Uçan Arabalar: Otomobilde Yeni Teknoloji Devrimi
Mayıs 6, 2019Uçan arabalar deyince çocuklar iç geçirerek izlediğimiz Jetgiller geliyor aklımıza. Pek çok konuda bu teknolojileri yakaladık. Sıra uçan arabalarda 🙂 Daha önceki otomobil yazılarımızda artık dizel otomobillerin yerini benzinli-hybrid ya da sadece elektrikli otomobiller yer alacak demiştik. Bunları söylerken tabii ki otomobil sektöründe de gelişmeler bitmek bilmiyor. Nüfusla birlikte artan otomobil kullanımları her yeri yollarla donatmamıza sebep oldu. Giderek yeryüzüne ve yollara sığmayacak gibiyiz 🙂 Belki de bu sebeple havayolunun artık arabalar için de kullanımı gündeme geldi. Yeniçağ’ın otomobilleri artık uçan arabalar olacak gibi gözüküyor. İnsanoğlu bu uçan arabalara alışabilecek mi, uçan arabalar için şartlar neler, hangi ülkeler bu konu hakkında çalışmalarını sürdürüyor ve biz acaba bu teknolojiye hazır mıyız ya da hazırsak ne kadar hazırız? Biraz detayına inelim…
Uçan Arabaların Geleceği
Her sene Ocak ayının ilk haftasında Los Angeles’ta düzenlenen Tüketici Teknoloji Fuarı’nda bu sene de uçan arabalar çok ilgi gördü. Uçan arabalarda geçen sene Uber’in üretimi olan Uber Elevate ön planda iken bu yıl ise Uber’in desteği üzerinde olan Bell Nexus ön plandaydı. Son birkaç yıldır bu fuarda uçan arabaların prototipleri yer alıyor. Yani, önümüzdeki yıllarda uçan arabaların ve taksilerin hayatımızda olacağı kesin.
Uçan Arabalar Top 7
- Uber Elevate: Uber, 2020 yılında Dallas ve Los Angeles şehirlerinde test sürüşlerini yapıp 2023 yılında ise Elevate’i ticari uçuşlarında kullanmayı hedefliyor. Elevate, saatte 240 km hıza ulaşacak ve 100 km menzile sahip olacak.
- AeroMobile Ambitions: Slovakyalı şirket uçan arabalar ile ilgili çalışmalarını 30 yıldır devam ettirmektedir. Aeromobile’in dördüncü ve son prototipi yani 4.0 ve 5.0 versiyonları dikey iniş-kalkış yapabilecek. Aeromobile, 4.0 versiyonlu otomobilini 2020 yılında, 5.0 versiyonlu otomobilini ise 2025 yılında piyasaya sürecek. 4 kişilik yolcu imkanı sağlayacak olan bu araçta güvenlik açısından paraşüt de bulunacak.
- Airbus Vahana: Boeing uçan arabalar ile ilgili çalışmalar yaparken Airbus durur mu ? 🙂 O da yapmış tabii ki uçan arabalar hakkında çalışma. Yumurta biçiminde silindir bir kabine, 4 kanat ve 8 yatay pervaneye sahip olan Vahana,sadece insan değil, kargo taşımacılığında da kullanılabilecek.
- Kitty Hawks “Flyer” : Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page’in finansal açıdan destekte bulunduğu Kitty Hawks bünyesindeki Flyer, su üzerinde gidebilen bir araba iken şimdi ise 115 kg ağırlığa sahip, yerden 3 metre yükseklikte 32 km hızla uçabilen bir otomobil haline gelmiştir. 10 adet pille çalışan Flyer, eğlence maksatlı olarak kullanılacak. Şu an için sadece ABD’de satışa çıkacak.
- Cora: Google’ın ve Larry Page’in uçan arabalar ile ilgili ikinci çalışması olan Cora, Yeni Zelanda’da ticari uçan taksi olarak hizmete girecek. 2021 yılında ise Yeni Zelanda bünyesinde olacak ve Yeni Zelanda 2050 yılında karbon tüketimini sıfırlamayı hedefliyor.
- Volocopter: Alman üretimi olan Volocopter, 2020 yılında Dubai semalarında Uber bünyesinde uçuş yapacak. 30 saniyede dikey iniş-kalkış yapabilecek ve tamamen elektrikle çalışan bir uçan araba.
- Workhouse SureFly: Karbon fiber gövdeye sahip 2 kişilik oktokopter SureFly, 8 adet pervaneye ve elektrikli motora sahip. Ayrıca motorları yedekleyen 2 adet lityum ion pile sahiptir. Bir pilot ve bir yolcu bulunan SureFly, saatte 113 km hıza ulaşacak ve 1 saat boyunca havada kalabilecek.
Uçan Arabaların Bize Ne Gibi Yararı Olacak?
Geleceği parlak olan 7 adet uçan arabalar tanıtımından sonra bizlere yararından biraz bahsetmek istiyoruz. Yararlarından söz etmek gerekirse öncelikle büyük şehirlerdeki trafikler önemli ölçüde azalacak. Uçan arabalar ile yolculuk sırasında hiçbir öncelik sırası, yol verme derdi, kurallara ve levhalara uyma gibi bir dert olmayacağı için otonom sürüşe aldığımızda kolaylıkla havada yaptığımız yolculuğun tadını çıkarabilecek ve uçaklar gibi karayolu ile uzun süren yerlere daha kısa sürede gidebileceğiz. Uçan arabalarda kullanılan yapay zeka sayesinde, araçların kaza olasılığı pek olmayacak. Uçan arabalar karayollarının yükünü azaltacağından, trafik çileleri büyük ölçüde son bulacak. Tabii hava trafiği iyi dengelendiği sürece. 3 saat kadar havada trafikte sıkışıp kalmayı pek isteyeceğimizi zannetmiyoruz 🙂
Uçan Arabalarla İlgili Oluşabilecek Sorunlar
Uçan arabaların yararı olduğu kadar zararı da olabilir. Tamamen yepyeni bir trafik ve sürücü yapılanması gerekiyor. Yapay zekalar adapte olmamızda yardımcı olacak gibi gözükse de alışma süreci zaman alabilir. En çok endişe duyulan konular ise, gökyüzünde yaşanacak trafik karmaşası ve gürültü kirliliği. Tabii havadaki otoparklara alışmak da biraz zaman alacak. İlk etapta mümkünse çatıya yakın katlarda oturmamayı tercih etmek gerekebilir 🙂 Dolayısıyla uçan arabalar üretim açısından iyi bir gelişme göstermiş olsa da, dünyadaki şu an ki sisteme adapte edilmesi için zamana ihtiyaç var.
Uçan Arabalar İçin Hangi Şehirler Tam Anlamıyla Hazır?
Kimi uçan arabalar için pilotluk lisansı, kimi uçan arabalar için ise eğitim gerekir. Uçan arabaları almamız yetmez tabii ki. Çünkü şehirlerin de uçan arabaların teknolojileri ile donatılması ve altyapılarının ona göre hazırlanması gerekir. Günümüzde de uçan arabalar ile ilgili teknolojileri ve altyapıyı entegre eden Delhi, Tokyo, Mumbai, Los Angeles, Seul, Sydney, Dubai, Taipei ve Dallas gibi şehirler vardır. Ülkemize ne zaman gelir bilemeyiz ama başlangıç için bu şehirlerin uygunluğu söz konusu. Bizce onlar bir denesinler, hep beraber görelim 🙂 Uçan arabalar, şimdilik uzaktan izlediğimiz bir teknoloji. Ama yakın gelecekte havada karada arabalar görmeye başlayabiliriz 🙂