Biber Nasıl Yetiştirilir?

Biber Nasıl Yetiştirilir?

Mayıs 21, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Yaz döneminde salatadan yemeklere lezzetiyle her yerde kullanılan biber nasıl yetiştirilir? Bahçede ve balkonda biber yetiştirmek için doğru yöntemleri kullanarak yaz boyunca keyifle dalından biber yiyebilir, kış dönemi için de son hasatlardan turşu yapabilirsiniz. O halde fazla vakit kaybetmeden biber yetiştiriciliği ile ilgili detaylarla devam edelim.

Biber Nasıl Yetiştirilir? Biber Çeşitleri Nelerdir?

biber yetiştirme, biber çeşitleri

Belki de en fazla çeşidi olan sebzelerden bir tanesi biber. O yüzden öncelikle hangi çeşit biber ya da biber çeşitleri ekmek istediğinizi seçmeniz gerekir.

  • Kapya biber: Salçalık biber olarak da bilinir. O lezzetli biber salçalarına aroması ile tat veren kapya biberi közleyerek salata veya garnitür olarak da kullanabilirsiniz. Salça yapmak isterseniz geniş bir alana ihtiyacınız olacağını unutmayın.
  • Çarliston biber: Kızartması, közlemesi ya da çiğ halde salatalara doğranarak kullanılan çarliston biberler uzun ve birazda kalınca bir çeşittir.
  • Kıl biber: İncecik ve uzun lezzetine doyum olmaz kıl biberin acı ve tatlı olarak kendi içerisinde iki türü bulunuyor.
  • Dolmalık biber: Zeytinyağlısı, etlisi ile dolma severler için yaz boyunca bu lezzeti dalından toplayabilirsiniz.
  • Köy Biberi: Enine dolgun, boydan kısa ama dolu dolu bir lezzeti olan köy biberi şekli itibariyle üç burun biber diye de geçer.
  • Arnavut biber:  Bir diğer adı top biber olan küçük saksılarda cam önünde dahi yetişen bu biber acı severler için ideal.
  • Acı biber: Arnavut biberi gibi bodur boyları olan daha çok turşusu yapılan minik acı biberler, yine damak tadında acıyı arayanlar için.
  • Sivri Biber: Yeşil olarak tüketebildiğiniz gibi kızarmasını beklediğinizde ayrı bir lezzet oluyor. Birkaç farklı türü bulunan sivri biberden acı ya da tatlı pul biber de yapabilirsiniz.

Genel olarak biber çeşitleri böyle. Ancak hepsinin kendi içerisinde de çeşitleri var. Fide ya da biber tohumu alırken detaylı inceleme yaparak dilediğinizi seçebilirsiniz. Eğer tohum alıp kendiniz fide yapmaya karar verirseniz organik fide yetiştirmek yazımızdan adım adım nasıl yapılacağınız öğrenebilirsiniz.

Bahçede Biber Nasıl Yetiştirilir?

Her sebze meyve yetiştiriciliği için geçerli olan kural biberler için de aynı. Yani bahçede ve balkonda kurallar biraz değişiyor. Biber fidelerini bahçenize ekmeden önce yapmanız gereken ilk işlem toprak hazırlığı.

Ekim yapacağınız alanın büyüklüğüne göre ekim zamanından 1 ay önce bel ya da çapalama yardımıyla toprağı alt üst etmeniz ilk işlem. Böylece toprak havalanmış, ufalanmış ve her türlü sebze meyve için hazır hale gelmiş oluyor. Bu dönemde organik gübre ile toprağı karıştırarak da dinlenmeye bırakabilirsiniz. Biber fidelerinizi ekmeden önce ise 2 gün öncesinden ekim yerlerini hazırlamanız gerekir. Fide adedinize göre hazırlayacağınız sıraların arası 60 cm, bir sıra üzerine ekeceğiniz fideler arası mesafe ise 40 cm olmalıdır.

bahçede biber nasıl yetiştirilir

Bu ölçülere göre fide yerlerini bel ya da çapa ardımı ile belirleyerek ortalama 25 cm derinliğinde çukurlar açın ve torf ya da organik gübre ile karıştırın. Gübre-toprak oranı ise 4’de 1 gübre kalanı toprak şeklinde olsun. 2 gün bu şekilde havalandırdığınız alanları fidelerinizi ekmeden önce hortumla yağmurlama usulü nemlendirin.

Fidelerinizi dikin ve diplerini nazikçe bastırarak toprakla sıkın. Böylece kökü toprakla tamamen temas edecek ve hava almayacaktır. Dikim yaparken dikkat etmeniz gereken detay fide derinliğidir. Bu derinlik fidenizin boyuna göre değişir. Fideyi diktiğiniz zaman yaprakların hiçbir şekilde toprakla temas etmemesi gerekir. Dolayısıyla 2 parmak kadar sap kısmı açıkta kalacak şekilde dikim yapın. Sonra dipten sulama ile ilk can sularını verin.

Biber Yetiştiriciliğinde Çapalama Nasıl Yapılır?

Bahçede biber yetiştiriyorsanız belirli aralıklarla çapalama yaparak hem boğaz doldurma hem de yabani otlardan ayıklama işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Bunun için 15 günde bir köklerinden 5-6cm uzak durarak toprağı çapalayıp, köküne doğru toprak ile doldurmalısınız. Böylece boyu uzayan biber fidelerinin dengede kalması için destek sağlamış olursunuz. Diğer yandan toprağın havalanmasını sağlayarak fidelerinizin canlı kalmasına da yardımcı olacaksınız.

Balkonda Biber Nasıl Yetiştirilir?

Gelelim balkonda biber yetiştirmenin inceliklerine. Öncelikle balkonunuzda güneş alan bir alanı tercih etmelisiniz. Özellikle kızaracak olan türde biberler için. Saksılarda biber yetiştirirken önemli olan biberin ihtiyaç duyacağı derinlikte saksı seçmenizdir. Bodur biber tipleri olan Arnavut, turşuluk acı biberler için 25 cm derinliğindeki tekli saksılar ya da uzun dikdörtgen saksılara ikişer adet ekim yapabilirsiniz. Diğer biber çeşitleri için 30 cm derinliğinde en az 25 cm çapında tekli saksılar kullanabilirsiniz. Saksıların plastik olmasını tavsiye ederim. Çünkü toprağın bir yandan hava alabilmesi önemli bir diğer ayrıntı.

balkonda biber nasıl yetiştirilir, biber yetiştirme yöntemleri

Gelelim nasıl ekim yapacağınıza. Saksıları hazırlarken 2 ölçü bahçe toprağı, bir ölçü gübre ve bir ölçü torf kullanmanız biber için ideal toprağı oluşturmanızı sağlayacaktır. Peki saksıya ne kadar toprak koymalısınız? İlk etapta saksıda üstten 3 parmak boşluk bırakıp fidenizi de saksının tam ortasına gelecek şekilde ekmelisiniz. Fideniz boylandıkça kök bölgesinden toprak ile desteğe ve dengelenmeye ihtiyaç duyar. Bahçede boğaz doldurma dediğimiz işlemi saksıda yapabilmek için en baştan 3 parmaklık boşluk bırakıyoruz. Biber fideleri boylandıkça sadece torf ya da torf toprak karışımı ile saksıyı doldurarak hem fideleri besliyoruz hem de kök kısmını toprakla kapatıyoruz. Balkonda sebze yetiştirmek yazımızdan diğer sebze ve meyveler ile ilgili de detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Biber Yetiştirmede Gübreleme ve Sulama Nasıl Yapılmalıdır?

Biber yetiştirirken gübreleme işlemini 3 kez yapıyoruz. İlki fideleri toprağa ya da saksıya ekerken hazırladığımız karışımla yapılmış oluyor. İkinci aşama biber fideleriniz ilk tomurcuklarını verdiğinde torf ya da organik gübre ile bir kez daha besliyoruz. Standart olabilecek bir ölçü vermek gerekirse 2 avuç yeterli olacaktır. Son kez gübreleme işlemi ise ilk meyvelerini almaya başladığınız zaman olmalıdır. Böylece daha fazla ve uzun süreli biber vermelerini sağlayabilirsiniz.

biber yetiştirme, bahçede biber, balkonda biber

Biber suyu çok sever. Ancak gövde kısmına ve yapraklarına su gelmesinden hoşlanmaz. Bahçenizde imkanınız varsa damla sulama yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer hortumla sulama yapacaksanız, çok tazyikli su kullanmadan ve direk köküne gelmeyecek şekilde ilkbaharda 4-5 günde bir, çok sıcak yaz döneminde ise 2 günde bir sulama yapmalısınız. Saksılardaki biberler için ise ince uçlu bir suluk yardımıyla yine direk kök ve yapraklara gelmeden sulayabilirsiniz. Saksılarda sulama ihtiyacı daha fazla olacağından her gün sulama yapmaya özen göstermelisiniz.

Sulama zamanı ise gün doğmadan erken sabah saatleri ya da gün batımında yapılmalıdır. Böylece bitkinizi yaprak yanıklarından korumuş olursunuz.

Biber Nasıl Yetiştirilir? Hastalıklarla Mücadele Yöntemleri

kırmızı biber, biber, bahçede biber

Biberlerin yakalandığı en sık hastalıklar kök boğaz hastalığı, gövde yanıklığı, yapraklarda külleme sayılabilir. Yanlış sulama uygulamaları, topraktan gelebilecek mantari hastalıklar bu tip sorunlar yaşamanıza yol açabilir.

Biberlere dadanan bahçe zararlıları ise yaprak piresi, yaprak biti ve meyve kurdudur. Tüm bu hastalık ve zararlılarla doğal mücadele için ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz. Şimdiden bol hasatlar 🙂

0Shares