Koronavirüs Karantina Günlerinde Okunması Tavsiye Kitaplar
Mart 27, 2020Kitaplar her zaman zor gün dostları olmuştur. Koronavirüs günlerinde okunması tavsiye kitaplar ile hazırladığımız liste belki sizin için de fikir olur. Hepimiz evlerimizde izole olmuş durumdayız. Kimimiz 5, kimimiz 10, kimimiz de 15 gündür… Yapılacak aktiviteler çok. Oyun oynayabilirsiniz, dizi izleyebilirsiniz, evde spor yapabilirsiniz ya da karantinada olduğunuz süre içerisinde koronavirüs günlükleri yazabilirsiniz. Ayrıca koronavirüs günlüklerinizi yazıp bizimle paylaşabilirsiniz. Biz de sitemizde yayınlayabiliriz. Bu süreçte birbirimize destek olmak önemlidir. Günlüklerinizi yayınlamamızı isterseniz iletişim sayfamızdan bize mail yollayabilirsiniz.
Örneğin biz Digital Yazarlar olarak siz okurlarımıza en faydalı blog yazıları yazarak bilgilendirmek ve biraz da olsa vakit geçirmenizi sağlamak için canla başla çalışarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sizler için derlediğimiz kitapları şu an kaleme almamızdaki amaç ise bu kitap örneklerinden dilediğinizi tercih ederek kitapların büyülü dünyasına dalıp hem koronavirüs stresinden biraz uzaklaşmanızı hem de koronavirüs karantina günlerini hasarsız atlatmanız için zamanın biraz da olsa hızlı geçmesini sağlamak.
Bu kitaplar kitap kurdu olanlarınız için belki bulunmaz bir nimet olacak, belki de bazılarınız “aaa ben bu kitapları okumuştum” diyeceksiniz. Ancak kitap okumayı sevip de zaman bulamayanları da unutmamak gerekir. Değerli okurlarımız sizler için derlediğimiz en iyi tavsiye kitap önerilerine gelin hep birlikte göz atalım.
En İyi Tavsiye Kitaplar
Kitap okumak kimileri için en iyi arkadaş, kafa dağıtmaya yardımcı veya vazgeçilmez olabilir. Ya da günlük yaşamın özellikle koronavirüsün stresinden uzaklaşmak için verimli ve keyifli bir eylem olarak düşünülebilir. Öyleyse işte en iyi kitap önerileri…
Simyacı (Paulo Coelho)
“The Alchemist” ya da “O Algumista” isimleriyle farklı dillerde çevirisi de olan Simyacı, Brezilyalı eski şarkı sözü yazarı Paulo Coelho’nun kaleme aldığı klasik romandır. Coelho’nun Mevlana’nın Mesnevi eserinden ilham alarak yazdığı Simyacı adeta bir fenomen olmuştur. Simyacı, İspanya’dan kalkıp Mısır piramitlerine hazine aramaya gelen Santiago’nun yaşamını anlatır. Aslında burada anlatılmak istenen kişinin kendi kaderini nasıl çizebileceği ve mutluluğa erişebilmenin mümkün olduğudur. Kesinlikle her kütüphanede mutlaka bulunması gereken kitaplardandır.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır? (İlber Ortaylı)
İlber hocanın hayata dair tavsiyelerini anlattığı bir kitap. Çocukluktan yetişkinliğe kadar hayatın her aşamasından kesitler bulunur. Bu kitabı her yaştan insan okuyabilir ve kitaptan çıkaracağı sonuçlarla hayatını yönlendirebilir. Kütüphanenin baş köşesinde olan kitaplardan bir tanesidir.
Geleceği İnşa Eden Adam (Elon Musk)
Elon Musk’ın bizzat kendi hayatını, başarılarını otobiyografi olarak kaleme aldığı bir kitaptır. Özellikle Elon Musk’ı idolü olarak gören ya da teknolojiye ve bilim kurguya ilgisi olanların okuyabileceği sürükleyici ve ilham verici bir kitaptır.
Kürk Mantolu Madonna (Sabahattin Ali)
Modern Türk edebiyatının en nadide eserlerinden bir tanesi olan Kürk Mantolu Madonna, sessiz ve içine kapanık olan Raif Efendi’nin gençliğinde Almanya’da bulunduğu sırada Maria Puder ile yaşadığı aşk hikayesi usta yazar Sabahattin Ali tarafından ele alınıyor.
Çernobil (Andrew Leatherbarrow)
Günümüz Ukrayna sınırlarında yer alan terk edilmiş şehir Çernobil’de yaşanan nükleer enerji patlamasını ele alan bir tarih kitabı. 1986 yılında ilk defa basıldı ancak 33 yıl sonra tekrar basılarak okuyucularla buluştu. Çernobil faciasında yaşanan tüm gerçekler Androw Leatherbarrow’un kaleme aldığı “Çernobil” kitabında yer alıyor.
Bülbülü Öldürmek (Harper Lee)
Amerika’da var olan ırkçılık, bir çocuğun gözüyle anlatılıyor. 1960 yılında yayımlanmasından itibaren günümüze kadar çok beğenilen ve ses getiren bir kitap olarak varlığını sürdürüyor. Ayrıca bu eser Pulitzer Edebiyat Ödülü kazanmıştır.
Gondolin’in Düşüşü (J.R.R. Tolkien)
2020’nin başlarında ortaya çıkan fantastik türünde bir kitap olan Gondolin’in Düşüşü, Tolkien’in kaleme alıp ancak yayımlanmadığı eserlerinden olan Kadim Zamanlar’da yer alan öykülerden bir tanesi. Kitapta bir Elf halkının yaşadığı, uzun süredir ayakta duran Gondolin’in düşüşü anlatılıyor.
Uçurtma Avcısı (Khaled Hosseini)
Zengin bir iş adamının oğlu Emir ve iş adamının yanında çalışan hizmetçi babanın oğlu Hasan’ın dostluğu ele alınmıştır. Sovyet işgali sırasında Emir ve babası ülkeden kaçar ancak zaman geçtikçe Emir, çocukluk arkadaşı Hasan’ı unutamaz. Çocukluk saflığının, sadakatin anlatıldığı okunması tavsiye edilen kitaplardan bir tanesidir.
Sokaktaki Adam (Attila İlhan)
Ne istediğini bilemeyen, eğitimini yarıda bırakarak gemide çalışmaya başlayan Hasan, arkadaşı kamarot Yakup ile birlikte kürk işine girer. Kürklerle birlikte İstanbul’a demir atıp karaya çıktıklarında yaşayacağı macera dolu günlerin anlatıldığı bir kitap.
1984 (George Orwell)
En değerli klasik kitaplardan bir tanesi olup baskıcı ve otoriter rejime karşı bir tepkiyi anlatır George Orwell. Baş karakterlerden Büyük Birader herkesi baskılayan ve insanların düşüncelerine bile müdahale eden otoriter bir kişilik iken diğer karakter Winston ise bu baskıya karşı çare bulmaya çalışır.
Tavsiye Kitaplar Bonus: Tutunamayanlar (Oğuz Atay)
Derleme listemizi elbette usta yazar Oğuz Atay’ın unutulmaz eseri Tutunamayanlar ile bitirmemek olmazdı tabii ki. Ana karakter Turgut Özben’in modern topluma ayak uyduramayıp intihar eden arkadaşının intihar sebebini araştırdığı kaleme alınır. Okunması tavsiye edilen değerli kitaplardan biridir.
Siz değerli okuyucularımız için derlediğimiz okunması tavsiye kitaplar işte bu şekilde. Tedbirlerimizi alarak, evlerimizde kendimizi izole ederek koronavirüsü alt edebiliriz. Koronavirüs salgınına karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edecek, çok yakında güzel ve güneşli günler göreceğiz. Hep birlikte sosyal izolasyon kuralına uyalım ve evimizde kalalım, güvenli olalım.