Dijital Meslekler : Meslekler Artık Dijitalleşiyor…

Dijital Meslekler : Meslekler Artık Dijitalleşiyor…

Nisan 1, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

İnternet çağının hayatlarımıza getirdiği pek çok değişimden daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Müzikten yeme-içme alışkanlıklarımıza kadar hızla değişen dijital çağda tüm bu değişimlerin getirdiği yepyeni dijital meslekler de ortaya çıkmaya başladı. Yeni çağ deyince, teknolojiyi hemen sadece yazılım ile birleştirmeyin kafanızda. Artık her alanda meslekler dijitalleşiyor. İster lise, üniversite çağında olun, ister hali hazırda bir meslek sahibi. Kendinize dijital dünyada yer bulmak istiyorsanız, gelin önce dijital meslekler neler, bu konularda kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz hep birlikte inceleyelim.

Dijital Meslekler Yazılım Bilgisi Gerekmeyenler

Youtuber & VLogger

youtuber, dijital meslekler
Digital dünyanın yarattığı yepyeni meslek : Youtuber

VLogger, bloggerın yazarak ürettiği içerikleri video çekerek anlatan kişi demektir. Bu içerikleri Youtube için üretiyorsanız o zaman da Youtuber oluyorsunuz. Artık bir hobi olmanın ötesinde meslek olarak tanımlanan Youtuberlık, Google ve Türkiye İş Kurumu birlikteliğiyle” Dijital Girişimcilik ve Nasıl Youtuber Olunur?” başlığı altında verilen eğitimlerle yeni iş alanı olarak dijital meslekler arasında yerini aldı.

Blog Yazarlığı

Dijital medya ortamında yazı yazmak en temel tanımı diyebiliriz. Kişisel bir blog sayfanız olup, ilgi duyduğunuz alanlarda bilgi veren yazılar yazabileceğiniz gibi, şirketlerin blog sayfalarında da özgün ve seo kurallarına uygun yazılar yazarak blog yazarı olabilirsiniz. Tabii ki öncelikle blog yazarlığı eğitimi almanız önemli.

İçerik Editörlüğü

Belirli bir ürün, hizmet ya da konu hakkında, şirketlerin web siteleri için, hedef kitleye yönelik olarak dijital içerik üreten kişilerdir. Reklamcılık ve pazarlama konusunda eğitim alıyorsanız, ya da mesleğinizi çağa uygun şekilde ilerletmek istiyorsanız online içerik editörlüğü eğitim alıp dijital meslekler dünyasında içerik editörü olarak yer edinebilirsiniz.

Sosyal Medya Uzmanı

sosyal medya uzmanı, dijital meslekler
Sosyal medyanın da bir uzmanı var 🙂

Bir nevi dijital pazarlamanın bir bölümü olan sosyal medya uzmanlığı, firmaların sosyal medyada yer edinmek için tercih ettiği kişilerdir. Günümüzün en popüler dijital meslekler listesinde başlarda yer alan sosyal medya uzmanlığı kapsamında, firmaya ait sosyal medya hesapları oluşturup, sosyal ağları ve rakipleri yakından takip ederek, hedef kitleye yönelik içerik yayımlamak takipçi sayılarını arttırıp, sosyal kanallarda reklam, kampanya ve pazarlama stratejileri hazırlayıp yürütürler.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı

İnternet çağı ile dijital meslekler arasına katılan bir diğer meslek de Dijital Pazarlama Uzmanlığı. Artık şirket departmanlarında pazarlama değil dijital pazarlama yer alıyor. Şirketin dijital ortamda marka bilinirliğinin artırılması ve potansiyel kitlenin müşteriye dönüştürülmesinden sorumlu olan dijital pazarlama uzmanının, özellikle arama motoru pazarlaması, e-ticaret sitesinin geliştirilmesi, e-posta pazarlaması, video pazarlaması gibi yeni pazarlama modellerini kullanması gerekiyor.

SEO Uzmanı

seo uzmanı, seo, digital yazarlar
Arama motorlarında son söz SEO’nun 🙂

İnternet dünyasının da kendine has bir dili ve kuralları var. Üretilen milyonlarca içeriğin belli kriterlerden geçirilmesi ve en doğru bilgilerin aktarılabilmesi için çalışan arama motorlarında amaç bilgi kirliğini en aza indirmek. Bu sebeple yazdığınız her içerik belirli kurallara bağlı olmak zorunda. İşte bu SEO kurallarını bilen, takip eden ve digital alanda sizi arama motorlarında üst seviyelere taşımak için çalışan kişilere de SEO Uzmanı diyoruz. En az bütçe ile en iyi sıralarda yer almanızı sağlamak adına çeşitli stratejileri uygulamak ilginizi çekiyorsa, bu konuda eğitim alabilir ve meslek olarak yapabilirsiniz..

Google Adwords Hesap Yöneticisi

Google Adwords , Google üzerinden en uygun bütçelerle ve en doğru anahtar kelimelerle reklam ve tanıtımlarınızı yapmanızı sağlayan bir sistem. Bu sistemle ilgili eğitimleri alarak, bir firmanın web sitesini ya da belirli bir ürün ya da kampanyasını en etkili ve uygun maliyetle Google reklam ağında yer almasını sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Hukuk Danışmanı

Avukatlar ya da hukuk okuyanlar için uzmanlaşacakları bir dijital meslek Sosyal Medya Hukuk Danışmanlığı. Markanın hem kullanıcı hem de işveren tarafında sosyal medyadaki hukuksal süreçlerini takip ederler.  

Dijital Diplomasi Uzmanı

Özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkeler dijital diplomasi birimlerini kurdu. Her şeyin hızla dijitalleştiği çağımızda diplomasi de bundan payını alıyor ve dijital meslekler arasına bir yenisi daha ekleniyor. İletişim ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunları bu alanda uzmanlaşabilirler. Ülkemizde de dijital diplomasi birimi kurulması alanında çalışmalar yapılıyor.

Sanal Asistan

Teknolojinin getirdiği bir güzellik daha! Home Office olarak çalışabilen sanal asistanlar neredeyse tüm ofis işlerini uzaktan bağlantı ile yapabiliyor. Yöneticinin tüm işlerini internet üzerinden koordine etmek, sosyal medya gönderileri hazırlamak, toplantı takvimi düzenlemek, müşteri sorularını yanıtlamak gibi işler sayılabilir.

Dijital Meslekler ile Yazılım Konusunda Uzmanlaşabilirsiniz!

yazılımcı, yazılım, kod sanatçısı
Bir kod sanatçısıdır, yazılımcılar 🙂

Veri Güvenliği İçin: Siber Güvenlik Uzmanı

Onlar bir nevi digital dünyanın güvenlik görevlileri 🙂 Şirketler, dijital ortamda sakladıkları tüm bilgilerin kötü niyetli kullanıcılar tarafından ele geçirilmesi tehlikesiyle yaşıyor. Bu nedenle, siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç da sürekli artıyor.

Video Oyun Tasarımcısı

Her yaştan kişinin severek oynadığı oyunların tasarlanması, geliştirilmesi ve yeni oyunlar üretilmesi konusunda yine yazılımcıların uzmanlaşacağı dijital meslekler arasında yer alır.

Veri tabanı Yöneticiliği ve Programcılığı

İnternet dünyası aynı zamanda müthiş bir veri bankası. Veri tabanı sistemleri, hemen hemen her sektörde geniş bir yelpazede kullanılan bilgisayar sistemlerinin veri alt yapısını oluşturur. Bu verilerin düzenlenmesi, tasarlanması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekir. Bu bağlamda veri tabanı yöneticiliği ve veri tabanı programcılığı mesleklerini de oluşturmuştur.

4-Yazılım Geliştirme ve Mobil Uygulama Uzmanlığı

Yazılım Geliştirme Uzmanlığı ya da Yazılım Mühendisliği ve Mobil Uygulama Uzmanlığı aranan dijital meslekler arasında yer alıyor

5- Web Geliştirme Uzmanı

Web sayfaları için kod yazmak, yazılımların testleri, veri tabanları, sunucularına kadar her şeyinden sorumlu olmak, sürekli geliştirmek ve iyileştirmekten sorumludur. Tabii bunun için CSS ya da JavaScript gibi programlama dili bilmek ve bu konularda uzmanlaşmak gerekiyor.

Dijital Mesleklere Konusunda Neler Yapabilirsiniz?

Yukarıda bahsettiğimiz dijital meslekler tam bana göre diyorsanız, tabii ki her şeyden önce ilgi alanınız olan konuda eğitim almanız şart. Bunun için yine dijital dünya rehberiniz oluyor. Online eğitim veren kurumlardan faydalanarak bu işin temellerini öğrenebilir ve kendinize dijital dünyada yer edinebilirsiniz.

1Shares