Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

Haziran 17, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Dünya zor bir sürecin içerisinde. Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına almasının yanı sıra üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin de kaygı seviyesini önemli ölçüde artırdı. Önce sokağa çıkma kısıtlaması başladı ve öğrenciler evlerinde kalmak zorunda kaldı. Bu zaman zarfında online eğitim öğrenciler için en büyük kurtarıcı oldu.  Ardından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın tarihinde iki defa değişiklik yapıldı. Dolayısıyla öğrenciler ne yapacağını bilemez hale geldi. Uzun bir maratonun sonrasında öğrenciler nihayet son düzlüğe girdi. 27-28 Haziran 2020’de Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilecek olan YKS sınavı için bizler de rehber niteliğinde üniversite sınavına girecek öğrencilere tavsiyeler hazırladık.

sınava girecek öğrencilere tavsiyeler

Korona salgınında üniversite sınavı başı başına öğrenci ve veliler için kaygı düzeyini arttırabilen bir durum gibi gözükse de olumlu olan yönlerini düşünmeye odaklanmak önemli. Öğrenciler için sınav süresinin 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarılması büyük bir avantaj. Böylelikle kaygı ve stresten doğan heyecan faktörü bir nebze ortadan kaldırılmış oldu.

Soru sayısının aynı kalıp zamanın uzaması demek sınav sırasında boş bırakılan sorulara geri dönme imkanının bulunması demektir. Haliyle yapılan her soru neti sayesinde bir öğrencinin binlerce kişinin önüne geçmesi mümkün.

Bunun yanı sıra baraj puanının sadece bu sürece özgü olarak 180’den 170’e düşürülmesi de bir diğer avantaj. Bu durum da birçok öğrencinin barajı kolaylıkla geçip bir lisans programına yerleşmesine olanak sağlıyor.

Tüm bunların yanında bir öğrenci bu süreci en efektif bir şekilde kendi lehine çevirmeli ve yapabileceğinin en iyisini yapacağına inanarak hedefine doğru azim ve kararlılıkla yürümelidir. İşte üniversite öğrencilerine tavsiyeler

Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Tavsiyeler : Stres Yönetimi

Stres, sağlığı etkileyen parametrelerden bir tanesi. Özellikle üniversite sınavına az kalan şu dönemlerde sınavın sizin için dünyanın sonu olmadığını bilmeniz gerekir. Çünkü üniversite sınavı başarısızlıkla sonuçlandığında öğrenci ve ailesi hayal kırıklığına uğrayabiliyor genelde. Bu durum son derece yanlıştır.

stres yönetimi

Hata yapmaktan asla korkmayın. Önemli olan hatalardan ders çıkarabilmektir. Evet belki bir sene daha stres çekmek zor olabilir. Ancak hiçbir şey sizden daha değerli değildir. Adım adım sona yaklaştığınız bugünlerde kendinizi motive etmeye gayret gösterin.

Ders aralarında motivasyon videoları izleyebilir ya da 5-10 dakikalık meditasyon ve gevşeme videolarıyla zihninizi rahatlatabilirsiniz. Ders çalışırken müzik dinlemeyi seviyor ve o şekilde daha iyi anlayabildiğinizi, dikkatinizi toplayabildiğinizi düşünüyorsanız sevdiğiniz müzik listesiyle ders çalışmayı daha da motive edici hale getirebilirsiniz.

Aynı zamanda gün içinde kendinizi yormadan yapacağınız mekik, şınav ya da yürüyüş gibi fiziksel egzersizler bedeninizi ve ruhunuzu dinç tutar. Bunun yanı sıra stres durumunuzu da azaltır.

spor yapmak, şınav, egzersiz

Şimdiden “sınav sırasında öyle mi olacak, böyle mi olacak” diye düşünmeyin. Burada ailelere de önemli ölçüde sorumluluk düşüyor elbette. Sınav sonrasına kadar çocuğunuzla üniversite tercihi ve geleceği hakkında konuşmayın ve baskılamayın. Aksine motive etmeniz onlar için yararlı olacaktır. Aynı zamanda salgın ve sınavla ilgili bilgi kirliliğinden kaçının.

Deneme sınavınızı maskeyle çözün

Malumunuz kritik bir süreçten geçiyoruz. Maske takmamız zorunlu. Sınavda maskeyle çözmek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden denemelerinizi çözerken maske takmaya alışmalısınız. Böylelikle gerçek sınavın bir alıştırmasını yapmış olacaksınız.

üniversite sınavı, maskeyle deneme sınavı çözmek

Deneme sınavınızı mutlaka her gün çözmeye çalışmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü ne kadar çok soru tipiyle karşılaşırsanız gerçek sınavda da o kadar rahat olacaksınız. Deneme sınavı sonrası doğru ve yanlışlarınızı tespit edin. Konu eksiğiniz varsa o konuyla ilgili küçük küçük tekrarlar yapabilirsiniz.

Son gün ders çalışmayı bırakın ve sosyal medya diyeti yapın

Çalışma sürecinde elinizden gelen her şeyi yaptınız. Artık sınava hazırsınız. Ufak bir heyecan olabilir bu çok normal. Heyecanınızı bastırmaya çalışmak yerine lehinize olacak şekilde kontrol etmeye çalışın. Sınava gireceğinizin bir gün öncesinde test kitaplarınıza ve deneme sorularınıza veda edin.

Dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durun. Örneğin sosyal medya diyeti yapmanız büyük oranda sizler için artıdır. Aşırı bilgi kalabalığı zihninizi yorabilir. Hatta o gün telefonunuzu tamamıyla kapatabilirsiniz.

dinlenmek, rahatlamak

Resim yeteneğiniz varsa resim çizebilirsiniz. Zihninizi rahatlatma konusunda büyük yardımcıdır. Eğer müziğe karşı ilginiz varsa, enstrüman çalmayı ve şarkı söylemeyi seviyorsanız bir ağaç altı ya da deniz kenarında bir bankta rüzgarın ritmine kapılarak enstrümanınızı çalabilir, şarkı söyleyebilirsiniz.

Sınav yerinizi mutlaka önceden görün

Sınav giriş belgenizde yazan sınava giriş yerinizi görmeniz sınav günü yaşayacağınız karışıklığı engeller. Bu yüzden öncelikle sınav gününüzden 2-3 gün önce sınava gireceğiniz okulu ziyaret edin. Eğer daha önce hiç gitmediğiniz bir okul ise yolu öğrenmiş olursunuz. Böylelikle sınav günü yol durumunda olan sıkışıklık sınav yerine gideceğiniz alternatif yollar üretmenizi sağlar ve okulunuza sınav günü zamanında ulaşmış olursunuz.

Sınav sabahına dinç uyanın

dinç uyanmak, uykudan uyanmak, uyanmak

Mutlaka normal zamanda uyuduğunuz saatte uyuyun. Burası en önemli nokta. Çünkü vücudunuz neye alışırsa öyle gider. Uyku saatlerinizde farklılık olmasın. Uyumadan önce sınavınızın iyi geçeceğine dair kendinize telkinlerde bulunun. Ruhunuzun sesine kulak verin. Beyninizden geçen düşüncelere kulak vermeyin. Güzel sonuçlar elde edeceğinize odaklanın. Kısacası pozitif düşünün. Güzel bir uyku çekerek umut dolu pozitif bir sabaha uyanın.

Kahvaltıda ağır şeyler yemeyin

kahvaltı, beslenme

Güzel bir sınav sabahına merhaba! Artık sınavınıza saatler kaldı. Sınava gitmeden önce güzel bir kahvaltı yapmanız çok önemli. Ancak kahvaltınızı her zamanki gibi yapmalısınız. Ağır şeyler midenizi zorlayabilir, sizi ağırlaştırabilir, uyku haline sokabilir böylelikle sınav sırasında dikkatinizi dağıtabilir.

Sınava gitmeden evrak kontrolü yapın

Sınava gitmeden önce son kontrollerinizi yapmanız önemlidir. Sınava girerken yanınızda olması gerekenler olarak sınava giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı unutmayın. Nüfus cüzdanınızda güncel bir fotoğraf olması sizin için avantajdır. Çünkü sınav görevlileri sizi tanıyamayabilir ve sizi sınava almama hakkına sahiptir.

Eğer bu süre zarfında yeni kimlik kartı çıkarıyorsanız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden verilen fotoğraflı, imza ve mühürlü bir geçici kimlik belgesi edindikten sonra sınavınıza girebilirsiniz. Bunun aksine sürücü belgesi, öğrenci kimlik kartı ya da ikamet izninin sınava girerken kabul edilmeyeceğini bilin. Sınava giriş belgenizi ise ÖSYM sayfasından sınav tarihine en az 10 gün kala edinebilirsiniz.

Özel eşyalarınızı ya ailenize ya da emanet alan yere bırakın

Sınav günü cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik aletlerden tutun da çanta, cüzdan, silgi, kalem, delici alet, kulaklık, saat gibi özel eşyalarla giremeyeceksiniz. Sadece şeffaf görünümlü pet şişenizle sınava girmenize izin verilecek. Bu tür eşyalarla geliyorsanız okulun emanet bölümüne ya da okul çevresindeki emanet yerlerine bırakabilirsiniz. Yalnız güvenli olduğundan emin olmak şartıyla.

Eğer ailenizle birlikte sınava geliyorsanız bu tür eşyalarınızı evde de bırakabilirsiniz.

Sınavda rahat çözebileceğiniz dersten başlayın

test çözmek, sınav, deneme sınavı, üniversite sınavına girecek öğrencilere tavsiyeler

Sınav zamanında heyecanlı olabilirsiniz. Bundan korkmayın, stres ve kaygı düzeyinizin artmasından daha doğal bir şey olamaz. Ancak bunu lehinize çevirmeye çalışın. Sınav kitapçığınızda en iyi çözebileceğiniz dersten başladığınızda hem zamanı efektif bir şekilde kullanmış hem de özgüveninizi arttırmış olacaksınız.

Sınav süresince kendi kitapçığınıza odaklanın. Diğer öğrencilerin hızlı ya da yavaş çözmesine takılmayın. Sınavın bireysel olduğunu unutmayın. Aksi durumda stres ve kaygı düzeyini arttırmış olursunuz. Bu da dikkatinizin dağılması demektir. 

Sınavda birkaç saniye duraksayın

Sınav boyunca sürekli kitapçığa yoğunlaşmak sizi biraz sıkabilir. Bu yüzden soruları çözerken karınca kararınca 3-4 saniyelik kısa duraksamalar yapmanız ve derin nefesler almanız stres düzeyinizi azaltır ve sınavı verimli bir şekilde çözmenizi sağlar. Bir durun zihninizi boşaltın; kaldığınız yerden devam edin.

Korona Döneminde Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

üniversite sınavına girecek öğrencilere tavsiyeler

Bu yıl biraz daha fazla zamanınız olduğunu unutmayın. Bir sorunun bile puanlama sisteminde önemli bir avantaj sağlayacak olduğunu düşünürsek ilave edilen 30 dakikalık süre size hem kaygınızı azaltacak hem de sorulara daha fazla düşünme payı bırakacak önemli bir zaman kazandıracaktır.

Baraj puanının düşürülmesini de hesaba katarsak belki de dezavantaj gibi görünen salgına bağlı koşulların yarattığı bu değişimler sizin için avantaj olacaktır. Sosyal mesafeli ve maskeli olarak kontrollü sosyal hayat kurallarına uyulduğu sürece salgından korunmanızın büyük bir etkisi olduğunu unutmayın.

Yanınızda ekstra dezenfektan ya da kolonya bulundurun. Maske ile kötü olduğunuzu hissederseniz kendinizi zorlamayın ve gözetmene mutlaka çıkarmanız gerektiğini söyleyin.

İyi bir kriz yönetimi ile zor koşulları avantaja çevirmek biraz da sizin elinizde. Üniversite sınavına girecek öğrencilere tavsiyeler bizden bu kadar. Tüm öğrencilerimize başarı ve sağlık dileriz.

0Shares