Bahçe Zararlıları İçin Bir Çiçek Ekin
Mayıs 18, 2019Güzel bir bahçeniz var, sebze meyve ekiyorsunuz ve bunu organik yöntemlerle yapmak istiyorsunuz.Ama fidelerinizin yaprakları yiyen,meyvelerini kemiren kısacası sizden önce davranan bahçe zararlıları ile başınız dertte 🙂 Bahçe zararlılarına karşı hazırlayabileceğiniz ev yapımı bitki ilaçları ile ilgili bir yazı yazmıştık sizlere. Bu yazımızda bir başka ekolojik mücadele yöntemi olan, bahçe zararlıları için çiçek ekme yöntemlerini anlatıyoruz.
Bahçe Zararlıları Hangi Çiçekler İle Uzaklaştırılır?
Bahçemizdeki sebze meyve fidelerimize dadanan bazı bahçe zararlılarını uzaklaştırmak için,sebzelerimizin arasını çiçeklerle süsleyeceğiz. Böylece organik fide ve sebzelerimiz hem rahat büyüyecek,hem de bahçelerimizde hoş bir görüntü olacak 🙂
Sarı Latin Çiçeği, domates, fasulye, kabakgiller,bamya ve patlıcan fidelerinizin yakınlarına ekebileceğiniz bahçe zararlılarından koruyucu bir çiçektir.Aynı zamanda meyve ağaçlarınızın diplerine ve güllerinizin yakınlarına da ekebilirsiniz. Gül bakımı için yine çiçeklerden yararlanıyoruz. Çünkü sarı latin çiçeği özellikle tırtılları uzaklaştırmak için oldukça etkili bir çiçek.Tırtıllar dışında kurtçuklar,meyve sinekleri ve diğer küçük sinekleri de bahçenizden uzak tutar.Sarı latin çiçeği aynı zamanda yaprakları ve çiçekleri ile salatalarınızda kullanabileceğiniz bir şifalı ot çeşidi de sayılıyor.O yüzden hem bahçe zararlılarından koruyor,hem de salatalarınıza renk katıyor.
Balkan papatyası;özellikle fasulyelerinizin yakınlarına ekmenizi tavsiye edebileceğim bir çiçek.Fasulyelere dadanan yaprak bitleri ve çekirgeleri uzaklaştırmak için onlara balkan papatyası verebilirsiniz:)
Bir diğer güzellik aynısafa ya da diğer bir adıyla kadife çiçekleri. Organik domates yetiştiriciliği yazımızda bahsetmiştik.Özellikle domateslere dadanan tırtıllar, sinekler ve toprak pireleri konusunda iyi bir uzaklaştırıcı etkiye sahipler. Aynısafa çiçeği de aynı zamanda sağlığınız için pek çok şifa barındırıyor. Domateslerinizin aralarına ekeceğiniz aynısafa ile hem domates meyvelerinizi korursunuz hem de sebze tarlalarınızda yaratacakları görsel şölenin sefasını sürersiniz 🙂
Bunun dışında yazın bahçelerin bir diğer güzelliği olan yıldız çiçeklerini de sebze tarlalarınızın aralarına ekebilirsiniz.Toprak üzerinde bulunan karıncalar, toprak pireleri,örümcekler gibi bahçe zararlılarını uzaklaştırmada size yardımcı olacak bir diğer çiçektir.
Bahçe Zararlılarını Uzak Tutacak Aromalı ve Şifalı Bitkiler
Sadece çiçekler değil aynı zamanda aroması yoğun olan bazı ot türleri de ekolojik tarımda etkili yardımcınız oluyor.Kekik beyazsinekleri uzaklaştırırken, ısırgan otu özellikle kabak ve fasulyelerde mantari hastalıklar ve bahçe zararlısı pek çok böcekten sebzelerinizi korur.Adaçayı sümüklü böcekler için etkiliyken biberiye özellikle havuç yetiştirirken bahçe zararlılarına karşı etkilidir. Biberiye aynı zamanda yaprak sineklerini de uzaklaştırdığı için, fasulye yakınlarına ekerseniz olumlu sonuçlar verir. Civanperçemi bir yandan bahçeniz için yararlı böcekleri çekerken, diğer yandan zararlıları uzaklaştıran ve pembe, beyaz, mor farklı renkleri ile bahçelerinizi süsleyen bir başka şifalı güzellik.
Patates ektiyseniz yakınlarında beyaz kuduzotu ekmenizi tavsiye ederim.Beyaz kuduzotu hem böcekleri uzaklaştırır hem de patateslerinizin yakınlarında yabani ot çıkmasını azaltır.
Bahçe zararlıları için faydalarının yanında, insan sağlığı için de faydalı çiçekler ve bitkiler için Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sitesinden faydalanabilir, tüm ektiğiniz çiçek ve şifalı bitkileri sağlığınız için de kullanabilirsiniz.
Bahçe Zararlıları için Çiçek Ekmek Neden Önemli?
Her şeyden önce, kimyasal kullanımların kalıntıları insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Var olan her canlının bir yaratılış amacı ve hizmet ettiği faydalı bir yanı var. Bahçelerinizde yetiştirdiğiniz ürünleri korumak adına doğanın dengesini bozmadan bir şeyler yapabilmek daha doğru olur. İlaçlamalar ile tüm böcekleri öldürmüş olursunuz. Oysa ki bahçe zararlıları kadar, bahçelerinizde olması gereken yararlı böcekler de var ki ilerleyen yazılarımızda bunlardan da bahsedeceğiz. Eğer bir bahçe yapıyorsak, kendi sebze meyvemizi yetiştiriyorsak, bunu en doğal ve sağlıklı bir şekilde yapalım ki, emeğimize değsin. Bu yüzden bazen ev yapımı bitki ilaçları, bazen de doğanın içindeki kendi dayanışma ve dengesinden faydalanarak, sebzelerimizi çiçeklerle koruyabiliriz 🙂