Organik Çilek Yetiştirmek Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mayıs 28, 2019Her yerde kolayca yetiştirilebilen çilek, kokusuyla tadıyla kendine has rengi çilek kırmızısıyla yazın en tatlı meyvelerindendir. Organik çilek yetiştirmek hakkında bilmeniz gereken en önemli koşul, çilek meyvesinin toprakla temas etmeden yetişmesi gerektiğidir. Bunun için kullanabileceğiniz yöntemler neler?
İlk organik çilek yetiştirmek ile ilgili deneyimim biraz kabusa dönüşmüştü. Ama bu gözünüzü korkutmasın. Doğal yaşam adım adım öğrenip yılmamak önemli. Bir hevesle aldığım çilek fidelerini bahçede açtığım arklara bir güzel ektim. İlk çiçeklerini açtılar, meyveler çıkmaya başladı, her şey bana göre harika gidiyor 🙂 Tabii derken toprağa değen her meyve olamadan çürümeye başladı. Bir de çilekler toprakta yayılarak çoğalmaya başlayınca iyice işin içinden çıkılmaz bir hal aldı tabii ki. Toprağın üstü halı gibi çilek yapraklarıyla kaplı, yaprağa ya da meyveye su değdirmemek mümkün değil. Aralarında çıkan yabani otlara ulaşmaksa hiç mümkün değil. Aralarına girebileceğim bir mesafe bile olmayınca ilk sene daha çok çilekleri uzaktan çürümelerini seyrettim, arada birkaç tane yemedim değil 🙂 Buyrun size bahçede çilek.
Bir musibetten aldığım ders ile organik çilek yetiştirmek ile ilgili yapılması gerekenler neler araştırıp, okuyup ve tabii ki uygulayıp öğrendim. Eh bilgi de paylaşılınca bilgidir ilkesinden yola çıkarak bahçede, balkonda herkesin rahatlıkla yetiştirebileceği organik çilek ile ilgili bilmeniz gereken ipuçlarıyla devam edelim.
Organik Çilek Yetiştirmek İçin Malçlama (Örtüleme) Yöntemi
Malçlama yöntemi diğer bir adıyla örtüleme, toprakta organik çilek yetiştirmek isteyenler için kullanılabilecek en sağlıklı yöntemlerden biridir. Çilek meyvelerinin toprakla temas etmemesi için bu yöntem çok işinize yarayacaktır. Toprağa değen meyveler bozulur ve çürürler, böylece sağlıklı bir verim alamazsınız. Ayrıca yabani ot oluşumunu engelleyen malçlama yöntemi ile organik çilek yetiştirmek daha zahmetsiz olacaktır. Çünkü köyde bahar gelince bahçe bakımı ve geleneksel ot savaşları da beraberinde başlıyor. En azından çilekler için bu yöntemle rahat sulama yapacak, meyvelerinizi koruyacak ve yabani otlarla uğraşmayacaksınız.
Malçlama için ağaç kabukları, saman gibi organik malzemeler kullanarak çileklerin aralarında kalan toprağın üstünü örtebilirsiniz. Bir nevi kompost görevi de gören bu yöntem aynı zamanda toprağı da besleyecektir. Çilek ektiğiniz alan içinse siyah renkli kalın naylonlardan faydalanabilirsiniz.
Bahçede Organik Çilek İçin Dikim Nasıl Yapılır?
Sıra üzerinde çilek fidelerinin arası 25 cm mesafe yeterlidir. Sıra aralarında ise 70-80 cm mesafe bırakmanız rahat hareket etmenizi sağlar.
Çilek fideleri için sıra arası mesafeleri ayarlayarak önce fotoğrafta görüldüğü gibi tümsekler oluşturuyoruz. Sıra üzerine dikim yaptıktan sonra, sıra geldi malçlama yapmaya 🙂 Siyah naylonda çilek fidelerinizin 30 cm’lik mesafelerine göre 20 cm çapında yuvarlak delikler açıyoruz. Fidelerimiz ve sulama yapabilmek için kök kısımlarına gelen toprağın açıkta kalması için bu işlemi de tamamlayıp, siyah naylonlar ile fide sıralarını kaplıyoruz. Sıra aralarını da dilerseniz saman ya da ağaç kabukları ile kapatıp yabani ot çıkışını engelleyebilirsiniz.
Organik Çilek Yetiştirme İçin Diğer Yöntemler
Altın kural meyvelerin toprağa değmemesi demiştik. Bu kurala uyduktan sonra balkonda ya da toprağa ekim yapmak istemeyenler için bahçede saksılarda çilek yetiştirebilirsiniz. Balkonlarınıza mevsimlik çiçeklerinizin yanında birkaç saksı da organik çilek fidesi koyarsanız bütün yaz size o eşşiz meyvelerinden verecektir. Çok derin olmayan 20 cm’lik ve yine çok geniş olmayan ince uzun saksılarda organik çilek yetiştirebilirsiniz.
Bunun dışında PVC borulardan da çilek saksılarınızı kendiniz yapabilirsiniz. 250 lik PVC boruları enlemesine ikiye bölerek iki uzun saksı elde edebilirsiniz. Altına 5’er cm arayla matkapla açacağınız hava delikleri ile kendi saksınızı kendiniz yapmış oluyorsunuz 🙂 Boruların içine torf, gübre, toprak karışımı harç hazırlayıp çileklerinizi ekebilirsiniz.
Boruları hiç kesmeden aralarına malçlama naylonundaki gibi büyük delikler açarak fidelerin ekildiği bir yöntem de mevcut. Ancak boruları saksıya dönüştürmek daha kolay ve pratik bir yöntem.
Çilek Yetiştirmede Sulama ve Hastalıklarla Mücadele
Çilek fideleri sularken meyve ve yapraklara su gelmemesine özen göstermek gerekiyor. Meyveler çürüyebilir ve yapraklar da sararma ya da kırmızı lekeli mantar hastalığı oluşabilir.
Organik çilek yetiştirmek için yapmanız gereken tek şey, sararan ya da lekelenen yaprakları düzenli olarak el ile koparmaktır. Taze çıkan yapraklar sağlıklı olacaktır. Başka herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Ama olur da yapraklarda sararma gibi bir sorun olursa ev yapımı bitki ilaçları size doğal bir çözüm olacaktır.
Saksı ya da PVC borulara yaptığınız ekimlerde gün aşırı sulama yapmanız gerekir. Toprağın daima nemli olmasına dikkat etmelisiniz. Toprağa yaptığınız ekimlerde ise çilek yapraklarını takip ederek su ihtiyaçlarına göre 4-5 günde bir sulama yapabilirsiniz. Ayrıca zaman zaman çileklerinizi güçlendirmek için organik gübre şerbeti ile sulama yapabilirsiniz.
Organik çilek yetiştirmek son derece zahmetsizdir. Bol güneş görmeleri meyvelerinin tatlanması için önemlidir. Kızaran meyvelerden mis gibi çilek kokusu yayılmaya başladığında ilk hasat zamanı gelmiştir. Köyde yaz denince ilk akla gelenlerden biri de çilek kokusudur. Siz topladıkça yeni meyveler verecek ve tüm yaz boyunca çilekler sofranızdan eksik olmayacaktır. Afiyet olsun 🙂