Ev Yapımı Bayram Şekeri Tarifleri
Mayıs 23, 2020Bayram için evde kendi şekerlerinizi yapmaya ne dersiniz? Ev yapımı bayram şekeri ve güllü lokum yapmanın pratik tarifleri ile hem bayramda hem normal zamanlarda kahve yanında misafirlerinize hoş ikramlıklar sunabilirsiniz.
Hele ki 2020 Ramazan Bayramı için evde çocuklarınız ile birlikte yapabileceğiniz ev yapımı bayram şekeri tarifleri ile aynı zamanda eğlenceli vakit de geçirebilirsiniz. O halde lafı fazla uzatmadan tariflerimize geçelim.
Ev Yapımı Bayram Şekeri Tarif 1
Osmanlı saray mutfağında keşfedilip günümüze kadar gelmiş, kültürümüzün başyapıtlarından biridir akide şekeri. Fındıklısı, susamlısı, karanfilli tarçınlısı, nanelisi ve meyvelisi derken rengarenk akide şekerlerini evde de çok kolay yapabilirsiniz. İşte ev yapımı akide şekeri tarifi için malzemeler:
- 2 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 su bardağından 2 parmak az su
Ana malzemelerimiz böyle. İsteğe göre tatlandırmak için ise, fındık, susam katarak sade akide şekerini tatlandırabilirsiniz. Bu üç malzemeyi ocakta kaynamaya bırakıyoruz. Ara ara karıştırarak şekerin iyice erimesini sağlıyoruz. Karamel bir renk aldığında tam kıvama gelip gelmediğini anlamak için ufak basit bir test yapıyoruz.
Soğuk su koyduğunuz bir bardağa kaynayan karışımdan bir tatlı kaşığı kadar attığınızda şekli bozulmadan yani suya karışmadan şeker halinde dibe gidiyorsa akide şekerimizin ana malzemesi hazır demektir.
Bu tarifteki ölçülerden bir kase akide şekeri elde ediyorsunuz. Pişirme işlemimiz tamamsa şimdi akide şekerine dönüşüm zamanı 🙂
Mermer bir tezgahınız varsa işiniz daha kolay. Ocaktan aldığınız bu karışımı direk mermere dökerek macun kıvamına gelmesi için yaklaşık 5-6 dakika bekliyorsunuz. Ama mermer yoksa ya da direk tezgahta yapmak istemezseniz o zaman yağlı kağıt kullanıyoruz. Yapışma riskini sıfıra indirmek için bir peçete yardımıyla yağlı kağıdın yüzeyini bir kez daha hafifçe yağlıyoruz. Sonra karışımı kağıtlara döküyoruz. Burada uzunlamasına en olarak da 3-4 cm eninde kalacak şekilde dökmeye çalışın. Kağıdınızın boyu bittiğinde 5-6 cm boşluk bırakıp yanında ikinci bir döküm yapabilirsiniz.
Eğer susam, zencefil ya da sırf tarçın gibi toz bir malzeme katacaksanız kağıda dökmeden önce karışımınıza ocağın altını kısıp dilediğiniz malzemeyi ekleyip birkaç kez karıştırın ve öyle kağıda dökün.
Fındık gibi hacimli bir malzeme için ise kağıt üzerinde istediğimiz kıvama geldikten sonra farklı bir uygulama yapacağız. Ama öncesinde renklendirme için neler yapabiliriz?
Akide Şekerini Renklendirmek İçin Doğal Malzemeler
Renklendirmek için ise gıda boyası değil, doğal meyve özlerinden ve baharatlardan faydalanarak ev yapımı gıda renklendiricisi elde edebilirsiniz. Örneğin naneli ve yeşil akide şekeri için, taze naneyi blendardan geçirip yeşil suyunu kaynamakta olan karışıma ilave ettiğinizde hem aroması hem rengi ile size harika bir görsel ve lezzet sunacaktır.
Tarçın ve karanfilli akide şekeri için ayrı bir yerde karanfil ve tarçını kaynatarak yine hoş bir renk elde edersiniz. Burada dikkat etmeniz gereken az su ile kaynatmanız. Önemli olan renk ve aromanın çıkması. Bu sebeple fazla sulandırmadan özünü almak için kaynatıp asıl şeker yaptığımız karışıma ekleyeceğiz. Ama ne zaman? Öncesinde renklendirmek için bir önerim daha var 🙂
Vişne size harika bir doğal gıda boyası olacaktır. Küçük bir kapta 15-20 adet vişneyi bir çay bardağı kadar suda ağzı kapalı kaynatın. Suyunu çekmeye yakın kapatın. Çıkan karışımdan 2 tatlı kaşığı eklemeniz vişne rengi şekerler elde etmenizi sağlayacaktır.
Ana malzeme kaynayıp istediğimiz kıvama geldiğinde malzemeyi kaç farklı akide şekeri yapacağınıza göre ayrı ayrı çelik küçük kaplara alın. Cezve bile kullanabilirsiniz. Kaynama aşamasında iken hazırladığınız ve sıcak olan doğal renklendiricilerden içerisine 2-3 tatlı kaşığı koyarak iyice karıştırın ve hemen tezgah ya da yağlı kağıtlara dökün. Beklemeye alın.
Ev Yapımı Akide Şekeri Nasıl Şekillendirilir?
Burada bekleme süreniz önemli. Çok fazla soğursa şekere şekil veremezsiniz ve kırılır. Ancak panik yapmayın. Yağlı kağıt üzerinde çalışırsanız bunu düzeltme imkanınız çok kolay. Tost makinenizi açın. Açık bir şekilde iken yağlı kağıtla beraber fazlaca donmuş olan şekerinizi makineye koyun. Kapağını kapatmayın. Alttan ısınan şeker yumuşayacaktır. Sıvılaşmasına izin vermeyin. 3-4 dakika bir süre yeterli olacaktır. Sonra tezgahın üzerine alıp şekil vermeye devam edebilirsiniz.
İçerisine zencefil, susam ve tarçın gibi toz malzeme kattığımız akide şekerlerini uzun rulolar halinde sarıyoruz. Macun kıvamında olduğu için kolay şekil alıyor. İnce uzun çubuklar elde etmiş oluyoruz. Daha sonra bir makas yardımıyla şekerleri dilediğiniz boyutta kesip tekrar yağlı kağıt üzerinde sertleşmesi için bırakıyoruz.
Fındıklı akide şekeri yaparken ise daha farklı bir yöntem olarak mantı kapatır gibi yapıyoruz. Macun kıvamındaki şekeri kare parçalara bölüp, ortalarına birer fındık koyup kapatıyoruz.
Yaklaşık 1 saat sonunda iyice soğuyan ve sertleşen şekerlerimizi afiyetle yiyoruz. Hemen kapalı bir kaba almayın ve kesinlikle çabuk soğusun diye dolaba kaldırmayın. Şimdi geçelim bir diğer ev yapımı bayram şekeri tarifine.
Ev Yapımı Bayram Şekeri Tarif 2
Kokulu güllerden mis gibi güllü lokumlar yaparak bayram için harika bir ikramlık hazırlayabilirsiniz. Öncelikle gül aroması için kokulu güle ihtiyacımız var. Doğal gül aroması yapmak için;
2 su bardağı kadar gül yapraklarını önce rondodan geçirelim. Çelik bir kapta yıkadığımız gül yapraklarını 2/3 su bardağı oranında su ile kaynamaya bırakıyoruz. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte kaynattığımız gül yaprakları kokusunu ve rengini bıraktığında altını kapatıp yine kapağı kapalı olarak soğumaya bırakıyoruz.
Şimdi gelelim ev yapımı güllü lokum tarifimize.
1,5 su bardağı şeker ile 1 su bardağından biraz fazla su ile içine 1 adet de limon tuzu atarak kaynatalım. Bir başka kapta yarım su bardağı nişasta ile yarım bardak su ve 1 bardak hazırlayıp soğuttuğumuz gül suyunu karıştırıp nişastanın iyice erimesini sağlayalım. Sonra bu karışımı kaynamakta olan şekerli su karışımına yavaş yavaş ve hızlıca karıştırarak ilave edelim. Muhallebi kıvamına gelip kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. İçine yağlı kağıt serdiğimiz bir borcama bu karışımı dökelim.
Ben borcamın daha sığ olan kapak tarafını kullandım. Lokumları kesip alırken çok daha kolay oluyor. Oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Ardından buzdolabında 1,5-2 saat iyice donmasını bekleyelim. Bu arada bir tepsi içine tercihe göre nişasta ya da Hindistan cevizi dökelim. Dolaptan çıkardığımız borcamdaki kolumu dileğiniz boyutta kare parçalara bölelim. Nişasta ya da Hindistan cevizine bulayıp 1 gün boyunca oda sıcaklığında dinlenmeye bırakalım. Güllü lokumlarınız hazır. Arzu ederseniz içine fındık ya da rondodan geçen gül yapraklarından da katabilirsiniz.
Ev yapımı bayram şekeri yapmak isteyenler için basit ve pratik tariflerimiz böyle. Eğer çikolata severlerdenseniz o zaman çikolata isimli yazımıza göz atıp buradaki tariften de faydalanabilirsiniz. Herkese iyi bayramlar dileriz.