Dijital Göçebe : Çağın Yeni İş ve Yaşam Şekli
Haziran 28, 2020Bir yandan çalışırken bir yandan tüm dünyayı gezmek, yeni neslin yaşam anlayışı giderek bu noktaya doğru ilerliyor. Bu anlayış ise dijital göçebe olarak adlandırılıyor. Dijital dünya çalışma hayatında pek çok özgürlük sunuyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise fiziki bir ortama bağlı olmadan çalışabilme özgürlüğü ve buna bağlı olarak gelişen freelance meslekler. Yani çalışmak için ihtiyacınız olan bir internet bağlantısı, bir laptop veya telefon.
Son yıllarda giderek yaygınlaşan özellikle özgürlüğüne düşkün yeni kuşağın bu popüler çalışma modeli aynı zamanda mekan bağımsızlığı da sunuyor. Yani artık dünyayı keşfetmek, tarih ve doğanın içinde kaybolmak için emekliliği beklemeye gerek yok. Bir yandan çalışırken bir yandan dünyayı gezebilirsiniz. Giderek popülerleşen bu yaşam modelinin adı ise “digital nomad” yani dijital göçebelik.
Zamandan ve sabit bir mekandan bağımsız çalışıp aynı zamanda hayatın keyfine varabilmek felsefesi giderek tüm dünyada yayılıyor. Öyle ki dijital göçebe olarak çalışanların sayısının önümüzdeki 10 yıl içerisinde 1 milyarı bulabileceği dahi söyleniyor. Peki dijital göçebe olmak için neler yapmalısınız?
Dijital Göçebe Kimdir? Nasıl Yaşar?
Dijital göçebelerin felsefesi ye, iç, gez değildir. Onlar dijital platformda yeteneklerini düzenli bir gelire çevirip, daimi bir yerleşim yeri olmadan bir gezgin misali yaşamayı amaç edinen maceracı ruhlardır. O halde dijital göçebe kimdir dediğimizde onları dünya insanı olarak tanımlayabiliriz.
Gittikleri ülke ve şehirlerde turist vizesi ile uzun süre kalan, oradaki kültürü ve yaşamı yakından tanıyan sonra rotasını bir başka maceraya çeviren bu yeni nesil gezginler aynı zamanda dijital bir meslek sahibidir. Ülkemizde daha çok büyük şehirlerde görülen ancak dünya genelinde çok daha fazla yayılmış olan co-working yani ofis cafelerde günlük iş rutinlerini gerçekleştirir. Bu cafelerde güçlü bir internet bağlantısı onlar için yeterlidir. Kendileri gibi çalışan kişilerle de bir araya geldikleri bu ortamlarda yeni iş bağlantıları da kurarak kendi kariyer yolculuklarını da tamamen kendileri şekillendirir.
Bunun için ülke sınırları içerisinde de bir rota çizmek serbest. Örneğin kalabalıktan uzak tatil yerleri seçerek hem ülkemizin güzelliklerinin tadını çıkarıp hem de iş hayatlarını sürdürebilirler. Bazen çadır kurarak, bazen karavan tatili yaparak bazen de gittikleri yerde bir pansiyon veya otelde kalarak tam anlamıyla bir göçebe gibi yaşar.
Dijital Göçebe ve Dijital Gezgin Arasındaki Fark Nedir?
En çok dijital seyyah veya gezgin olarak tanımlanan meslek grubuyla karıştırılırlar. Benzer yanları olsa da dijital gezginler daha çok gezi bloğu yapan ve bu alanda gelişip para kazanan kişilerdir. En büyük fark seyyahlar gittikleri yerlerde turistik olarak gezip 1 hafta- 10 gün gibi bir sürede orayı tanıtmak odaklı çalışırlar. Dijital göçebeler ise bulundukları yerde daha uzun süre kalıp oradaki yaşam tarzına adapte olur. Amaçları bulundukları yere başkalarına tanıtmak değil orada yaşamlarını sürdürmektir.
Dijital gezginler blog ve diğer sosyal medya platformlarında gezdikleri yerleri tanıtarak gelir elde ederler. Yani yaptıkları asıl iş budur. Göçebeler ise farklı yerlerde yaşam sürmeyi hedefler, iş alanları farklıdır. Ancak aynı zamanda gezgin olarak da çalışabilirler.
Dijital Göçebeler Ne İş Yapar?
Sıkıcı bir ofis çalışması yerine dünyayı gezerek farklı kültürler keşfetmeyi kim istemez ki? Hayalinizde canlandırdığınız ve keşke şu an şurada olsaydım dediğiniz yerlere gitmeye bir adım daha yakınsınız. “Yoğunum, zamanım yok, tatil yapamadım” demektense her şeyden bağımsız ve özgür bir şekilde hem gezip hem de çalışmayı mutlaka isteyenleriniz olacaktır. Dijitalleşen dünyada iş hayatının geldiği son nokta diyebiliriz buna. Yeni iş ve yaşam modelini benimseyen dijital göçebe ya da dijital nomad, hayatının tadını çıkarırken iş olarak da dijital meslekler arasından seçim yapıyor.
- Fotoğrafçılık ve Stok Fotoğrafçılığı: Mesleği fotoğrafçılık olanların veya bu konuda kurslara gidip yeteneğini dijital platformda gelire çevirmek isteyenlerin seçebileceği bir alan.
- Yazılım Uzmanı: Yazılım artık dünyanın ortak dili. Bu alanda eğitimlerle kendinizi geliştirip işinizi dünyanın her yerinden yürütebilirsiniz.
- Dijital Pazarlama Uzmanı: Uzaktan danışmalık yaparak çalışabilirsiniz. Görüntülü konuşma programları ile iş toplantıları artık çok kolay.
- Sosyal Medya Uzmanı: Bu alanda uzmanlaşırsanız yine freelance olarak kurumsal firmalara danışmanlık yapabilirsiniz.
- Web tasarım: İnternet sitesi kurmak artık konfor değil bir ihtiyaç. Bu alanda kendinizi geliştirerek site ve tema tasarımları yapabilirsiniz.
- Online İçerik Yazarı: Çağın mesleklerinden ve dijital içerik dünyasının en geniş iş alanlarından biri. İnternet bağlantınız ve bilgisayarınız olduğu sürece her yerden çalışabilirsiniz.
- Öğretmen: Mesleğinizi online platformlardan yürütebilirsiniz. Uzman olduğunuz konuyla ilgili hazırlayacağınız dersleri online eğitim sitelerinde ya da tamamen bağımsız bir platformda sunabilirsiniz.
- Blogger: Blog yazarlığı sizin için bir tutku ise bunu profesyonel bir düzeye taşıyabilir, kurumsal firmalar için blog yazıları yazabilirsiniz.
- Vlogger: Hem gezin, hem her anınızı kaydedin 🙂
Digital Nomad Olmanın Avantajları ve Dezavantajları
Dijital göçebe olarak yaşamını devam ettirmeden önce düşünmeniz gereken avantaj ve dezavantajları bilmeniz karar vermenize yardımcı olabilir. Yabancı dilinizi geliştirmek ve hatta yeni diller öğrenmek öne çıkan avantajlarından. Yaşam modeli ve yaşam yolculuğunuzu tamamen kendinizin belirleyebilme özgürlüğü de oldukça cazip. Yeni yerler gezmek, farklı kültürler tanımak ya da yeni arkadaşlıklar edinmek güzel, kabul.
Bunun yanı sıra sabah 9 akşam 6 mesaisinde ömrünüzü harcamak yerine hem gezip hem çalışma hayatı tabir-i caizse ömrünüzü uzatıyor. İstediğiniz her yerden aktif olarak çalışmak kendinize daha çok zaman kazandırıyor. Latin danslarına ilgi duyan biriyseniz Arjantin ya da Latin Amerika taraflarını keşfe çıktığınızda işlerinizi yönetirken bir dans kursuna yazılabilirsiniz.
Ancak gittiğiniz yerlere hemen adapte olamayabiliyorsunuz. Örneğin Çin’i merak edip gitmeye karar verdiniz diyelim. Uzakdoğu mutfağından ve özellikle sushi’den hoşlanmıyorsanız maalesef bu durum size sıkıntılar doğurabiliyor. Yani gideceğiniz yerleri kendinize göre dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekiyor. Tabii bir dezavantaj da şu: Eğer Vlogger ya da blogger iseniz sürekli yeni içerikler üretme ihtiyacınız olduğundan yoğun bir şekilde çalışmak zorundasınız. Yani saat konusunda özgür olsanız da günlük bir çalışma disiplinini elden bırakmamanız gerekiyor. Bazen saat farkları toplantı yapmanız gereken durumlarda zorlayıcı olabiliyor. Her gittiğiniz yerin yaşam standartları farklı. İyi bir bütçe ayarlaması yapma yeteneğinizi sonuna kadar kullanmazsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Dijital Göçebe Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Siz de bu yaşam tarzını benimsemek istiyor ve nereden başlayacağınızı tam olarak bilemiyorsanız adım adım neler yapabilirsiniz birlikte göz atalım 🙂
Öncelikle freelance bir meslek sahibi olmalısınız. Tüm bunları yapmak için ise ihtiyacınız olan biraz internette araştırma yaparak ilgilendiğiniz alana dair birkaç online eğitim almak. Eğitim sonrası ise iş deneyimi kazanmak için kendinize biraz zaman vermek. Ortalama 1 yıl içerisinde sabit bir gelir elde etmeye başladığınızda ilk adımı tamamlamışsınız demektir.
Mesleğiniz hazır ancak keyifli bir şekilde bu yaşam tarzını sürdürebilmek için dikkat etmeniz gereken pek çok detay var. Başlangıçta ülke sınırları içerisinde kalın. Ülkemizde de gezip görmenin ötesinde yaşayarak keyfine varmaya değer yerler ilk rotanız olsun. Tatile gidip doyamadığınız ve aklınızın kaldığı yerler liste başında olabilir mesela. Gideceğiniz yerin iklim koşulları, hayat standardı ve kalacağınız yerin çalışma koşullarınıza uygunluğunu önceden araştırın. Unutmayın ki internet sizin yaşam kaynağınız 🙂 Tüm bunlara göre hazırlıklarınızı yapıp dijital göçebe olarak artık yola koyulabilirsiniz.