2020 Ramazan Bayramı Nasıl Geçecek?
Mayıs 19, 20202020 Ramazan Bayramı 24 Mayıs Pazar günü başlıyor. Ancak bu yıl 23 Mayıs Cumartesi Arefe gününden başlayarak 4 gün boyunca bayram sonuna kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
Bundan bir yıl öncesine kadar nerde o eski bayramlar diyerek özlem duyduğumuz bayramın maneviyatını yükselten pek çok geleneği düşününce, bu yıl son yılları da aratacak kadar farklı bir bayram bizi bekliyor.
Koronavirüs salgını ile başlayan yeni dönem sosyal mesafeli hayat iyiye giden süreçte ara bir dönem. 2020 Ramazan Bayramı ise aslında bu geçiş döneminde ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini ve tehlikenin henüz geçmediğini bize gösteren en önemli durumlardan bir tanesi.
En ufak bir ihmalin bile birçok kişinin hastalığa yakalanmasına sebep olabilecek covid19 virüsü ile ne kadar doğru ve kurallara uygun bir mücadele verirsek, bu durumdan o kadar çabuk kurtulabiliriz.
Bayramlar bizim en büyük manevi değerlerimizden. Peki 2020 Ramazan Bayramı için neler yapabiliriz?
2020 Ramazan Bayramı Sokağa Çıkma Kısıtlaması
Arefe günü dahil olmak üzere 23-24-25 ve 26 Mayıs tarihlerinde 2020 Ramazan Bayramı süresinde toplam 4 gün boyunca salgın için önlem amaçlı sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildi. Zor günler geçiriyoruz, ancak daha zor günler geçirmemek için bugünleri önlemlere uyarak ve bulunduğumuz şartları psikolojik olarak da en iyi şekilde geçirmeye çalışmalıyız.
Beden sağlığımız kadar psikolojimizi de yüksek tutmak için bu bayramı elimizden geldiğince coşkulu geçirmek için neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz.
Bayram Ziyaretlerini Online Olarak Yapabiliriz
Neden olmasın? Evlerde toplanamasak da internet ve telefonlarımız sayesinde belirli saatler belirleyip sevdiklerimizle bir araya gelip, karşılıklı birer bayram kahvesi içebiliriz. Bayram ziyareti denilince geleneklerimizdeki en özel ikramlardan biridir kahve. Herkes kendi kahvesini kendi yapsa da kahve bahane, sohbet şahane olamaz mı? Bunun için görüntülü konuşma uygulamaları yazımıza göz atabilir, şimdiden iyi bir program ile hazırlık yapabilirsiniz.
2020 Ramazan Bayramı Evde Neler Yapabiliriz?
Bayramlar büyüklerimiz ve çocuklarımız için daha farklı anlamlar taşır. Büyüklerimiz çocukları ve torunlarını görecek olmanın heyecanını, çocuklar ise bayramlıklarını giyip el öpme heyecanını yaşar. Bir anlamda karantinada Ramazan Bayramı diyebileceğimiz bu bayramda onlara bu durumu en normale yakın yaşatmaya çalışmalıyız. Nasıl olsa evdeyiz demeden her bayram olduğu gibi 2020 Ramazan Bayramı’nı da evlerimizde coşkuyla kutlamalıyız. Yine börekler, dolmalar sarılmalı; yine tatlılar yapılmalı, bayram sabahı ev içerisinde aynı tatlı telaşları yaşamalıyız.
Bayram kahvaltısı için bütün aile, akrabalar bir araya gelemesek de o bereketli sofrayı evlerimizde kuralım. Şükür ki teknoloji var. Sevdiklerimizle görüntülü konuşmalar ile soframızda bir arada olalım.
Kapımızı çalacak ve iyi bayramlar diyecek çocuklar olmayacak belki bu bayram. Ama biz yine de kasemizde bayram şekerlerini ve ağzımızın tadını eksik etmeyelim. Evde oynanacak en iyi oyunlar öneri blog yazımıza göz atarak, bayramda ailece eğlenmek için fikir edinebilirsiniz.
Bu Bayram Arefe Çiçekleri Sokaklarda Olmayacak
Çok eski bir bayram geleneği olan Arefe günü bayramlıklarıyla sokaklara çıkan çocuklar bayramın ilk habercileridir ve onlara Arefe Çiçekleri denilir. Durumu olmayan ailelerin çocuklarına da bayramlıkları alınan ve hiçbir çocuğun mağdur kalmaması sağlanan bu özel gelenek zamanla unutulmuş olsa da Arefe Çiçekleri çocuklar için halen bayram heyecanı aynıdır.
Çocuklarımıza olabildiğince normal bir bayram yaşatmak için bayramlıklarını imkanlarımız ölçüsünde alalım. Kısıtlama başlamadan yakın çevremizde ihtiyacı olan çocuklara bayram hediyelerimizi bir şekilde ulaştıralım. Ramazan Bayramı’nın çocuklar için şeker bayramıdır bir diğer adı. En sevdikleri şekerler bu kez sadece evlerimizde olsun onlar için. Ceplerini biz şekerle dolduralım. Bir çocuğun gülen gözlerinde yaşayalım bu bayramı. Arefe çiçekleri evlerinde, balkonlarında karşılasın bayramı bayramlıklarıyla.
2020 Ramazan Bayramı için Büyüklerimizi de Unutmayalım
Bayram heyecanının diğer tarafında yer alan kimimiz için anneanne, babaanne ve dedelerimiz; kimimiz içinse anne ve babalarımızın fiziken yanlarında olamasa da yapabileceğimiz çok şey var. Gidemesek de onlara bayram hediyeleri yollayabiliriz. Bayram sabahı onlarla görüntülü olarak aynı sofrada oturabilir, bayramlarını uzaktan da olsa görüntülü olarak kutlayabiliriz. Bir ayara geldiğimizde neler yapıyorsak mümkün olduğunca teknolojiden yararlanarak 2020 Ramazan Bayramı’nda da aynılarını yapmaya çalışabiliriz. Telefonda elllerini sanal da olsa öpebilir, yine o güzel hayır dualarını alabiliriz.
Eski bayramların güzelliğini şöyle bir yad etmek isterseniz Ramazan Bayramı deyince aklımıza gelenler yazımıza göz atabilir, 2020 Ramazan Bayramı için belki de başka neler yapabileceğinize dair fikirler edinebilirsiniz. Hepimiz için güzel bir bayram olması ümidiyle, şimdiden herkese hayırlı bayramlar 🙂