Fasulye Yetiştirmek İçin En Pratik Yöntemler Nelerdir?

Fasulye Yetiştirmek İçin En Pratik Yöntemler Nelerdir?

Mayıs 5, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Fasulye yetiştirmek en zahmetsiz olan sebze grubunun başında geliyor. Kendin ek kendin ye usulü bahçenizde, balkon ya da terasınızda rahatlıkla fasulye yetiştirebilirsiniz. Köy hayatı mı şehir hayatı mı dediğinizde bahçenin tadını aldığınızda doğal yaşam tamamen cazip hale gelebiliyor. Taze fasulye, barbunya fasulyesi, kuru fasulye çeşitlerinden damak tadınıza uyan organik fasulye tohumu seçmeniz yeterli.

Fasulye yetiştiriciliği için ilk olarak karar vermeniz gereken, sırık fasulye mi oturak fasulye mi yetiştirmelisiniz. Sırık fasulyeler sarmaşık gibi kol atarak büyürler. Dolayısıyla yapı marketlerde satılan 2 metrelik bitki çubuklarına ihtiyacınız var. Ya da organik bitki çubuğu olarak budanan ağaç dallarından da faydalanabilirsiniz. Oturak fasulyeler yetiştiricilik açısından daha kolay. 60 cm kadar boylanıyorlar ve ufak desteklere ihtiyaç duyuyorlar. Oturak fasulyenin yetiştiriciliği daha kolay ve pratik oluyor. Ama siz yine de sırık fasulye ekmek isterseniz, birkaç farklı yöntem ile işiniz daha kolay olacaktır.

Sırık Fasulye Yetiştirmenin Kolay Yöntemleri

Eğer bahçenize mısır ekecekseniz, bir ön sırasına da fasuyle tohumlarınızı ekebilirsiniz. Mısırlar büyüdükçe fasulyeleriniz için birer bitki çubuğu haline dönüşecekler. Böylece sırık fasulye yetiştiriciliği için küçük bir bahçeniz varsa hem yerden tasarruf etmiş olursunuz, hem de ekstra masraf yapmamış olursunuz.

Fasulyelerinizi sırıklara sardırırken, kullandığınız çubukları bir çadır oluşturur gibi birbirine çatarak hazırlarsanız, fasulyeleri toplamanız çok daha kolay olacaktır. Ayrıca fasulyeler de bir sarmaşık gibi bu eğim üzerinde dolanarak daha güzel büyürler. Fasulyeden çadırınızın iç kısmına da kıvırcık ekebilirsiniz. Çünkü çok sıcaklarda kıvırcık yetiştirmek için gölge alana ihtiyacınız var.

sırık fasulye yetiştirmek,fasulye yetiştiriciliği, doğal yaşam
Fasulye yetiştirmek için pratik bir alternatif yöntem…

Fasulye Yetiştirmek İçin Nasıl Ekim Yapılmalı?

Fasulye yetiştirmek için 2 farklı ekim sistemi var. Ocak denilen yüzeysel çukurlar açarak içerisine 5’er fasulye koyarak yapılan ekim bizim de tercih ettiğimiz ekim şekli. Bir diğer seçenek ise, sıra usulü denilen toprakta açtığınız uzun arklar içine sıra sıra tohum ekmek. Ancak bu yöntem de sulama, çapalama daha zor oluyor. Amatör bahçecilikte sıra usulünden çok ocak usulü ekim tercih ediliyor. Ama biz yine de iki türlü de nasıl ekim yapılır, aralarında ne kadar mesafe olmalı her iki ekim yöntemi için de bahsedelim.

Sıra usulü ekimlerde çapa ile açtığınız çizgi şeklindeki arkların içine 3’er santim ara ile birer fasulye koyuyorsunuz. Derinlik olarak 4 cm idealdir. İkinci bir sıra daha ekecekseniz, iki sıra arası 50-60 cm olmalı ki, arasında rahatlıkla dolaşıp, sulama ve çapalama yapabilesiniz. Ayrıca fasulyelerin gelişebilmesi için de bu mesafeler önemli. Sıra usulü diktiğiniz fasulyelerin üzerini toprak torf karışımı ile yaklaşık 2 cm kadar örtüyoruz. Sonra yağmurlama şeklinde can suyu dediğimiz ilk sularını veriyoruz.

Fasulye yetiştirmek için ocak usulü ekim yapacaksak eğer; ocakların derinliği 5 cm olmalı. Açtığınız çukurların yayvan olması önemli. Toprağınızda yemek tabağı şeklinde çukurlar açmış olacaksınız. 4-5 adet fasulye tohumunu her bir ocağa koyup, üzerlerini yine 2 cm toprak torf karışımı ile örtüyoruz. Toprak ve torf karışımı kullanmamızın sebebi, ilk yüzeye çıkarlarken üst katmanın fasulyelerinizi zorlamaması 🙂 Yine yağmurlama şeklinde ilk can sularını veriyoruz.

Oturak fasulye yetiştirmek için iki sıra arası 50 cm, sıra üzerindeki ocakların arası 30 cm olmalı. Sırık fasulyelerde iki sıra arası 60-70 cm. sıra üzeri ocakların arası ise 30-40 santim olması yeterli.

Ocak şeklinde ekimlerde bir ocağa düşen 5 tohumu bir daire şeklinde koyup ortayı boş bırakıyoruz. Tam ortalarına bitki çubukları koyuyoruz ki, oturaklar için destek, sırık fasulyeler için de sarılacakları destekleri hazır olsun.

Fasulye Yetiştirmek İçin Sulama ve Bakım

İlk can suyunun ardından, 2 gün sulamıyoruz. Sonra gün aşırı yine yağmurlama sistemi ile tohumlar toprak yüzeyine çıkana kadar nemlendirmeye devam ediyoruz. Tohumlar yüzeye çıkıp, 20 cm boylandıklarında ocaklarda toprak doldurma yapıyoruz. Kökleri toprak ile destekliyoruz. 30 cm olduklarında ise destek çubuklarına pamuk iple fidelerimizi bağlıyoruz.

Sulama yaparken, tıpkı organik domates yetiştirme de olduğu gibi yaprak ve meyvelere zarar vermemeniz önemli. Dolayısıyla sulamalarda kök bölgesinden sulama yapmamız lazım. Sulama şekilleri için sebze meyve yetiştiriciliği yazımıza göz atabilirsiniz.

Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli. Fideler 30 cm boylandığında tekrar gübre ile destekleyebilirsiniz. İlk çiçeklenmenin ardından 15 güne kadar meyve vermeye başlarlar.

Yaprak bitleri fasulye yetiştiriciliğinde en sık görülen bahçe zararlıları. Mücadele yöntemleri için ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz. Fasulye yetiştirmek bahçelerin en zahmetsiz olanlarından. Fasulyeleriniz ilk çıkmaya başladığında tohumluk ayırmayı da unutmayın. Bunun için tohum çıkarma yazımıza göz atabilirsiniz. Bol hasatlar 🙂

1Shares