Organik Gübre Şerbeti ve Kompost Yapımı
Nisan 19, 2019Organik gübre şerbeti ve kompost bahçelerimizde kullanabileceğimiz organik besleyiciler olmasının yanında aynı zamanda özellikle kompost ile pek çok bitkisel atığı yani çöplerimizi de değerlendirmiş olacağız. Doğal yaşam içinde doğaya ait her şeyi bir fırsata dönüştürüyoruz da diyebiliriz.
Organik gübre şerbetini biz daha çok meyve ağaçlarını ve gül, leylak gibi bahçe bitkilerini ekstra beslemek de kullanıyoruz. Organik fide ya da mevsimlik çiçeklerde de kullananlar var. Ancak çok gerekli değil, fazla gelmesi halinde fidelerinizi bozabileceği için bu riske girmeyin derim. Gelelim hazırlanmasına;
10 litrelik bir plastik kapta hazırladığımızı düşünelim. Her hayvanın gübresindeki besin değerleri farklı olduğu için sulandırma ölçekleri değişiyor.
İnek gübresi için 1’e 3, Koyun ve keçi gübresi için 1’e 5, Solucan gübresi için 1’e 4, kümes hayvanları için için 1’e 10 ölçüsünde sulandırma yapıyoruz. Kabın üstünü kapakla kapatıyoruz. 3 gün kadar bu şekilde beklediğinde organik gübre şerbetiniz hazır. Yalnız kokusu bir felaket. Köy hayatı güzel ama bazı şeylerden kaçınmakta da yarar var: Evdeki ve balkondaki saksı çiçeklerinizde kullanmayın mümkünse 🙂 Organik Gübre Şerbeti ve Kompost her ikisi de yapım aşamasında pek güzel kokmuyor.
Organik Gübre Şerbeti ve Kompost Tarifi
Eğer bir bahçeniz varsa kompost yapımı için kullanacağınız en sağlıklı kap, toprakta bir çukur açmaktır. Ya da ahşap, tel kafes, plastik bir kutu (altında ve yanlarında süzgeç görevi görecek delikler açmanız gerekiyor) kullanarak da bir kompost kutusu yapabilirsiniz. Balkonda yapacaksanız hazır satılan kompost kutuları da mevcut.
Şimdi gelelim kompost malzemelerine;
Toprağımızın ve dolayısıyla toprakta yetişecek sebze meyve ve çiçeklerimizin beslenmesi için iyi bir kompost hazırlarken azot ve karbon sağlayan malzemeleri kullanmak ve bunları doğru oranda kullanmak önemli. Çok bilimsel bir cümle gibi oldu ama, kafanız karışmasın hem malzemeler hem hazırlaması son derece kolay 🙂
Yeşil malzemeler:Yeşil malzemeler azot içerir. Çim biçim artıkları, taze sebze meyve kabukları, artıkları, çay, kahve atıkları, mutfak atıkları,yapraklar, yumurta kabukları bu gruba giriyor. Bu gruptakileri bir kapta biriktiriyoruz.
Kahverengi Malzemeler: Kahverengi malzemeler karbon içerir. Kuru yapraklar, dal parçaları, ağaç kabukları, fındık ve ceviz kabukları, talaş, gazete kağıdı, saman da bu gruba giren malzemeler.
Bunlar dışında herhangi bir şey koymuyoruz. Tamamen organik, doğanın kendi atıkları diyebileceğimiz ürünlerden seçiyoruz. Gelelim hazırlanma sürecine.
Şimdi kat kat bir pasta hazırlayacağımızı düşünün. En alt kata toprak koyuyoruz. Üzerine bir kat yeşil malzemelerden ekliyoruz. Üzerine yeşil malzemenin 2 katı kadar kahverengi malzemelerden ekliyoruz. Tekrar toprak ile kapatıyoruz. Kaç katlı bir pasta yapıyorsanız, elinizdeki malzeme miktarına göre bu sıralamayı devam ettirebilirsiniz 🙂 Şimdi karışımızı çiçek sular gibi biraz suluyoruz.
2-3 günde bir nem oranını kontrol ediyoruz ki kurumasın. Bir hafta boyunca en üst katmanı toprakla kapalı kompostu üstten gerektikçe sulamaya devam ediyoruz. 1 haftanın sonunda kompostu ters düz ederek karıştırıyoruz ve yine en üstünü az miktar toprak ile örtüyoruz. Yaklaşık 3 ay içerisinde kompostumuz hazır oluyor. 3 aylık süre içerisinde 10 günde bir 15 günde bir şeklinde aralıkları uzatarak kompostu karıştırma ve nemlendirme işlemine devam ediyoruz. Organik gübre şerbeti ve kompost artık hazır 🙂
Gübre Şerbeti ve Kompost Nerelerde Kullanılır?
Organik Gübre Şerbeti ve Kompost kullanım alanları açısından değişse de, her ikisi de doğal bitki besini kaynakları. Ağaçlarımızda, erken ilkbaharda yani henüz çiçek açmadan, yapraklanmadan organik gübre şerbetini kullanıyoruz. Gül bakımı, leylak, ortanca çiçeği gibi yaz çiçekleri ve bahçe bitkilerinde ise erken ilkbahardan Haziran ayına kadar ayda bir kez uygulama yapabilirsiniz. Hazırladığınız organik gübre şerbetini 1’e 10 sulandırarak ve ağaçların bitkilerin topraklarını öncesinde nemlendirip, köklerine gelmeyecek şekilde etrafından verebilirsiniz. Ağaçlarınız için vitamin deposu konsantre bir içecek hazırladığınızı düşünmek, içinizi rahatlatan ben ne yapıyorum noktasından sizi uzaklaştırmada faydalı bir telkin oluyor 🙂
Organik gübre şerbetini özellikle ağaçlarda kullanıyoruz. Organik gübreden farkı, sadece daha çabuk etki ediyor olması. Kompost ise gübreden çok bol vitaminli toprak anlamına geliyor. Fide yetiştirirken balkon ve saksı çiçeklerinizde direk komposta ekim yapabilir ya da toprağınızla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca yine bahçedeki çiçekleriniz, ağaçlarınız ve fidelerinizin diplerine koyarak daha sağlıklı büyümelerine katkı sağlayabilirsiniz.
Organik gübre şerbeti ve kompost yapımını kendi uyguladığımız ve kullandığımız şekilde aktarmaya
çalıştım. Şimdi bol vitaminli sebze ve meyveler, canlı rengarenk çiçekli
bahçeler için çalışma zamanı 🙂