Dijital İçerik Yöneticisi Kimdir?
Haziran 15, 2020Yeni nesil meslekler içerisinde yer almaya başlayan dijital içerik yöneticisi, kurumsal firmaların rekabet ortamında içeriğin önemini kavramasıyla birlikte giderek önem kazanmaya başlamıştır. 1996 yılında Bill Gates’in “içerik kraldır” sözü bugün dijital içeriğin geldiği noktaya dair yıllar öncesindeki isabetli öngörüsüdür.
Dijital içerik yöneticisi kimdir sorusuna yanıt vermeden önce kısaca içerik nedir ondan bahsetmek gerekir. İçerik sadece dijital dünyada var olmuş bir kavram değildir. Okuduğunuz bir kitap, akademik bir makale, geleneksel medya döneminde televizyon, radyo ve gazetelerde yer alan her şey, bir reklam broşürü, bir ürün kataloğu gibi örnekler internet öncesi dünyanın içerik örnekleridir. Daha genel bir ifadeyle sesli, yazılı, görsel ve video olarak hazırlanan her şey birer içeriktir.
Dijital dünyaya geldiğimizde ise içerik de dijitalleşmiş ve çok daha önem kazanır hale gelmiştir. Çünkü dijital mecralarda istediğiniz hedef kitleye nokta atışı yapmak yani birebir ulaşmak hem çok daha kolaydır hem de maliyet açısından daha uygundur. Ayrıca internet karşılıklı etkileşimin sağlandığı bir mecra olduğu için hedef kitlenin beklentilerine göre hareket edebilme avantajı da vardır. Tüm bu iletişimi sağlayan köprü ise dijital içeriktir.
Hangi sektörde olursanız olun ne kadar doğru bir şekilde dijital içerikleriniz olursa başarılı olmanız o kadar doğru orantıda olacaktır. İşte dijital içerik yöneticisi bu noktada devreye girer.
İster bireysel bir girişimci olun, ister kurumsal bir şirket hiç fark etmez. İnternet dünyasında insanlara ulaşabilmenizin ve bu etkileşimi kalıcı kılabilmenizin yolu içeriktir. Doğru bir içerik yönetimi size başarıyı getirir. Bunu da sağlayacak kişi dijital içerik yöneticisidir.
Dijital İçerik Yöneticisinin İş Tanımı Nedir?
Dijital içerik yöneticisi bir firmanın kurumsal kimliğinden ürününe kadar dijital mecrada doğru tanıtılmasının yanı sıra hedef kitle ile doğru bir sosyal iletişimin kurulmasında da sorumludur. Elbette tüm bu işleri tek başına yapmaz. Bir ekip lideri olarak her aşamayı denetlemek, tanıtımdan pazarlamaya, müşteri ilişkilerinden satışa kadar dijital mecrada yer alan her içeriğin nitelikli ve uyumlu olmasından sorumludur.
Elbette bunları yapabilmesi için dijital içerik konusunda tecrübeli olması gereklidir. Yani işin mutfağından başlamış dijital dünyada içerik üretimi yapmış, kuralları bilen kişiler dijital içerik yöneticisi olabilir.
Eğer bir dijital içerik uzmanı iseniz, yazarlık ve editörlük kariyeriniz varsa bir sonraki aşama için iş bulma sitelerinde bu yöndeki talepleri değerlendirebilir, mesleğinizde kendinizi bir adım daha öteye taşıyabilirsiniz.
Dijital İçerik Yöneticisi Ne İş Yapar?
Diyelim ki bir şirkette dijital içerik yöneticisi olarak işe başladınız. İlk yapmanız gereken mevcut durumu değerlendirmektir.
- Bir şirketin ya da markanın vitrini olan web sitesinin tasarımından o zamana değin olan yazılı ve görsel içeriklerinin dijital dünyaya uygunluğunu ve hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini belirleyerek işe başlayabilirsiniz.
- Sosyal medyada kurumun ne kadar aktif olduğu ve ne derece doğru bir strateji izlediği ikinci aşamada değerlendirmeniz gereken durumdur.
- Rakip analizi. Firma veya markanın dijital ortamdaki rakipleri karşısındaki durumu nedir?
- Dijital dünya demek, karşılıklı etkileşimli bir iletişim modeli demek. Firma ya da markanın hedef kitlesiyle iletişim kurarken kullandığı söylem dili ne kadar doğru? Örneğin samimi bir dil mi kullanılmalı yoksa daha resmi siz dili mi kurum ve hedef kitle arasındaki bağ için daha doğru olur?
- Dijital içerik yöneticisi firmanın içerik ihtiyacına göre gerekirse bir içerik ajansı ile çalışma imkanını kullanmalıdır. Doğru ajansı seçmek ve firma için en uygun olacak şekilde içerik üretiminin yapılmasını koordine etmek görevleri arasındadır.
- Firmanın ihtiyacına göre uygun bir ekip kurmak yine dijital içerik yöneticisinin görevleri arasındadır. Sosyal medya uzmanı, metin yazarı, video ve fotoğraf konusunda dijital platformda uzmanlaşmış kişilerden bir ekip kurarak kendisi de katkı sağlayıp ekibi yönetebilir.
- SEO çalışmaları konusunda dışarıdan profesyonel destek alınabileceği gibi, kurum bünyesinde de bir SEO uzmanı da kadro içinde yer alabilir.
Nitelikli Bir Dijital İçerik Yöneticisi Nasıl Olmalıdır?
- Profesyonel olarak dijital içerik üreticiliği yapmış bu alanda deneyim sahibi olmalıdır.
- Yazılı, görsel, sesli ve video içeriklerin dijital platformdaki modelleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- SEO kurallarını en güncel haliyle bilmeli ve algoritma değişimlerini takip etmelidir.
- İmla ve dilbilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibi olmalıdır.
- Dijital içerik üretiminde kullanılan, yazım, ölçüm ve sosyal medya araçlarını kullanabilmelidir.
- Genel kültür sahibi olmalı, gündemi sürekli takip etmelidir.
- Araştırma ve ölçüm yeteneği kuvvetli olmalı, çalıştığı kurumun sektörüne yönelik tüm gelişmeleri de takip etmelidir.
- Ekip çalışmasına yatkın ve liderlik vasfı taşımalıdır.
Dijital İçerik Yöneticisi Nasıl Olunur?
Dijital dönüşümün bir sonucu olarak ortaya çıkan içerikteki dijitalleşme bu alanda avantajlı sayılabilecek bir yeni nesil dijital meslekler grubunu da beraberinde getirmiştir. Her meslek de olduğu gibi dijital içerikte de eğitim, üretim ve son aşamada yönetim gelir. İçeriğin ana unsuru metindir. Son dönem görsel ve video içerikler de bu yarışın içerisinde güçlü bir şekilde yer alsa da hepsini tamamlayan yine metin yani yazılı içeriktir.
O halde ilk adım online içerik yazarlığı alanında bir eğitim almaktır. Ben kalemime güveniyorum, iyi yazarım eğitim bana ne verebilir diyenleriniz olabilir. Ancak dijital dünyanın dilinde yazmak bambaşka bir şeydir. Yeteneğinizi bu dünyaya adapte etmek için dijital dünyanın kurallarını öğrenerek işe başlamalısınız. Bu alanda eğitim veren pek çok online kurs mevcut. Seçin, beğenin ve başlayın.
Eğitim sizin rehberiniz olacaktır. Eğitimde öğrendiklerinizi size en kolay gelen yazım formatlarından başlayarak pekiştirin. Örneğin blog yazıları yazarak başlayın. Bir nevi egzersiz gibi düşünün. Yazdıkça gelişecek ve dijital içerik yazmayı öğreneceksiniz. Sonra blog yazarlığı ya da içerik yazarlığı alanlarında iş başvuruları yapın. Freelance olarak çalışmaya başlayın ve gerçek içerik dünyasıyla tanışın. Çünkü burada sizi denetleyen ve doğru yazmanızı sağlayan içerik editörleri ile çalışacaksınız.
Eksikleriniz üzerine yoğunlaşarak kendinizi geliştirin. Bir sonraki aşamada editörlük için çalışın. Diğer içerik alanlarında eğitimler alın. Sosyal medya eğitimleri, SEO eğitimleri ile gelişmeye devam edin.
Kendinizi hazır hissettiğinizde dijital içerik yöneticiliği alanında eğitim alın. Kendinizi daha iyi donanımlamak için neler yapabileceğinizi bu eğitimle görün. Buradan sonrası hedef yöneticilik için deneyimleriniz ve eğitimlerinizle birlikte iş başvuruları yapın. Belki de bu işin zirve isimlerinden biri siz olacaksınız. Dijital içerik yöneticisi olmak istiyorsanız bu yazıyı okuduktan sonra ilk adımı atın.