Başarılı Bir Yazılımcı Nasıl Olunur?
Eylül 20, 2020Yazılımcı nasıl olunur? Bugünün ve geleceğin dünyası yazılım ve bilişim temelleri üzerine kuruluyken meslek sahibi olmak isteyenlerin bugünlerde en çok yanıt aradığı sorulardan bir tanesi de bu.
Günümüzde yazılım artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Evlerimizde kullandığımız elektronik aletlerde dahi artık yeni nesil teknolojiler ve bunun temelinde de yazılım hakim. Çünkü giderek her şey dijital bir hal alıyor. Artık dünya üzerinde ülkeler arası rekabetin en önemli parçalarından birini de yazılım oluşturuyor. Hal böyleyken her alanda çalışacak müthiş bir istihdam alanı ortaya çıkıyor. Ancak yazılım çok genel bir kavram ve bu alanda ilerlemek ve kariyer yapmak isteyenler için neye nereden başlamak ve nasıl ilerlemek konusunda kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Biz de bu konuyu işin profesyoneli Sn. Ata Cumhur Ertürk ile görüştük. Yazımızın devamında yazılım sektörünün bugünü, geleceği ve başarılı bir yazılımcı nasıl olunur sorusunun cevabını bulacaksınız.
Yazılımcı Nasıl Olunur? Bir Yazılımcının Hikayesi
1-Okurlarımıza biraz kendinizden bahseder misiniz?
İsmim Ata. Yaklaşık 20 yıldır bilişim teknolojileri alanında, yönetim ve destek birimlerinde çalışmalar yaptım. Programlama konularına 96 yılından beri merakım vardı. Farklı diller konusunda deneyimlerim oldu. Son 11 yıldır siber güvenlik alanında, firmalara danışmanlık ve proje yönetimleri yapmaktayım.
2-Yazılım dünyasına nasıl atıldınız?
İlk bilgisayarım ile 94 yılında tanıştım. Bundan sonra bilgisayarıma oyun yüklerken virüs bulaştı ve bütün sistem çöktü. O zamanlar bunları tekrar kurmak ve sistemi toparlamak epey zor ve zahmetliydi. Bunu yapabilen kişiler ile oturup sohbet ederken virüslerin yazılım olduğunu öğrendim ve sonrasında basit temel dilleri öğrenmeye başladım. Öğrendikçe merak artıyor. Bu merak ile birlikte gündüzler geceye karışıyor. Birçok farklı yazılım deneyimledim.
Mithion Danışmanlık şirketinizde ne gibi hizmetleriniz var?
Mithion olarak bizim tek bir hizmet kapsamımız var. Bilindiği gibi teknolojide gelişme yaşandıkça siber saldırılar da aynı oranda bazen daha fazla bir artış gerçekleşiyor. Firmalara ve kurumlara, altyapı, eğitim, danışmanlık, süreç yönetimleri ve denetimler olarak tam kapsamlı bir siber güvenlik çözümü sunuyoruz.
Bunu yaparken firmaları tamamen inceliyor ve kendilerine olması gerekeni söylüyoruz. Yapmadıklarında neler olabileceğini gösteriyoruz. Birçok firma bu tür tehditleri önceden engellemek veya daha önceden yaşadıkları için tekrar etmemesi için bizi tercih ediyor.
Yazılımcı Olmak İsteyenler İçin Sektörün Bugünü ve Yarını
Sizce pandemi yazılım ve bilişim sektörünü nasıl etkiledi?
Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma fikri daha net bir hale geldi. İnsanların evdeki konforu ve güvenli alanında çalışması herkes için en uygun ve en az risk olduğu görüldü. Firmaların kocaman binalarda hep beraber çalışması aslında çok eskilerden kalan bir alışkanlık bana göre. Artık teknolojiyi daha çok kullanmak ve uzaktan çalışmak için gereken yapıları kurmak bir firmanın devamlılığı için en önemli araçlardan biri oldu.
Yazılım sektörü de bu tür uzaktan çalışmalar için gerek güvenlik, gerekse bu çalışmaların verimliliğini arttırmak için yeni yazılımlar ve çözümler üretmeye başladığı için büyük bir hareketlenme başladı. Eskiden video konferans yazılımlarına baktığınızda çok az firma bu konuda çalışmalar yaparken, şu an neredeyse bütün firmalar kendi çözümlerini ortaya koymaya başladılar.
Bu dönem yazılımın önemini ortaya çıkardı diyebilir miyiz?
Kriz anında en büyük yardımcı teknolojiydi. Dijital dünya temelinde de yazılım var. Bu konuda daha yüksek bir bilinç oluştu diyebilir miyiz?
Bilgisayarın donanım yapısını insanın vücudunu oluşturan fiziksel yapı dersek, yazılım bunu yönetme ve kullanabilmenin yani zekanın yerine geçmektedir. Kriz katalizör görevi görerek birçok yazılım firmasının daha çok program yazmasına ve satışlarda büyük artışa sebep olmuştur. Çünkü bu mesafe kuralları ve çalışma yapılarındaki değişiklikler, bilgisayarlardan bekleneni daha çok arttırdı.
Bununla birlikte bilgisayarın fiziksel mimarisi değişmeyeceğine göre, yazılım daha büyük bir rol haline geldi. Genelde donanımla uğraşanlar ile yazılımla uğraşanlar arasında ufak tefek fikir ayrılıkları vardır. Ama biri olmadan diğerinin olamayacağı konusunda herkes hem fikirdir. Şu an baktığımızda yazılım birkaç tık daha önem kazandı. Bunlardaki yaşanan yavaşlık, işlem gücü ihtiyacı ve diğer problemler için, donanım tarafı da aynı şekilde yeni geliştirmeler ortaya koyarak arada oluşan farkı kapatacaktır.
Sektörde en çok neye rağbet var?
Bu noktada en çok talep şu anda hangi yönde? Siber güvenlik mi yoksa iş modellerinde yazılım tabanlı sistem talebi mi?
İş süreçleri yönetimleri rağbet gören bir yazılım alanıdır. Ama önceden söylediğim gibi teknoloji ile eş güdümlü artan bir siber risk var. Bu riskin minimize edilmesi için siber güvenlik önlemleri şart. Şu an baktığımızda 2 alanda farklı firmalar gerçekten birçok çözüm üretiyor. Yazılım firmalarında uzmanlığa gitmek, farklı sektör ve alanlara göre yazılımlara uzmanlaşmak konusunda büyük bir artış görülüyor.
Artık günü kurtarmak yerine bir konuda daha net ve anlaşılır olmayı daha iyi anlıyoruz. Sektörde eskiden sadece teknik insanların konuştuğu bir dil varken artık son kullanıcının da anlayabildiği basit bir dile evrilen bir süreçte gelişiyor. İleride her insanın anlayabileceği bir yapı oluşacağına inanıyorum.
Türkiye’de Yazılımcı Nasıl Olunur?
Türkiye’de yazılım sektöründeki zorluklar neler?
En büyük sıkıntı materyal sıkıntısı, birçok konuda doğru ve kapsamlı bir eğitim materyali bulmak imkansız. Bu sebeple yazılımcılar önce yabancı dil, sonra programlama dili öğrenmek zorundalar. Bu işi yaparken öyle basit bir İngilizce değil, gerçekten kapsamlı ve iyi seviyelere gelmiş bir dil öğrenme süreci gerekiyor. Bunun içinde kaybedilen süre 1 yıldan fazladır. Sonrasında programlama dillerine başlanıyor.
Tamamen Türkçe ve her konuda yazılım yapılabilecek bir Türkçe programlama dilimiz yok (Varsa da bir yerlerde unutuldu ve kayboldu.) Oysa öyle bir dil geliştirilseydi belki şimdi çok daha iyi bir yerde olabilirdik.
Yazılım eğitimi veren üniversite ve kurumlarda, öncesinde sağlam ve gerçekten iyi bildiğine emin olana kadar İngilizce öğretilmesi şart. Bir yazılımcı eğer okuduğunu İngilizce seviyesi sebebiyle yanlış yorumlaması, yazılımın en baştan hatalı olmasına sebebiyet veriyor. Zorluklardan bir diğeri de temel programlama yapıları öğretilmeden direk kodlamaya geçirmek.
İnsanlar kodlamaya başlayıp nasıl bir yazılım yapacaklarını bilmeden, kısaca kopyala yapıştır ile yazılım yapmaya başlıyor. Bu şekilde öncelikle ilerlemek isteyen yazılımcılar bu alışkanlığı kırmak için zaman harcıyor, bazen bunu kırmak isterlerken sıkılıp yazılımı bırakıyorlar.
Sizce ülkemizde artan talebi karşılayan nitelikli kişiler var mı?
Tabi ki bu konuda nitelikli kişiler var ama bu kişiler son derece pahalı ücretlendirmeler ile herkesin ulaşabildiği insanlar değiller. Türkiye’de hangi alanda bir iş yapıyorsanız buna karşılık para vermeniz gerekiyor. İyi bir yazılımcıdan ders almak gerçekten yüksek rakamlarla karşılaşmanız mümkün. Ben o yazılımcıları da haksız bulmuyorum, çünkü senelerini harcayıp bir konuda uzmanlaşmak gerçekten Türkiye şartlarında zor.
Bu konuda yazılımı daha ileri seviyede öğrenmiş insanların da yaşamak için ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları içinde bu tür bedelleri talep etmelerini de saygı ile karşılıyorum. Mevcutta bunların bir desteği olsa ve bu insanlar yazılım alanında geliştirmeler yaparak, ülkemizi yazılım alanında daha ismi duyulur hale getirseler daha iyi olacağı kanaatindeyim.
Yazılım alanında ilerlemek isteyenler ne yapmalı?
Devlet tarafından yapılan açıklamada bu konuda istihdam açığının olması gençler ya da iş arayanlar için bir anda yazılımı daha popüler hale getirdi. Bu doğrultuda tavsiyeleriniz nelerdir? Bu işi yapmak için üniversite eğitimi almak gerekir mi yoksa özel eğitim alınarak da bir şeyler yapılabilir mi?
Devletin açıklamalarına baktığımızda birçok işsiz insan için büyük bir geçim kapısı olarak görülebilir. Ama herkes pilot olamayacağı gibi herkes iyi bir yazılımcı olamaz. Vasat bir yazılımcı olmaktansa hiç yazılımcı olmaması daha iyi olacağını düşünüyorum.
Yazılımı sadece program yazmak ve program üretmek olarak görmemek gerekiyor. İyi bir stratejik plan oluşturulması, yazılım sektöründe ayrılan tüm bölümler için eğitimler verilmesi şart. Herkes iyi yazılımcı olamayabilir ama tester, siber güvenlik analisti, veritabanı uzmanı, sistem gereksinimleri analisti olabilir. Şimdi ben burada iyi yazılımcı olamaz dediğimde küçümsüyor gibi görünüyorum ama farklı alanlarda da çalışması gereken birçok insana ihtiyaç var yazılım sektöründe, Türkiye’de en büyük sorunlarımızdan biri de herkesin müdür olmak istemesi, kimse memur olmak istememesidir.
Ekonomik olarak belirli bir refah düzeyine ulaşırsak aslında insanların bu tür unvanlar veya makamlara da sadece gerekli olduğunu anlayacağını ve istemeyeceğine eminim. Yazılım işi yapmak için üniversite eğitimi veya özel eğitim fark oluşturan bir kriter değildir.
Öncelikle yazılımcı olmak isteyen kişinin gerçekten bunu isteyip istemediği önemlidir. Sonuçta yazılımcı bir zanaatkardır ve her zanaatın sabır ve disiplini vardır. Bu disiplin ve sabra sahip olacağına inanıyorsa yapması doğrudur. Amacınız sadece para kazanmak ise bu alana hiç yönelmemeleri tavsiyemdir. Sonrasında ister üniversite isterse özel kurumlardan eğitim alarak bu konuda nasıl öğreneceği konusunda bir yol öğrenmesi sağlanır.
Bakın burada dikkat çekmek istediğim nokta yazılım öğrenir değil, nasıl öğreneceğinin yolunu öğrenir. Çünkü yazılımın tamamını biliyorum diyen kişi ya bu işten hiç anlamıyor ya da kendisini fazla büyük görüyordur. Sonsuzluğun tamamını biliyorum demek tamamen bir hayaldir. Bu sebeple iyi bir yazılımcı her zaman öğrencidir.
Yazılımcı nasıl olunur, yazılım dünyası nedir ve nasıl bir yol izlenmelidir sorularına ışık tutmamıza yardımcı olan Sn Ata Cumhur Ertürk’e teşekkür ederiz.
Evet iyi bir yazılımcı her zaman iyi öğrenci olabilendir.
Ufuk açıcı bir yazı olmuş, sizleri tebrik ederim. başarılarınızın devamını diliyorum.
Merhaba Burak Bey,
Teşekkür ederiz. Elimizden geldiğince yeni içeriklerle sizlerle olmaya çalışacağız.