Bahçe Bakımı ve Geleneksel Ot Savaşları
Nisan 9, 2019Bahçe bakımı deyince, bütün yaz yapmamız gereken bir rutinimiz ki benim en sevmediğim ama aynı zamanda iyi bir bahçenin olmazsa olmazı. Arkanızı dönene kadar uzayan yabani otlar ve 15 günde bir biçmeniz gereken çimler… Köyde bahar yazımızda, bahçemizin ilk hazırlıklarını anlatmıştık. Çiçeklerin ağaçların diplerini çapaladık, havalandırdık. Yeşile hasret kalarak geldiğimiz bu köyde, ot görmek istemiyorum noktasına geldiğim zamanlar oldu. Neden mi? Çanına ot tıkamak diye bir deyim var. Doğal ortamda bu canınıza ot tıkamak şekline çevrilebilir 🙂
Bahçe Bakımı İçin Yabani Otlarla Mücadele
Doğa aynı zamanda mücadele etmeniz gereken pek çok şeyi de beraberinde getiriyor. Ballıbabalar, papatyalar bir harika elbet ama ya ayrık otları… Ekim yapacağınız alanı bir halı gibi kaplayan kökü nerde bir türlü ulaşamadığınız yer sarmaşıkları ve 15 günde bir elinizde bir çim makinesi ile geleneksel ot savaşları başlıyor 🙂
Özellikle ayrık otları! Ben hayatımda böyle ot görmedim 🙂 Ağaçların, çiçeklerin köküne zarar veriyorlar ve kurutuyorlar. Toprağın üstünü kapladıkları zaman, toprağa bile ulaşmanız imkansız. Bir ucundan yakalıyorsunuz, diğer ucunu bulana kadar peşinde sürükleniyorsunuz. Bu nasıl bir direniştir. Bugün temizliyorsunuz bir hafta sonra yeniden sürgün veriyor. Bütün yaz elinizde bir ot sökücü ve bir çapa eksik olmuyor. Özellikle baharda bir yağmur bir güneş doğanın uyanışı ile yabani otlarla biraz zorlayıcı günler başlıyor. Ve bu bütün yaz boyunca sürüyor.
Tabii ot ilaçları var çıkmasını bir süre için engellemek isterseniz. Ama bunu ekim yapacağınız alanlarda kullanamıyorsunuz, tek mücadele kendi çabanız ve emeğiniz ile yabani ot temizlemek. Doğal yaşam doğal yöntemler. Aman ne var ekilecek alanı bırakır, gerisini çim yaptırırız diyorsanız eğer, demeden önce yazacaklarıma bir göz atın derim.
Bahçe için Çim Ektirmeli mi, Ektirmemeli mi?
Çok fazla otla uğraşmayalım, ön bahçede güllerimiz, çiçeklerimiz olsun kalanı da çim olsun diye yola çıktık, yemyeşil şahane çimlerimizi ektirdik. Epey de masraflı, ister tohumdan ektirin, ister hazır çim serdirin maliyetleri çok düşük değil. Ama yemyeşil halı gibi görüntü şahane olur diyerek masrafını bir şekilde karşılıyorsunuz. Peki ya sonra ne oluyor?
Buyrun size çim bakımı! Bir defa çimlerin yaz boyunca her akşam düzenli sulanması gerekiyor ki o yemyeşil görüntüsü kalabilsin. Bu kez bir fıskiye sistemi gerekiyor. Bunu da yaptınız bir yaz keyfini sürebilirsiniz. Sonrasında yabani otlar buldukları boşluklardan çıkmaya başlıyorlar. Yabani ot ilacı atmanız gerekiyor ki o da hepsine karşı etkili değil. Zaman zaman tek tek temizlemeniz gerek, çim köklerine çok zarar vermeden yabani otları kökünden el ile çıkarmanız lazım. Bir de çimleriniz giderek sıklaşınca, havalandırmanız ve seyrekleştirilmesi gerekiyor. Yazarken bile bir fenalık geliyor insana 🙂 Bir süre sonra pes ediyorsunuz.
En güzeli en doğalından çıkan çim, ot ve varsa düzenli olarak çim makinası ile biçmek. Tabii ki bir çim biçme makineniz olmazsa olmazlarınız arasında 🙂 Sulama, havalandırma derdi de olmadan yine o yeşil görüntüye sahip olabiliyorsunuz. Masrafsız ve zahmetsiz.
Yalnız burada ister doğal çayır çimen olsun, ister çim ektirin biçerken harcadığınız efor hiç değişmiyor. Arada bir yapmak iyi ama 15 günde bir düzenli yapınca aklınıza yaratıcı fikirler gelebiliyor. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum: Lütfen uzaktan kumandalı ve biraz da akıllı çim makinaları yapar mısınız? 🙂 Çok ciddiyim. Uzaktan kumandalı arabalar, akıllı sistemlerle donatılmış kıyafetlere kadar bir sürü konuda teknolojik yenilikler yapılıyorken, biz bahçeli evi olanları da görseniz birazcık 🙂 Tek isteğim uzaktan kumandalı bir çim makinası. Ama bu devirde artık robot bahçıvan da yaparız derseniz hiç itiraz etmem 🙂
Bahçe Bakımı Yaparken Hiçbir Şey Çöp Değil
Biraz da güzel şeylerden bahsedelim 🙂 Köyde doğal yaşamın güzelliklerinden biri de kıyafetten yiyecek atıklarına kadar her şeyi bahçenizde değerlendirebiliyor olmanız. Nasıl mı?
- Eskiyen kıyafetlerinizi, bahçe bakımı yaparken kullanabilirsiniz. Malum her bahçeye çıkışınız biraz toz toprak ve bazen de çamura bulanmanız demek 🙂
- Yine eski ayakkabılarınızı bahçe işlerinde kullanabileceğiniz gibi, dekoratif amaçlı içlerine çiçek ekerek bahçenizin bir köşesinde kullanabilirsiniz. Hatta artık kot pantolonlara bile çiçek ekiyorlar.
- Dalgınlıkla dibini tutturduğum bir tencere ve bir çaydanlık bahçede şahane saksı görevi görüyor artık. Şehirde olsak annem daha farklı tepki verebilirdi, o yüzden yaşasın köy hayatı 🙂 Şehir çok stresli…
- Yumurta kabukları, çayın posası, kahvenin telvesi çiçekleriniz için besleyici organik besinler. Bahçe bakımında kesinlikle çok etkili oluyorlar. Yaz çiçekleri yazımızda detayları bulabilirsiniz.
- Bunun yanında sebzelerin kabukları, elma ve muz kabukları da çiçek, fide ve ağaçlarınız için hazırlayacağınız kompostların ana malzemesini oluşturuyor. Kompost hazırlamak için organik gübre şerbeti ve kompost yazımıza göz atabilirsiniz.
- Kışın odun sobası kullanıyoruz, ve çıkan odun külleri özellikle güller için çok faydalı bir besin kaynağı. Balkon ya da bahçenizde gül varsa gül bakımı yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Doğanın kendi içinde müthiş bir geri dönüşüm sistemi var.
Doğal yaşam yazı dizimizin bugün de sonuna geldik. Yabani otlar oldukça zorlayıcı olsa da, düzenli olarak temizlediğiniz sürece, başa çıkılmaz bir duruma dönüşmüyor. Bahçe bakımı için en önemli adımlardan birisi bu zaten. Bundan ötesi bahçenizi keyifle dekore etmek, süslemek. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere mutlu kalın 🙂