Dünyanın En Değerli Markaları ile Tanışın
Temmuz 8, 2020Onlar aslında hepimizin yakından tanıdığı farklı sektörlerde popülerleşmiş dünyanın en değerli markaları. Kimi zaman “şurada yemek yesek çok güzel olur” ya da “burasının ürettiği ürünler çok kaliteli” dediğimiz markalar, kurulduğu zamandan günümüze dek pek çok zorluklar çekerek zirveye oturmayı başaran isimler.
Son yıllarda en değerli markalar arasında liste başında daha çok dijital platformda yer alan isimler oluşturuyor. Ancak biz listemizi hazırlarken sadece dijital dünya üzerinden değil, farklı sektörlerin kökleşmiş markalarına da yer verdik. Herkes marka yaratabilir. Ancak mühim olan markayı tanıtabilmek, rekabet içerisinde markayı başarıya ulaştırabilmektir. İşte bunu başaranlar arasında bizim seçtiğimiz 5 marka.
Dünyanın En Değerli Markaları Top 5
Stanford’da doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1996 yılında kurulan Google, günümüzde dünyanın en büyük arama motoru. İnternet dünyasında her an her bilgiyi tek tıkla bize ulaştırmakla birlikte her siteyi belli kriterlere göre değerlendiriyor.
Başlarda Larry Page ve Sergey Brin’in bir araştırma projesi olarak başladığı bu çalışma, kullancılara istediği bilgiyi verecek arama motoru haline geldi.
HTML dili ile tasarlanan Google, zaman içerisinde pek çok algoritmayı ve diğer programlama dillerini bünyesinde barındırdı. 2001 yılında 1 milyar kullanıcı sayısına ulaştı ve sonrasında ise diğer arama motorları arasında birinciliği elde etti.
Günümüzde bir arama motorundan da öte olan Google, Android işletim sistemi ile mobil pazarında en büyük paya sahip bir diğer şirkettir. En bilinen Google servisleri Google Maps, Google Adwords, Google News ve daha fazlası olmakla birlikte Google, dijitalleşen dünya içerisindeki dijital içerik üreten ve diğer işletmelere desteğini sürdürmektedir.
2006 yılında YouTube’u bünyesine katan Google, dijital dünyanın ana merkezi haline gelmiştir. Aynı zamanda Google’ın dünyanın en büyük arama motoru olmasının asıl amacı kullanıcılara aradığı kapsamlı ve doğru bilgiyi içeren siteleri ön plana çıkarmasıdır. Yani Google’ın sıralama kriteri aslında detay içeren içeriğin daha değerli olmasına göre değişkenlik gösterir.
Samsung
1938 yılında Kore’nin Taegu şehrinde Byung-Chull Lee tarafından gıda ihracatçısı olarak kuruldu Samsung. Çin’e kurutulmuş balık, meyve, sebze gibi ürünler satmasının yanı sıra 1950-1960 yıllarında sigorta ve tekstil sektörlerine adım attı. Elektronik sektörüne 1960 yılında adım attıktan sonra adı Samsung Electronics olarak anılmaya başlanan şirket, ilk siyah beyaz televizyonu 1970 yılında üretti ve tüketicilerle buluşturdu.
Bunun yanı sıra çamaşır makinesi, buzdolabı ve mikrodalga üreten Samsung, 1980 yılında elektronik sektörünün iyice içine girerek renkli televizyon, bilgisayar, kasetçalar gibi ürünler üretti ve Kuzey Amerika’ya pazarlamaya başladı.
1989 yılında BP ile çalışmaya başlayarak Samsung BP Chemicals’ı kurdu. Böylelikle Kore’de kimyasal ürünler satışına başlamış oldu. Teknolojinin gelişmeye başlamasıyla birlikte bilgisayarların da yaygınlaşmasıyla insanların özel bilgi ve fotoğraflarını saklama ihtiyacının ortaya çıkmasından dolayı hard disk ve hafıza kartı üretti.
90’lı yılların sonuna doğru Samsung, internete bağlanabilen ilk telefon üretti. Aynı zamanda ürettiği dijital televizyon seri üretime geçti ve piyasaya sürüldü. 2000 yılında henüz daha HD televizyonlar yaygınlaşmamışken Samsung, HD televizyonun yanında sinema ekipmanları da üretti.
2010 yılında çıkardığı Galaxy serisinin S modelini Mobil Dünya Kongresinde ilk android telefon olarak tanıtan Samsung, bu seri ile başarıyı yakaladı ve Galaxy S, pazardaki en iyi akıllı telefondan biri haline geldi. Aynı senenin sonbaharına doğru Galaxy Tab adında 7 inç büyüklüğünde Android tabletini sürerek Android işletim sistemini dünyaya tanıtan isim oldu. Bununla birlikte kendi işletim sistemi Bada’yı kullanarak Samsung Wave adında telefon çıkardı.
Doğuşundan bugüne tekstilden tutun da elektronik aletlere kadar pek çok sektöre adım atan Samsung, aynı zamanda günümüzde iş makineleri de üretiyor. Güney Kore’de ciddi anlamda popülarite yakalayan Samsung’un arkasında da en başarılı CEO Byung-Chull Lee yer alıyor.
Starbucks
Hepimizin keyifle kahve içtiği dünyanın en değerli markaları arasında yer alan Starbucks, ilk defa Seattle’daki bir liman kentinde doğuyor.
Akademik dünyanın değerli isimlerinden Jerry Baldwin, Zey Siegel ve Gordon Bowker tarafından kurulan Starbucks ismi nereden gelir dediğimizde kurucuların güçlü bir isim arayışı içerisinde olduğundan “st” ile başlamasını uygun görerek isim düşünmeye başladığını söyleyebiliriz.
Ardından aralarında geçen diyalogda eski maden kenti Starbo yer aldı ve kurucu ortağı Gordon Bowker, Moby Dick’teki Starbuck’tan çağrışım yaparak Starbucks ismini önerdi ve bu isme kabul kılındı.
Bir süre Starbucks’ı dev bir kahve zinciri haline getiren Howard Schultz, Starbucks’a dahil oldu. Filtre kahve makinesi sipariş vermek için Seattle’a giden Schultz, Starbucks’ın kurucularıyla tanışıyor. İyi kavrulmasına önem verilen kahve çekirdekleri ile ünlü Starbucks’a Howard Schultz dahil olmak için büyük uğraş veriyor. Uzun bir süre reddedilen Schultz, pes etmiyor ve bir süre sonra pazarlamadan sorumlu yönetici olarak Starbucks’ta çalışmaya başlıyor.
Muhteşem vizyonu sayesinde kaliteli hizmet sunarak kahveyi dünyaya yayan Schultz, İtalya’da olduğu sırada İtalya’daki kahve kültürü onu çok etkiliyor ve Starbucks’ı nasıl dünyanın en değerli markaları arasına sokacağına karar veriyor.
Bir süre sonra İtalyan kültüründen oldukça etkilendiği için II Giornale dükkanı açıyor Howard Schultz. Ortakların şirketi satacağını duyduktan sonra Starbucks’ı tamamen alıyor ve bugünün en iyi ve en büyük kahve zincirini yaratıyor.
KFC
Yeme içme alışkanlıklarımızı olabildiğince hızlandıran fastfood yiyecekleri uzun süredir hayatımızın içerisinde. Dünyanın en değerli markaları arasındaki fastfood zinciri KFC, Albay Sanders olarak bilinen Harland David Sanders tarafından kuruldu.
Küçük bir eve ve külüstür bir otomobile sahip olan Colonel Sanders hayatını değiştirme çabasına giriyor. Arkadaşları muhteşem tavuk tarifine hayran kaldığı için hayatını değiştirme isteğini tavuk tarifi üzerinden gerçekleştirmek istiyor.
Harland David Sanders, Kentucky’den ayrılarak fikrini satmak için ABD’nin farklı eyaletlerindeki restoranlara tavuk tarifini yaymak üzerine yolculuğa çıkıyor. Restoran sahiplerine satılan yiyeceklerden küçük pay almak şartıyla tavuk tarifini vereceğini söylese de binlerce kez reddediliyor.
Bunun üzerine pes etmeyerek her kapıyı aşındırdıktan sonra fikri nihayet kabul ediliyor. Böylelikle Kentucky Fried Chicken fast food zinciri kurulmuş oluyor.
Harley Davidson
Harley Davidson ismi nereden gelir biliyor musunuz? William Harley ve üç ortağı Davidson kardeşler tarafından kurulan dünyanın en ünlü motosiklet markasına dünya hayranlık duyuyor.
Davidson kardeşler ve William Harley çocukluk zamanlarında sokak arasında bisiklete binerken acaba bu tekerlekler ne kadar ileri gidebiliyor diye düşünüyor. Bisikletlerle haşır neşir olan William, 15 yaşında bir bisiklet fabrikasında işe başlıyor ve bisiklete güç kazandırmak için motor koyması gerektiğini düşünüyor.
Otomobil almakta zorlanan insanlar için at yerine kullanılabilecek olan tek silindirli motor üreten Harley Davidson, ilk ürettiği motosikleti okul arkadaşları Henry Meyer’a cüzi bir miktar karşılığında sattı. 1903’te ilk motosikleti üretip satan William Harley ve Davidson, ulusal bir markaydı. Reitwagen motoru üretildikten sonra Amerikalı girişimciler daha donanımlı olan motor üretmeye çalışsa da maalesef başarı elde edemedi.
Nihayet 1907 yılında Harley Davidson markası ABD sınırları içerisindeki Milwaukee şehrinde kuruldu. Kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçmesinden sonra 45 derece hava soğutmalı ilk motorunu üretti.
1910 yılında giderek kurumsallaşmaya başlayan Harley Davidson için artık bir logo gerekti. “Bar and Shield” logosuna karar verildi. Birinci Dünya Savaşı döneminde Amerikan ordusundan ciddi anlamda sipariş gelmeye başladı. Bu durum Harley Davidson’ın yükselişi oldu. Savaş boyunca 15 bin motosiklet üretti ve Amerikan ordusuna teslim etti.
Motosiklet tutkunlarının severek kullandığı ihtişamlı tasarıma sahip Harley Davidson motosikletleri halen dünyada kullanılmaya devam ediyor.
Dünyanın En Değerli Markaları Bize Ne Anlatır?
Yukarıdaki markaların bazıları teknoloji ile öne çıkarken bazıları da klasik birer marka olarak dijital çağa da adapte olmayı başararak çağı yakalamış isimlerdir. Örneğin Kentucky fast-food da ne kadar sağlam bir yere sahip olsa da çağı takip eden, dijital pazarlama ve sosyal medya ağlarını ustalıkla yönetebilen bir marka olarak öne çıkıyor.
Dünyanın en değerli markaları bugünün trend çalışma anlayışı dijital girişimcilik için başarı hikayeleriyle güzel birer örnek oluşturuyor.
Dünyanın değerli markaları arasında liste başında daha çok dijital platformda yer alan isimler oluşturuyor. Google, Starbucks, KFC, Harley Davidson ve Samsung kökleşmiş markalardan sadece bazılarıdır.
Stanford’da doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1996 yılında kurulmuştur. Başlarda Larry Page ve Sergey Brin’in bir araştırma projesi olarak başladığı bu çalışma, kullancılara istediği bilgiyi verecek arama motoru haline geldi. Günümüzde bir arama motorundan da öte olan Google, Android işletim sistemi ile mobil pazarında en büyük paya sahip bir diğer şirkettir.
Markaların bazıları teknoloji ile öne çıkarken bazıları da klasik birer marka olarak dijital çağa da adapte olmayı başarmıştır. Dünyanın en değerli markaları bugünün trend çalışma anlayışı dijital girişimcilik için başarı hikayeleriyle güzel birer örnek oluşturuyor.