için var olan bir yaşam alanı değildir. Çoğunluk olmak, geri kalanı yok saymak anlamına gelmemelidir. Doğuştan ya da sonradan oluşabilen engeller, insanların sadece yaşam şekillerinin farklı olması anlamına gelir. Bu farklılık toplumdaki bireysel haklarındaki eşitsizliğe sebep oluşturmamalıdır.
Sokaklarda herkes kadar rahatça dolaşabilmek, toplu ulaşım araçlarını rahatça kullanabilmek, konuşamasalar da işaretlerle kendilerini her ortamda ifade edebilmek, iş sahibi ve söz sahibi olmak kısacası engelsiz olan herkesin toplu yaşamda istifade ettiği her koşuldan faydalanabilme haklarına sahip olmaları gerekir.
Sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü çalışmalar, devlet kurumlarının yaptığı düzenlemeler kadar, toplum içindeki her bir bireyin de bilinçli ve yapıcı olması insani bir sorumluluktur. Dünya Engelliler Haftası sadece engelli bireyler için oluşturulan etkinliklerden oluşmaz. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında toplumu da bilinçlendirmek için çalışmalar yapılır.
Dünya Engelliler Haftası 10-16 Mayıs
Dünya Engelliler Haftası Birleşmiş Milletler üyesi 156 ülkenin katılımıyla, dünya üzerinde engelli bireylerin yaşam haklarına yönelik toplumları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yapılan farklı organizasyonların yapıldığı bir etkinlikler bütünüdür. Hafta içerisinde her gün farklı bir engelle ilgili farkındalık üzerinde durulur. Engellileri Koruma Milli Koordinasyonu Kurulu tarafından oluşturulan program aşağıdaki şekildedir.
- 10 Mayıs Dünya Engelliler Haftası açılışı
- 11 Mayıs Görmeyenler günü
- 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları günü
- 13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü
- 14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Engelliler günü
- 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü
- 16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası genel bakış.
Dünya Engelliler Haftasında ve Sonrasında Neler Yapabiliriz?
Bireysel olarak sayısız alternatifle engelli insanlara yardımcı olabiliriz. Engellilik sadece doğuştan gelen sebeplerle oluşmaz. Sonradan oluşabilecek sebeplerle herkes bir engelli adayı olabileceğinin bilinciyle öncelikle empati kurmaya çalışmalıdır. Empati kurabilmek, onları farklı ve toplumdan ayrı görmek yerine yakından tanımakla başlar. Dünya Engelliler Haftası herkes için başlangıç noktası olabilir. Bunun içinde bulunduğunuz şehirde yapılan etkinliklere katılabilir, sosyal sorumluluk projelerine dahil olarak sorunları, yaşam mücadeleleri ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Toplum kuralları içerisinde engelliler için ayrılmış alanlara dikkat etmek, otopark alanları, rampalar, görme engelliler için yapılan yol bantları, asansörler gibi onlara ait yerlere dikkat etmek ve işgal etmemek herkesin en başta yapması gereken sorumluluklardan biridir.
Her engel ve bu engelin getirdiği zorlukları tam olarak bilemeyebiliriz. Ama öğrenebilir ve buna göre davranabiliriz. İşitme engelli bireylerle nasıl iletişim kurabiliriz? İşaret dili ile ilgili yazımızdan fikir edinebilirsiniz. Hatta işaret dili öğrenebilirsiniz 🙂
Engelli olmak, hayat akışını yaşamaya engel teşkil etmez. Tam tersine onlar aslında yaşam içerisinde mücadelenin kahramanlarıdır. Engelli olimpiyatları buna verilebilecek en güzel örneklerden biridir.
Dünya Engelliler Haftası içerisinde olduğumuz şu günlerde onlarla eşit haklarda olduğumuzu ve buna göre duyarlı davranmamız gerektiğini bir kez daha hatırlayalım. Herkes için engelsiz ve eşit bir yaşam olması ümidiyle 🙂